HK.dk logo

20. juni 2017

2 x 5 sommertip til job og ferie

2 x 5 tip til sommeren på job og i ferien

Formand Martin Rasmussen giver dig 5 varme tip til sommeren på jobbet, og samtidigt 5 tip til før/under/efter din ferie, så du undgår stress. Læs med her.

Kære medlem
 
Ifølge kalenderen er det sommer, og vi har allerede haft dage med fint vejr, men hvad er reglerne egentlig, hvis det bliver RIGTIGT FINT vejr?
 
For én ting er at tilbringe en dejligt varm ferie i shorts og skygge. Noget andet er at sidde på et varmt kontor, hvis solen og varmen ikke holder fri, når du arbejder. Hvad siger ret og regler – og hvad kan du selv gøre mod varmen?
 

Her er 5 hotte varmetips fra HK Midt’s egen arbejdsmiljørepræsentant, Sisse Hansen, om varme og arbejdsmiljø:

 • 1
  Temperatur
  Temperaturen på en arbejdsplads skal helst holdes under 25 grader – men er der hedebølge må man acceptere en varmere arbejdsplads. 
 • 2
  Pauser
  Arbejdstilsynet anbefaler, at du får flere pauser, hvis temperaturen overstiger 25 grader. Hvis muligt, så hold dine pauser i et koldere lokale eller udenfor.
  Bliver du fysisk dårlig af varmen på kontoret eller din arbejdsplads, så må du som ved al anden sygdom sygemelde dig.
 • 3
  Køl dig af
  Du bør selv sørge for at få masser af vand og udluftning.
 • 4
  Arbejds evt. udendørs
  Har du mulighed for det, så kan du måske gå udenfor og arbejde. Og det er selvfølgelig en god ide at klæde sig på efter vejret.
 • 5
  Snak med din arbejdsplads/HK
  Bliver du generet af varmen på din arbejdsplads, bør du altid gå til din arbejdsmiljørepræsentant, tillidsrepræsentant eller HK Midt, hvis der er noget, du er i tvivl om. Få også flere tip til et godt indeklima her
Vi kan ikke hjælpe dig med en vejrudsigt, men vi kan hjælpe dig med at håndtere varmen, når den kommer! Her har vi samlet et par bonusråd til at klare varmen på jobbet:  

5 helt afslappede ferietips: Hold fri, når du har fri

 • 1
  Planlæg ferien
  Planlæg ferien i god tid, så der bliver taget mest muligt hensyn til alles ferieønsker. Husk, at hvis din arbejdsgiver vil placere din hovedferie på 3 uger, så skal det varsles mindst tre måneder før.
 • 2
  Vær på forkant med opgaverne, men uden stress
  Vær på forkant, når du nærmer dig ferien. Få løst de opgaver, du kan, uden at blive stresset op til en ferie, som du har ret til at holde. Så HUSK: Det handler ikke om at have et helt ryddet skrivebord, hvor alle opgaver er løst. Det handler mere om prioritering. Hvad kan for eksempel sagtens vente til efter ferien? Der er ingen grund til at få stress hverken før eller under ferien!
 • 3
  Derfor er ferie vigtig
  En god ferie giver ny energi til perioden efter ferien. Du får slappet af, tømt hovedet, givet kroppen ro og får ladet batterierne op igen. Den proces bliver forstyrret, hvis du hele tiden skal svare på telefonopkald eller mails fra kunder, chefer og kolleger. Det er også i din arbejdsgivers og dine kollegers interesse, at du kommer frisk og udhvilet tilbage på job efter en god sommerferie. Måske vil din mobil og mail også nyde lidt ferie?

  Heldigvis holder næsten 80% af HK Midts medlemmer ferie uden at tænke på jobbet.
 • 4
  Hvis du bliver syg i ferien
  Hvis du er så uheldig at blive syg i ferien, så er den ikke helt spildt. For loven foreskriver, at du efter de fem første sygedage kan få erstatningsferie. Det kræver, at du – med det samme når du bliver syg og ikke kan holde din ferie – melder dig syg hos din arbejdsgiver. Du skal også forbi lægen, fordi du skal kunne dokumentere din sygdom. Læs mere om sygdom her (inkl. sygdom i ferie): https://www.hk.dk/raadogstoette/ferie/erstatningsferie
 • 5
  Tilbage fra ferien
  Så blev det hverdag igen efter en forhåbentlig dejlig og ikke mindst stressfri ferie. Der er nogle små ting, du kan gøre for dig selv, hvis du vil gøre overgangen mellem ferie og hverdag lidt mindre markant. 
  Du kan for eksempel forlænge ferien med en enkelt eller to dage, så den første uge ikke føles lang og uoverskuelig. Og huske, at det er OK og helt logisk, at du de første par dage er en anelse bagud med dine opgaver. Tag dig tid til at blive opdateret på kollegerne, arbejdspladsen og det faglige. Det er en god måde at komme i gang på.
 
Du ønskes hermed en god, afslappet, varm og solrig ferie.
Pas godt på dig selv – og husk at holde fri, når du har fri.
 
Sommerhilsen fra Martin Rasmussen,
afdelingsformand HK Midt.
Martin Rasmussen - HK fagforening

Martin Rasmussen

Næstformand

HK Danmark

Mit faglige hjerte banker for arbejdsmiljø, beskæftigelse, ligestilling og de unge. 

Jeg kæmper hver dag for at sikre, at vi forebygger det dårlige arbejdsmiljø, at vi sætter alt ind på at bekæmpe stress, og at alle har ret til at komme på arbejde uden at blive chikaneret. 

Jeg kæmper for ligeløn, for vores kvindelige medlemmer tjener i gennemsnit 15% mindre end deres mandlige kolleger. Vi er nået langt med ligestillingen, men slet ikke nok. 

For mig er uddannelse og karriererådgivning vigtige nøgleord, så vi hele tiden kan hjælpe vores medlemmer videre i deres jobliv. Og vi skal gøre en særlig indsats for dem, der gerne vil have et fleksjob. De skal have det antal timer, de kan holde til at arbejde. Og selvfølgelig en ordentlig løn for det.

Sidst, men ikke mindst brænder mit hjerte for de unge. Jeg kom selv ind i HK via HK Ungdom. Jeg nyder at se vores unge talenter vokse, se dem organisere elever i HK og glæder mig til de skaber fremtidens HK.
 
Det er bare noget at det, du vil kunne læse om på min blog. 

God fornøjelse med læsningen. 

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk