HK.dk logo

05. januar 2016

2016 – et år, hvor vi lytter mere?

Vi har brug for at lytte mere til hinanden, siger statsministeren. Lad os håbe, at det også betyder, at regeringen vil lytte til medarbejderne i staten.

’Vi har brug for en bedre samtale med hinanden. Hvor vi lytter, også – ja måske især – til dem, vi er uenige med. Hvor vi erkender, at en sag har flere sider. Det vil jeg gerne yde mit bidrag til.’ Sådan lød det i statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale.

I HK Stat bemærkede vi sidste år, at debatten om flytning af statslige arbejdspladser skabte en til tider hård tone mellem forskellige dele af vores lille land. Det synes vi er rigtig ærgerligt. 

I HK Stat har vi godt 31.000 medlemmer. Nogle af dem kan se frem til nye jobmuligheder, fordi der kommer nye statslige job til deres område. Andre af vores medlemmer oplever at blive fyret af staten efter måske 20 eller 30 års tro tjeneste, fordi de ikke har mulighed for at rykke familien op. 

Heldigvis oplever jeg stor solidaritet og sympati mellem HK Stats medlemmer i København og Jylland. Mange af de statsansatte har også prøvet at blive flyttet før og har mærket på eget arbejdsliv, hvordan det er. 

I HK Stat er vi ikke i mod at ændre placeringen af statslige arbejdspladser. Men vi mener, at det skal gøres ordentligt både for borgerne og for de ansatte. Derfor håber vi, at regeringen vil lytte til de mange advarsler mod underfinansiering, tab af viden og risiko for længere sagsbehandlingstider. 

Jeg hører et stærkt politisk budskab når statsministeren vælger at tage flytningerne af statslige arbejdspladser med i årets vigtigste tale, nytårstalen. Det siger mig, at flytningen er en vigtig ideologisk satsning for Venstre. Derfor må regeringen også sikre en seriøs finansiering af planen.

De første styrelser er allerede i fuld gang med flytteplanerne, og vi hører, at de melder om god respons på de første jobopslag. Der er mange kvalificerede ansøgere i Jylland, siger styrelserne. Naturligvis er der det.

Men flyttedebatten har også skabt misforståelser, fordi nogle medier har gravet grøfter og glemt at høre begge sider af sagen.

Når nogle styrelser peger på, at de kan komme til at miste viden, så er det ikke en kritik af provinsen. Når mange erfarne og specialiserede medarbejdere ikke flytter med, er der en klar risiko for længere sagsbehandlingstider og voksende sagsbunker. 

Jeg hører ikke chefer i København sige, at der ikke er kvalificeret arbejdskraft i Jylland. Der kan opstå et produktionstab, fordi der sidder folk med en specialiseret viden på deres område – og hvis de næsten alle stopper samtidig, så går hele organisationens viden tabt. Og det tager tid at lære nye op.

Senest har vi eksempelvis set kritik af voksende sagsbunker og lange tider, da Ankestyrelsen samlede aktiviteterne i Aalborg og København. Det handler ikke om adressen, hvorfra og hvortil de flytter. Det handler om viden.

Det samme kunne ske, hvis Lego eller Grundfos skulle starte op i Roskilde til foråret med 97 procent nye folk. Eller forestil dig, at jægersoldaterne i Aalborg pludselig skulle erstattes af folk fra Dronningens Livgarde, der med det samme skulle overtage alle opgaver og udstationeringer. Nej vel? Den specialiserede viden bor på Flyvestation Aalborg.

Alle de statsansatte, jeg kender, ønsker at gøre det bedst mulige stykke arbejde. Ofte har de også gode ideer til at løse de opgaver, de står over for. Derfor håber vi, at statsministerens nytårsløfte betyder, at staten som arbejdsgiver vil lytte mere.

I HK Stat har vi til gengæld lyttet til et fælles ønske fra medlemmer og fra de statslige arbejdsgivere om at sætte fokus på medlemmernes kompetencer. Derfor samler vi i foråret alle de gode tilbud fra lokalafdelingerne og forbundet, og sætter sammen med arbejdsgiverne og uddannelsesinstitutionerne fokus på, hvordan vi som HK’ere ruster os endnu bedre til at løse fremtidens statslige arbejdsopgaver.

Sammen med lokalformændene, faglige medarbejdere og erfarne rådgivere fra Karrieretelefonen lægger vi i april vejen forbi en lang række arbejdspladser og alle lokalafdelinger, så kom selv og hør mere. Jeg glæder mig til at lytte til jeres fortællinger om udfordringer, tanker og ideer.

Godt lytteår!

HK-medlemmer Udflytning

1 Kommentarer


Ditte Brøns

09 januar 2016 12.01

Hej,

Godt Nytår og ja... måske kommer jeg lidt af sporet i min kommentar her, hvilket jeg skal beklage og dog mener jeg det også kan komme med her.

Jeg sidder nu her et år senere som jobsøgende og har fået mit 13. afslag på et job, der netop skulle flyttes til Jylland. Jeg var klar til at flytte med, men havde åbenbart ikke erfaring nok indenfor faget. Fair nok.

Min bekymring går mere på, at jeg med mit medfødte hørehandicap (Tunghør af svær grad), nu får endnu sværere ved at finde et job, nu hvor de der ikke flytter med også skal finde et nyt arbejde. Lige meget hvad jeg gør, kan jeg ikke få hjælp til at finde et job uanset hvor meget jeg spørger. Svaret er altid: du har en uddannelse, du skal bare finde et arbejde, så skal det nok gå. Ok, men når ca. halvdelen af afslagene indirekte giver afslag på grund af mit hørehandicap, både jobcenteret og i HK synes det er en dårlig ide at jeg videre uddanner mig, da jeg har en uddannelse jeg kan få et arbejde på, så kan det i den grad undre mig, at man først hjælper når man kommer ud af dagpenge systemet i stedet for, at hjælpe til før det sker.

Vil HK også lytte til de svage der har brug for lidt mere hjælp og megen forståelse ude på arbejdspladsen, hvor der i disse dage faktisk sjældent er tid til, at oplære en ny medarbejder godt og klar til de nye opgaver, og har forståelse for at især jeg med mit høretab har opgaver jeg ikke kan varetage (telefonvagter i længere tid ad gangen) og dermed bliver fravalgt??? (jeg skal fx. ikke mere sidde med call center funktioner og helst ikke sidde med alt for mange kollegaer i et stort åbent landskab som jo desværre er blevet hverdag i det offentlige....).

Vil HK lytte til os/en som jeg og hjælpe med, at finde forståelse ude i samfundet, at vi/jeg faktisk godt kan varetage et arbejde og meget gerne vil, i stedet for at blive "betalt" /dagpenge for, at gå hjemme, hvilket i jo faktisk gør som samfund. I siger at jeg ikke er god nok og derved "dovner" den af herhjemme (det skal sige at jeg faktisk ikke vil "dovne" den af herhjemme), når jeg helst vil ud og arbejde. Men der er ingen der lytter til de behov jeg har for, at kunne varetage og fastholde et arbejde... Jobcenteret afviser alle muligheder som fx. skåne job, fleksjob, førtidspension eller andre muligheder for, at jeg kan komme i job, selv afklaringsforløb eller ligene har de afvist. HK har heller ikke hjulpet eller lyttet særligt meget, jo, jeg har haft gode snak men snak giver ikke et arbejde....

Hvorfor ikke.....? Hvem og hvornår lytter i til mig....?


Historik

Bloggere

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Opdatér kommentar

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

... eller skriv til os her

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

... eller skriv til os her

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Har du glemt din adgangskode?

Få tilsendt en ny kode på sms eller email.

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk