Mit NemID virker ikke
Så skal du kontakte NemIDs support for hjælp .
Generelt skal du altid kontakte NemID, hvis du har problemer med dit NemID.
Tjek fx NemID support og kontakt
Skal jeg altid logge ind med NemID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du lave din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit NemID?
Ja, det kan du godt.
Min HK-adgangskode virker ikke (er blevet låst)
Det er kun dig selv, der kan oprette en HK-adgangskode. Hvis din adgang er låst, skal du logge ind med NemID og herefter selv oprette din HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Jeg har glemt min HK-adgangskode
Log ind med NemID, hvorefter du kan oprette en ny HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Det er første gang, jeg logger på Mit HK
Så har du ikke en HK-adgangskode endnu. Du skal først logge ind med NemID, og herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Skal jeg altid logge ind med NemID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit NemID?
Ja, det kan du godt.
08. maj 2017
Fagforeningerne lytter ikke til medlemmernes ønsker, lød det på sociale medier om de nye overenskomster. I HK er vi bevidste om, at vi er her i medlemmernes tjeneste.
Hvad skal vi dog bruge fagforeningen til; de lytter alligevel ikke til vores krav!
Sådan lød det på Facebook, da forligsmanden i april offentliggjorde resultatet af årets overenskomstforhandlinger.
Indlægget på Facebook beskrev i hårde ord, hvor uduelige skribenten fandt forhandlerne, og at de ikke havde opbakning fra deres medlemmer.
Facebook blev omdrejningspunktet i afstemningsperioden for overenskomsterne, for dem, der ytrede sig negativt, surt og ofte ukorrekt i forhold til overenskomstresultatet. Ofte blev fakta fordrejet, fx at vi nu får en 42 timers arbejdsuge. Arbejdsugen er stadig 37 timer og timer ud over dét udløser overtidsbetaling og/eller afspadsering. Ikke meget anderledes end det allerede nu foregår på arbejdspladserne. Men tilsyneladende har kommunikationen til fagbevægelsens medlemmerne fejlet.
Hvert enkelt medlem i en fagorganisation under LO har demokratisk indflydelse på, hvilke krav og hvilket mandat forhandlerne sidder med. Ligeledes bliver alle inddraget og hørt, når der skal stemmes om resultatet.
Op til forhandlingerne har vores to private sektorer – handel og privat – holdt mange møder med tillidsvalgte og medlemmer. Deres ønsker til overenskomsten er diskuteret i sektorbestyrelserne, som endelig udveksler krav med arbejdsgiverne.
Nogle gange skal der mange forhandlinger til, før forhandlerne når et resultat og andre gange lykkes det slet ikke; så kommer forligsmanden ind i billedet med forsøg på et finde et kompromis. Men dybest set er forhandling jo det muliges kunst. Vi kan aldrig få opfyldt alle vores krav og arbejdsgiverne kommer jo også med deres krav.
Men medlemmerne skal have tillid til, at forhandlerne gør deres bedste for at få kravene opfyldt. Og det gør forhandlerne naturligvis. Overenskomsterne sikrer jo goder, som vi ikke ville have uden overenskomst. Det er ikke staten, der betaler lønnen, når du er på barsel. Det er heller ikke staten, der betaler dine fridage, når børnene er syge, opsparingen på din arbejdsmarkedspension eller sikrer din ret til efteruddannelse.
Derfor bliver jeg så ærgerlig, når især de sociale medier flyder med udsagn, som tager uddrag af en samlet overenskomst og uden sammenhæng får det fordrejet til noget vrøvl. De (for) hurtige meninger bidrager til en genfortælling om, at fagforeningerne er mastodonter ude af trit med medlemmerne. Sådan er det jo ikke!
I HK arbejder vi hele tiden på at være i øjenhøjde med vores medlemmer, lytte og forklare. Vi var på arbejdspladser før overenskomstforhandlingerne for at høre medlemmernes ønsker, alle medlemmer kunne indsende ønsker - og da forhandlingerne var slut, var vi igen på arbejdspladser for at fortælle om resultatet og opfordre til at deltage i afstemningen.
Vi er nemlig meget bevidste om, at HK er medlemmernes forening og at fagforeningen er her i medlemmes tjeneste. Derfor er det også er en selvfølge, at vi altid går efter de bedst mulige resultater for medlemmerne, når vi mødes med arbejdsgiverne for at forhandle – både i de store overenskomstforhandler og i ude på arbejdspladsen.
Og selv om HK ikke er et politisk parti, giver vi HK’erne politisk stemme. For eksempel i den verserende debat om endnu engang at forhøje pensionsalderen. Og vi taler med politikerne om initiativer og lovforslag, som påvirker HK’ernes arbejdsliv, i forsøg på at påvirke beslutningerne.
Det er alt sammen det, der gør, at ’sammen er du stærkere’.
Fællesformand HK Nordjylland
Følg Mette Lyndgaard Pedersens blog
Følg denne blog via RSS-feedTak for din hjælp.
Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.
Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.
Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.
Log ind med NemID
Du kan altid bruge dit NemID til at logge ind på HK.dk. Hvis det er første gang du logger ind, skal du altid bruge dit NemID
Log ind med CPR nr. og adgangskode
Hvis du har oprettet en adgangskode til HK, kan du logge ind med CPR nr. og adgangskode lige her.
Problemer med login?
For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.