Ring til HK's fagforening

Når du har spørgsmål til ansættelsesvilkår, kontingent, medlemskab samt samtaler i Job og vejledning

7011 4545

Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag Lukket
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00
Torsdag 8.00-17.00

Skal vi ringe dig op?

Bestil et opkald, så ringer vi til dig i det ønskede tidsrum

Bestil opkald

Ring til HK's a-kasse

Når du har spørgsmål til dagpenge, feriedagpenge, efterløn, jobsøgning i EØS og selvstændig virksomhed

7010 6789

Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag Lukket
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00
Torsdag 8.00-17.00

Skal vi ringe dig op?

Bestil et opkald, så ringer vi til dig i det ønskede tidsrum

Bestil opkald

Husk, at du også altid er velkommen til at skrive til os

Oplever du tekniske problemer med hjemmesiden ring: 4437 1563 - åben: 6.00-24.00

HK.dk logo

06. februar 2015

Regioner er demokratiske og decentrale

Hvorfor fastholder borgerlige politikere den ensidige fortælling om, at regionerne ikke leverer varen, når fakta viser noget andet? Er det et ideologisk projekt, når de igen og igen gør fjer til høns? 

For faktum er det, at modellen med de danske regioner ikke bare har vist sig værdifuld, fordi regionerne dygtigt har administreret de fælles ressourcer. Regions-modellen har også den fordel, at den både er demokratisk/folkevalgt og decentral. 

For selvfølgelig er der fordele at hente, når et væsentligt dansk fælleseje som vores sygehusvæsen bliver drevet decentralt og regionalt. Når administrationen er tæt på i det daglige, og når vi som politiske beslutningstagere er tilgængelige, synlige og tager afsæt i et ærligt engagement i lokalområdet.
Resultatet er en ansvarlig økonomisk politik i de danske regioner, hvor administrationen langt fra er så omkostningstung, som onde tunger påstår. Det viser en ny analyse, der fortæller os, at regionerne er ganske effektive til at administrere sundhedsvæsenet. Udgifterne til administration er i bund og samtidig er produktiviteten på sygehusene steget betragteligt i de senere år. For borgerne betyder det mere behandling for de samme penge. Det afspejler en ny, international undersøgelse, der viser, at danskerne – i en sammenligning med deltagere og borgere fra 29 andre lande – er blandt de mest tilfredse, når det gælder den behandling, de får på sygehuset.

Alligevel istemmer et kor af regions-kritikere med borgerlige politikere fra både Venstre, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti en unuanceret og uharmonisk kritik af regionerne. Hvorfor har de valgt at sætte jagten ind på regionerne og lancere den såkaldte habit-model, hvor fjerne bestyrelser bestående af direktører, forretningsfolk og statslige embedsmænd skal stå for administration/styring af blandt andet vores fælles sundhedsvæsen.

Hvis de danske vælgere giver de efterhånden berømte nøgler tilbage til Lars Løkke Rasmussen, så vil han aflive regionerne og overdrage ledelsen til et direktør-vælde uden demokratisk fundament og lokal indsigt.
Jeg er sikker på, at det vil betyde et forringet sundhedsvæsen i den syddanske region – og at vores adgang til sundhed bliver dyrere, dårligere og mindre demokratisk.
Hvad betyder det dybest set for en embedsmand eller habit-klædt forretningsmand i hovedstaden, hvordan sygehusvæsenet fungerer på Fyn eller i Sønderjylland?
Spørg bare i Norge, hvor man har dårlige resultater med en model, der ligner habit-modellen! De lovede gevinster er udeblevet, og kvaliteten i sundhed og behandling er skævvredet i forskellige dele af landet.

Hvis de indsatsområder, der i dag varetages i regionerne, skal styres fra centralt hold, vil der efter min bedste vurdering mangle en lokal forankring. Det kan eventuelt få store konsekvenser for de mange, specialiserede funktioner som vi varetager på OUH og i andre dele af sundhedsvæsenet i Region Syddanmark, hvis de ender som centraliserede funktioner i Hovedstadsområdet. 

Jeg ser ikke en fremtid med norske tilstande, direktør-bestyrelser i habitter og fjern, centraliseret statsstyring af vores sundhedsvæsen. Jeg vil derfor opfordre de borgerlige regions-kritikere til at skrue ned for ideologien og op for den sunde fornuft. For det er ingen skam at sige, at man har taget fejl. Slet ikke når borgernes sundhed står på spil.
Kommunal
Pia Tørving - HK fagforening

Pia Tørving

Formand

HK Midt

Som formand for HK Midt er mit mål at skabe et godt arbejdsmarked med gode vilkår for medlemmerne på Fyn og i Fredericia. Min blog vil omhandle emner som jeg finder relevante i den forbindelse.

God læselyst.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk