HK.dk logo

04. december 2017

Et skridt på vejen mod bedre skattekontrol

En fin lille aftale. Godt, at der endelig er hul igennem til bedre skattekontrol, men stadig for lave ambitioner. Sådan opsummerede skatteordfører for socialdemokraterne Jesper Petersen i går aftalen om 120 millioner kroner ekstra om året til bedre skattekontrol. Jeg er meget enig.

I juni pålagde et flertal i Folketinget regeringen "at indkalde til politiske drøftelser med henblik på at tilføre flere resurser og årsværk til Skats indsatsområder. Øgede resurser og flere årsværk skal medvirke til at skattegabet mindskes, indtægterne øges, og at tilliden til skattevæsenet forbedres."

Regeringen havde derfor spillet ud med 100 millioner kroner om året på finansloven øremærket til bedre kontrol fra 2018-2021. I de afsluttende forhandlinger kom der 20 millioner ekstra på bordet, så der i alt afsættes 480 millioner til en bedre skattekontrol i den 4-årige periode.

Det er meget positivt, at skatteministeren de senere år har fået ekstra milliarder til at genoprette vores skattevæsen. Og det er rigtig godt, at der nu også kommer lidt ekstra til kontrollen.

Selv med den nye pakke vil kontrollen af virksomheder, der snyder, dog være markant under niveauet for få år siden. Der er stadig plads til forbedring, men det er der heldigvis en god mulighed for på næste års finanslov. Og vi ved, at et flertal uden om regeringen har fokus på det.

Man bliver populær af at rydde op i skattevæsenet

Selvom vi gerne havde set en lidt mere ambitiøs kontrolpakke, så bør det anerkendes, at skatteministeren er i gang med en omfattende genopretning af skattevæsenet. Og det er lykkedes at skaffe ekstra resurser til at rette op på de mange besparelser og skandaler.

Ministeren udtalte i 2016 at ”Man bliver jo ikke populær af at rydde op i skattevæsenet. Det er der ingen, der klapper i hænderne over”.

Men det tror jeg ikke er helt rigtigt.

I en ny undersøgelse fra Epinion for HK Stat, LO og FSR, siger 83 procent af danskerne, at de vil have bedre skattekontrol, så der altså mulighed for at Karsten Lauritzen kan blive populær, hvis han får ryddet op.

Lige som der i øvrigt er god grund for oppositionen til at bide sig fast i kravet om endnu flere midler til kontrol af de virksomheder, som snyder. Indtil videre kan vi glæde os over, at det går godt med rekrutteringen i Skat. Det vælter ind med nye medarbejdere, og i hele landet giver oprustningen i Skat HK’ere nye spændende muligheder i deres arbejdsliv.

Det er en kæmpe opgave at udskifte så mange ældre medarbejdere, opruste og samtidig bygge en ny struktur.

I løbet af december ventes medarbejderne i Skat at få besked om, hvor de skal arbejde fremover. Skattemedarbejdere i hele landet bliver flyttet. Et eksempel er Herning, hvor alle skal flyttes ud for at gøre plads til andre. Det vil igen betyde usikkerhed for medarbejderne og deres familier - og risiko for tab af kompetencer i myndigheden, der er fundamentet for hele vores samfund.   

Det er derfor vigtigt at sikre ro om økonomien og langsigtede løsninger, så vi får skabt et effektivt skattevæsen og nogle attraktive statslige arbejdspladser.

I HK Stat har vi et tæt og godt samarbejde med såvel ministeren som ministeriet og Skat. Vi ved, at medarbejderne er topmotiverede for at løse opgaven. Det er derfor, de går på arbejde hver dag. 

SKAT

Bloggere

Log ind som medlem