HK.dk logo

11. juni 2015

Vi skal have uddannelsesgaranti for erhvervsskoleelever

Der er gode ting i Socialdemokraterne og De Radikales uddannelsesudspil, men der er også halve og kortsigtede løsninger.

Vores udgangspunkt i HK er, at vi har et problem i det danske uddannelsessystem, der er vigtigere en noget som helst andet på uddannelsesområdet. Alle, der beskæftiger sig med uddannelsespolitik, bør prioritere en løsning af dette problem højere end alt andet. 

Om fem år, i 2020, mangler vi 33.000 personer med en erhvervsuddannelse. På alle andre områder vil vi om fem år have et overskud af arbejdskraft. Vi vil have for mange akademikere og for mange ufaglærte. 

Alligevel kunne Andreas Bonde fra Vejle uden held kontakte mere end 100 værksteder, da han skulle have en praktikplads. Og vi har mere end 13.000 elever i Danmark, som Andreas. De mangler en elevplads lige nu. 

Vi står i en situation, hvor vi har arbejdspladser, og vi har personerne, der gerne vil have dem. Vi har bare ikke den rigtige kombination af pisk og gulerod, der sikrer, at vi får arbejdspladser og ansøgere sat sammen. 

Hvis man har børn ved man, hvordan det er at hjælpe et barn, der ikke har lyst til at få hjælp. Din datter bliver hysterisk, når du vil give hende sele på. Din søn vil ikke i bad, og når han kommer i bad, vil han ikke ud igen. Det var så hammer surt, at mor sagde, at du ikke måtte gå til den der fest ved Lars, da du var 14 år. Det var også bare virkelig irriterende, at du ikke måtte komme på Roskilde Festival sammen med vennerne, da du var 16 år. Men med alderen finder vi alle sammen ud af, at mor og far alligevel har ret en gang imellem. 

Den samme situation står vi i lige nu. Vi forsøger at hjælpe nogle virksomheder med at skaffe de 33.000 specialister, de selv har brug for lige om lidt. 

Harald Børsting sagde det meget præcist: ”Hvad tror I, det bedre borgerskab ville sige, hvis deres små poder i 2. G fik at vide, at de ikke kan komme i 3. G, fordi der ikke plads, selv om deres karakterer er gode nok”. Så ville vi se en løsning i morgen. 

De nuværende regler for skolepraktik giver ikke nogen reel uddannelsesgaranti. Lige nu kan elever kun indgå i skolepraktik senest 1 måned efter, deres grundforløb er afsluttet. Men rigtig mange har en forhåbning om selv at finde en elevplads, nogen har endda en mundtligt aftale med en virksomhed, som alligevel ikke ender ud med en uddannelsesaftale. Og bruger du ikke din uddannelsesgaranti senest en måned efter, du har afsluttet dit grundforløb, bortfalder den. Det er synd for eleverne, for arbejdsgiverne og for fremtidens arbejdsmarked. 

Regeringen vil hjælpe disse elever ved at give dem en ny chance til at tage skolepraktik. Men kun de elever, der står i køen lige nu. Den løsning er for kortsigtet for os. Hvad gør vi så til næste år? Hvorfor ikke gå hele vejen og inkludere fremtidens elever? Den eneste måde, det vil påvirke statskassen på, er i positiv retning. 

Din mulighed for at indgå i skolepraktik skal alene være styret af din egnethed og ikke af en tidslomme. 

S og R foreslå, at lade arbejdsgiveruddannelsesbidraget (AUB’en), betale for den øgede omkostning ved at lade flere starte i skolepraktik. På den måde betaler alle virksomheder ligeligt for uddannelsen af den arbejdskraft, de selv skal bruge i fremtiden. Uanset om de har elever eller ej. Det tilslutter vi os i HK. Vi synes systemet skal indrettes, så de virksomheder, som ikke bidrager til at uddanne fremtidens arbejdskraft, bidrager på en anden måde. De skal betale den øgede udgift til skolepraktik.   

Sammen med politikerne vil vi give virksomhederne den hjælp, de ikke alle sammen erkender, at de har brug for. Skolepraktik er afgørende for, at vi kan sikre arbejdskraft i fremtiden.

Pia Svane - HK fagforening

Uddannelse og politik

Uddannelsesrådgiver

Pia Svane

Med flere års erfaring på det uddannelsespolitiske område er jeg HK's ekspert på området. I denne blog kommenterer jeg på analyser og politik, der vedrører HK-området.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket for i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket for i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

... eller skriv til os her

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

... eller skriv til os her

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Har du glemt din adgangskode?

Få tilsendt en ny kode på sms eller email.

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk