Godt nytår! I HK Stat er vi – for nu at citere en tidligere statsminister – løbet forlæns ind i fremtiden. For fuld fart.

Det føles allerede som et godt stykke tid siden, vi havde ferietid med familien og skålede nytåret ind med Hendes Majestæt Dronningen, men der er heldigvis mange gode ting, som vi med glæde husker tilbage på fra 2019.

Í HK Stat lancerede vi kampagnen I form til fremtidens job. Det gjorde vi for at hjælpe medlemmerne med at finde deres vej på et arbejdsmarked i hastig forandring.

Sammen med medlemmer, tillidsrepræsentanter, klubbestyrelser, HK Stats landsklubber, HK’s lokale afdelinger - og med vores arbejdsgivere – har vi sat fokus på, hvor vi skal hen som faggruppe, og hvordan vi udvikler vores kompetencer.

Min lille røde Opel-bil har været forbi rigtig mange statslige arbejdspladser, og det blev til mange gode snakke med medlemmer landet over om vores fremtid på arbejdsmarkedet.

2019 blev også året, hvor vi fik en ny arbejdsgiverstyrelse. Moderniseringsstyrelsen blev til Medarbejder- og Kompetencestyrelsen. Nu er fokus generelt på samarbejde. Før talte arbejdsgiverne mest om, hvordan de kunne udhule vores vilkår – og talte samtidig højstemt om ’god arbejdsgiveradfærd’.

Men der er stadig grunde til at sige ”nok er nok”, som mottoet fra OK18 lød. Desværre er alt for mange statslige arbejdspladser ramt af urimeligt arbejdspres og et af arbejdsmiljø, der gør alt for mange syge. Det skal vi presse arbejdsgiverne til at gøre bedre i 2020.

Her i starten af et nyt årti kan vi se tilbage på nogle ekstremt dyre lærepenge og enorme tab af statens penge i Skat. Det kommer til at tage en god del af det næste årti at rette op, men vi er godt i gang. Og det er meget positivt, at den nye regering vi skabe arbejdsro med en ny flerårsaftale for skatteforvaltningen og de medarbejdere, som samvittighedsfuldt og engageret knokler for at rette op på politikernes fejlslagne spareeksperimenter.

Noget af det bedste, når jeg ser tilbage på 2019 er, at vi har fået resultaterne fra det stærke fællesskab i OK18 ud at arbejde.

Det tog sin tid, og nogle måtte desværre vente på deres særlige lønstigninger, men vi fik i samarbejde med arbejdsgiverne vores organisationsaftale på plads i foråret 2019. Og HK Stats medlemmer har ikke bare fået deres generelle lønstigninger, men også de særlige lønløft er siden sommer gået ind på kontoen.

Siden har vi også fået åbnet for den nye Statslige Kompetencefond, hvor det vælter ind med ansøgninger. Faktisk er den nu for anden gang igen lukket på grund af det store pres, men vi åbner for sluserne igen den 1. marts.

Læs også: HK’ere tømte pengetank til uddannelse – flere penge på vej

Interessen for at uddanne sig er enorm, og det er jo fantastisk. Jo bedre vi ruster os, jo bedre kan vi selv styre vores arbejdsliv.

I en tid med stigende usikkerhed er det afgørende, at vi bevarer vores tillid og stærke fællesskab. En afgørende forudsætning er at investere i de statslige institutioner, så vi kan blive ved med at levere verdens bedste offentlige administration. Også derfor skal omprioriteringsbidraget væk en gang for alle! Den kamp vil vi i HK Stat give fuld skrue. Vi kan ikke have sådan en fast afgift på 2 procent. Hvis der skal spares og effektiviseres i staten, må politikerne stå på mål for besparelserne og konsekvenserne af dem. De må anvise, hvilke opgaver, der ikke længere skal løses, når de dræner budgetterne hvert eneste år.

Inden længe skal vi til at forberede OK21. Her skal HK Stat igen gå forrest som en af de største faglige organisationer med medlemmer i alle hjørner af staten. Inden vi kommer så langt holder vi i HK Stat også kongres, hvor vi sammen skal lægge kursen for de kommende 4 år.

Der er masser af muligheder for at være med til at sætte kursen, så mød op! Jeg vil gerne opfordre alle medlemmer til at komme og være med dér, hvor du kan præge din fagforening. For eksempel afholder vi for tiden workshops i HK-afdelingerne om fremtidens HK Stat.

Læs også: Debat om HK Stat er godt i gang

Snart er der generalforsamlinger i afdelingerne, og allerede i foråret er det tid til at udtage vores fælles krav til overenskomstfornyelsen i 2021.

Og lad mig så slutte med et citat fra vores nye statsminister.

”Det står klart, at offentligt ansatte skal have frihed til at bruge deres faglighed.” Ja tak. Mere af det. Det glæder vi os til. 2020 bliver et vildt og spændende år. Jeg er glad for, at du som medlem af HK Stat er med til at præge det - og din egen arbejdsplads.

GODT NYTÅR

Rita Bundgaard, formand for HK Stat