Når vi engang ser tilbage på dette fuldstændig surrealistiske og forsømte forår, vil vi gøre det med en blanding af lettelse og stolthed.

Vi vil være lettede over, at den skræmmende og verdensomspændende coronaepidemi faktisk blev nedkæmpet. Og vi vil være stolte over den måde, vi som samfund, arbejdspladser og som enkeltpersoner stod kampen igennem.

Lige nu er det bare hårdt, uvant og svært at se sig ud af. De fleste af os lever som medarbejdere isoleret fra vores kolleger, mens vi kæmper med at få stuen, værelset eller køkkenet til at fungere som en arbejdsplads. Som mennesker lever vi med stærkt begrænset kontakt til vores venner og familie, mens vi forskanser os for ikke at samle smitte op eller sprede den.

Snart er de første to ugers hjemsendelse til hjemmearbejde for statens medarbejdere forbi. Så vi har en fornemmelse af, hvordan det bliver at stå de ekstra uger igennem, som statsministeren allerede har meldt ud. Vi skal holde samfundet, arbejdspladserne og os selv oppe endnu en tid under hidtil usete omstændigheder. Foreløbig indtil efter påske.

Og det vil vi gøre! For vi vil ud på den anden side af denne krise med så få tab som muligt i form af liv og med så intakte arbejdspladser og samfundsinstitutioner, som det kan lade sig gøre.

Jeg er vildt imponeret af den måde, danskerne klarer krisen på. Sygeplejersker, læger og andre sundhedshelte på hospitalerne står i første række og fortjener gigantisk ros og opbakning. Samtidig er I statsansatte – ikke mindst HK’ere - med til at gøre det muligt for samfundet at fungere videre under disse ekstreme vilkår.

I skatteforvaltningen arbejder alle hjemmesendte medarbejderne for eksempel på livet løs, blandt andet for at administrere de mange hjælpepakker, som Folketinget har vedtaget for at holde hånden under virksomheder og lønmodtagere. Samtidig med, at de går til den på inddrivelsesområdet, hører jeg. Og faktisk med et lavere sygefravær end normalt på denne årstid.

I Erhvervsstyrelsen er der så meget tryk på for at implementere og behandle støttepakkerne, at styrelsen nu vil ansætte op til 500 HK’ere midlertidigt for at klare presset. Politiet opretter og bemander særlige corona-callcentre. Mange andre har fuld fart på.

Som justitsminister Nick Hækkerup siger det i en rørende videohilsen på HK Stats medier fra ham og regeringen til alle de mange HK’ere på Justitsministeriet område:

"Vi ved i regeringen, hvilket stort stykke arbejde I gør. Vil er stolte af det, og vi er taknemmelige for det.”

Det er jeg også. Samtidig er jeg stolt af at være formand for en faggruppe, som i den grad bidrager til at bringe Danmark gennem krisen. Jeres arbejde nu er lige så vigtigt som ’til daglig’, når vi heldigvis ikke behøver tænke på coronavirus.

For tiden oplever vi en gylden sandhed foldet ud i bredformat: Den offentlige og den private sektor er hinandens forudsætninger. Uden regeringens stærke krisestyring og de offentlige myndigheders professionelle og rettidige arbejde ville vi være ilde stedt.

Som fagforening spiller HK Stat og hele fagbevægelsen også en væsentlig rolle under krisen. Både når regering, arbejdsgivere og lønmodtagerorganisationer samarbejder om de nødvendige løsninger -  og når vi som fagforening rådgiver jer medlemmer om, hvad coronasituationen betyder for jeres arbejdsliv.

Lige som mange af jer er HK’s medarbejdere sendt hjem for at arbejde. Og de har ret travlt, skulle jeg hilse og sige. Vi har – lige som jer på statens arbejdspladser - knoklet for at omstille os på rekordtid til at passe vores opgaver hjemmefra. Du kan stadig ringe til HK og få rådgivning og svar. Vores faglige medarbejdere forfølger fortsat faglige sager. Vores arbejdsmiljøfolk råder om hjemmearbejde og ergonomi. Vores kommunikationsmedarbejdere informerer og arbejder for at fremme medlemmernes sag i medier og offentlighed. Og mange andre er i fuldt sving.

HK Stat og hele HK arbejder på alle relevante fronter for at være der for jer medlemmer - også i denne krisestund. Vi er hjemme lige som jer – og vi arbejder lige som jer! Nu, hvor perioden som hjemsendte hjemmearbejdende bliver længere, skal vi også vise, at vores samfundssind rækker længere end til at omstille os til at arbejde hjemme, isoleret fra kolleger og med al det bøvl, som følger af at sidde i et umageligt hjemmekontor med børn, samlever, hund og vasketøj omkring ørerne.

Statens ansatte kommer også til at bidrage på andre måder end hidtil. Statsministeren opfordrede for få dage siden til, at medarbejderne i staten bidrager med at holde ferie – altså bruger restferie og eventuel anden frihed, hvis de ikke har så mange opgaver. Som jeg har været inde på, har de fleste dog rigtig travlt. Som chefforhandler for alle statens ansatte har jeg i dag, 27. marts, indgået en aftale med statens arbejdsgivere om, hvordan vi som statsansatte kan bidrage. 

Læs også: Tidsbegrænset aftale om afvikling af ferie

Til sidst vil jeg opfordre jer til at følge HK Stat på Facebook og på hjemmesiden. Vi sender nyhedsbreve ud til alle medlemmer hver anden torsdag, men på Facebook kan du følge med, så snart der er nyt.

Og husk at holde humøret oppe! Vi kommer gennem denne krise sammen. Sammen er vi stærkere.

Artiklen er opdateret 27. marts 2020