HK.dk logo

25. september 2017

Fremtiden er digital – og kalder på løsninger

I HK er vi klar til debat om digitaliseringens udfordringer på arbejdsmarkedet.

Du kender det allerede fra supermarkedet, når du i stedet for at stille dig i kø hos kasseassistenten selv scanner stregkoderne på dine varer og betaler elektronisk. Dine indkøb bliver samtidig registreret og sendt til lageret, så der kan komme nye varer på hylderne. I fremtiden skal du måske ikke engang scanne dine varer selv; det klarer indbyggede chips i emballagerne. Eller måske hører du til dem, der i stedet for at tage turen til supermarkedet, bestiller og betaler varerne på nettet hjemme i stuen og får dine indkøb leveret lige til døren?

Vi befinder os i den fagre nye verden, hvor internet og elektroniske løsninger fundamentalt ændrer vores måde at leve på. Her afgør adfærd, hvornår og hvordan arbejdsopgaver skal udføres. Fx fortæller registreringen af forbruget af tallerkener på forskellige tidspunkter kantinelederen, hvor mange der skal arbejde og på hvilket tidspunkter af dagen. Eller censorer på døre fortæller rengøringspersonalet, hvor meget et toilet bruges. Dette ’internet of things’ gør planlægning af arbejdsopgaver til et spørgsmål om behov i stedet for skemaer.

Elektroniske løsninger ændrer også arbejdsmarkedet, som vi kender det.

Traditionelt har arbejdsmarkedet jo fungeret på den måde, at arbejdsgivere efterspørger arbejdskraft til konkrete arbejdsfunktioner, og kollektive overenskomster har reguleret løn- og arbejdsforhold. Men i dag arbejder stadig flere selvstændigt fra opgave til opgave, der udbydes – og tilbydes – på digitale platforme. Det bliver kun mere udtalt i fremtiden. Og hvis flere kommer til at arbejde selvstændigt fra opgave til opgave – og måske kun møder skiftende ”chefer” på digitale platforme – hvad så med regler om fx arbejdstid, ferie, orlov og penge til uddannelse?

Den virkelighed må ikke kun fagbevægelsen, men også arbejdsgivere og politikere, nødvendigvis forholde sig til. For skal vi bevare et velorganiseret arbejdsmarked med ordnede forhold, må og skal vi finde veje og løsninger sammen.

I HK er vi i fuld gang med debatten, og når vores kongres mødes 23.-25. oktober, vil digitalisering og ny teknologi være tema: ”Sammen for fremtiden - Ad nye veje,” lyder kongressens slogan. Den diskussion glæder jeg mig til at være en del af.Mette Lyndgaard Pedersen

Fællesformand HK Nordjylland

Som formand for HK Nordjylland er jeg optaget af nordjyske HK’eres arbejdsliv, muligheder for faglig udvikling og job – og de vilkår, der påvirker det. Om det skriver jeg i bloggen, og du er velkommen til at kommentere og debattere mine synspunkter.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk