HK.dk logo

17. marts 2016

Forandringer skal kommunikeres klart

Forandring fryder, men ikke altid! Og slet ikke hvis forandringer på arbejdspladsen ustandseligt står på dagsordenen og håndteres dårligt af ledelsen.

Desværre gribes mange forandringsprocesser klodset an af lederne, der måske nok taler meget om forandringsledelse, men har svært ved i praksis at håndtere forandringer, så medarbejderne oplever dem som konstruktive. Det viser en ny undersøgelse gennemført blandt 800 medlemmer af HK Privat.

Ifølge undersøgelsen oplever næsten halvdelen, at ledelsen ikke har været rigtig god til at kommunikere forandringerne ud til medarbejderne. Især har det været galt med forventningsafstemningen, og der har været uklarhed om rollerne. Hver tredje har ikke fået at vide, hvad forandringen vil betyde for deres arbejde. 

Inddragelse af medarbejderne kniber det også med, idet under halvdelen føler, at de har haft mulighed for at påvirke forandringsprocessen. Derfor er det ikke så sært, at hver 3. af de adspurgte har været utrygge ved den forandring, de har været berørt af. 

Heller ikke i det offentlige står det for godt til. En undersøgelse gennemført blandt HK'ere i staten og kommunerne viser, at 40 procent ikke har været inddraget i forbindelse med digitalisering, der ofte også betyder forandringer for medarbejderne. Kun hver 3. af de adspurgte følte sig inddraget.

De tilbagevendende forandringer med uklarhed om konsekvenserne og for lidt inddragelse af de berørte medarbejdere sætter sine spor i form af dårlig trivsel og øget stress. Forandringerne medfører nemlig ofte en periode med større arbejdsmængde. Og de kræver tid til at sætte sig ind i ændrede forhold, hvad end det er nye opgaver, værktøj, kolleger, chefer eller arbejdssted.

En given forandring kan opfattes som mere eller mindre fornuftig, men den glider under alle omstændigheder nemmere ned, hvis beslutningen er klart og tydeligt meldt ud. Åbenhed om konsekvenserne og den videre proces samt løbende god kommunikation og inddragelse af medarbejderne er alfa og omega.  

Det er egentlig ret enkelt, men forsømmes af alt for mange ledere, der ellers kan hente hjælp i en række anbefalinger fra Arbejdsmiljørådet, der består af repræsentanter for arbejdsgiverorganisationer og faglige organisationer fra både det private og det offentlige. Anbefalingerne om håndtering af forandringer på arbejdspladserne er samlet i et hæfte, der kan findes på Arbejdsmiljørådets hjemmeside: Forandringer

For tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter er det en oplagt mulighed at bruge disse anbefalinger som afsæt for en drøftelse i samarbejdsudvalget eller arbejdsmiljøorganisationen om, hvordan forandringer tackles, hvis de står for døren.

Der burde derfor ikke være nogen undskyldning for ikke at tage forandringsledelse mere alvorligt og sikre, at forandringer i fremtiden håndteres meget bedre og ikke bliver unødvendigt barske. Forandringer bliver nok aldrig lutter fryd, men de bør i alt fald ikke skabe frygt. Tværtimod skal målet være, at alle føler, at det har topprioritet, at forandringer gennemføres så trygt som overhovedet muligt. 

Arbejdsmiljø
Peter Raben - HK fagforening

Peter Raben

Næstformand

HK Stat

Jeg arbejder for at sikre statsansatte HK’ere de bedst mulige løn- og arbejdsvilkår og opbygge stærke faglige fællesskaber, så vi sammen kan opnå gode resultater. Arbejdsmiljø, uddannelse og digitalisering er vigtige punkter i min dagsorden. Også udviklingen af den offentlige sektor står mit hjerte nært.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket for i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket for i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

... eller skriv til os her

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

... eller skriv til os her

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Har du glemt din adgangskode?

Få tilsendt en ny kode på sms eller email.

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk