Ring til HK's fagforening

Når du har spørgsmål til ansættelsesvilkår, kontingent, medlemskab samt samtaler i Job og vejledning

7011 4545

Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag Lukket
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00

Skal vi ringe dig op?

Bestil et opkald, så ringer vi til dig i det ønskede tidsrum

Bestil opkald

Ring til HK's a-kasse

Når du har spørgsmål til dagpenge, feriedagpenge, efterløn, jobsøgning i EØS og selvstændig virksomhed

7010 6789

Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag Lukket
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00

Skal vi ringe dig op?

Bestil et opkald, så ringer vi til dig i det ønskede tidsrum

Bestil opkald

Husk, at du også altid er velkommen til at skrive til os

Oplever du tekniske problemer med hjemmesiden ring: 4437 1563 - åben: 6.00-24.00

HK.dk logo

01. juni 2015

Til forsvar for regionerne

Borgerlige politikere er igen draget på ideologisk korstog mod regionerne. Og atter med en blind vinkel over for det faktum, at de danske regioner er en både demokratisk funderet og administrativt veldrevet løsning, som eksperter ikke ser alternativer til.

Aktuelt er det De Konservative, der ønsker regionerne afskaffet – til fordel for en såkaldt ”habitmodel”, hvor det er bestyrelser af direktører, forretningsfolk og statslige embedsmænd, der skal lede og administrere det fælles sygehusvæsen. Men ønsker danskerne virkelig et brud med en lang tradition for, at sygehusvæsenet er vigtigt fællesgods, der bør have en demokratisk forankring? Næppe!

Faktum er, at regionsmodellen har vist sig bæredygtig både økonomisk og administrativt. At danskerne – i sammenligning med deltagere og borgere fra 29 andre lande – er blandt de mest tilfredse, når det gælder den behandling, de får på sygehuset. Det viser ny, international undersøgelse. I Norge har man til gengæld haft meget dårlige resultater med en model, der ligner de borgerliges ”habitmodel”. Oppe nordpå udeblev de lovede gevinster, og kvaliteten i sundhed og behandling blev skævvredet. 

Det er samtidig værd at bemærke, at regionernes udgifter til administration er i bund, mens produktiviteten er steget betragteligt de senere år. Produktivitetstilvæksten er i regionerne på over 2%, og ventelisterne er rekordlave. Der er desuden planlagt sygehusbyggerier for over 40 milliarder kroner – ud fra den eksisterende struktur med regionerne som central aktør. Vil det være befordrende for sygehusbyggerierne, hvis regionerne ikke længere skulle være en del af denne ligning?

I regionerne søger vi som politikere og folkevalgte hele tiden ud af maskinrummet, så vi har en fornemmelse for dem, det hele handler om, nemlig borgerne. For eksempel havde alle danske regioner i februar 2015 inviteret et stort antal borgere til dialog om vores fælles sundhedsvæsen. I vores region mødtes vi centralt i Lillebæltshallerne, hvor jeg selv havde fornøjelsen af at være ordstyrer i en gruppe, der debatterede, hvor grænserne går i forhold til, hvad sundhedspersonalet kan spørge patienter om, når det gælder livsstil, privatliv og andet, der kan have indflydelse på deres sundhedstilstand. Både i vores gruppe og i de øvrige dialog-grupper kom der forslag og konklusioner på bordet, der kan flyttes direkte fra rundkredsens borgere og ind i et regionalt sygehusvæsen med behov for deres input.
 
Privatisering er en borgerlig paradedisciplin, men når det gælder sygehusvæsen og regioner, så er det at gamble, som regionsrådsformand Bent Hansen kalder det – og tilføjer: ”Hvis vi skal gamble med sundhedsvæsenet, skal vi have dokumentation for, at det vil være til gavn for borgerne…”

Den dokumentation har vi ikke, og både regionerne og vores fælles sundhedsvæsen er i sandhed for vigtigt til politisk hasardspil!

Kommunal
Pia Tørving - HK fagforening

Pia Tørving

Formand

HK Midt

Som formand for HK Midt er mit mål at skabe et godt arbejdsmarked med gode vilkår for medlemmerne på Fyn og i Fredericia. Min blog vil omhandle emner som jeg finder relevante i den forbindelse.

God læselyst.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk