Rita Bundgaard

- Dialogen med jer alle sammen er vigtig for mig. Ekstra vigtig nu, hvor vi – lige som gamle venner kan komme ud for – har været forhindret i at mødes, skriver HK Stats formand Rita Bundgaard. Foto: Lisbeth Hjorth.

Kender du fornemmelsen? Du har ikke set eller talt med en gammel ven længe, og nu skal I endelig mødes i morgen. Du mærker en lille usikkerhed, en bekymring: Vil I straks være på bølgelængde trods adskillelsen? Kan I tale godt og afslappet sammen, som I plejer? Husker du jargonen, og hvad der optager din ven?  Eller bliver det akavet og anstrengt at få gang i snakken?

Nogenlunde de samme tanker gør mange sig sikkert ved udsigten til i den kommende tid at skulle møde kolleger og chefer på deres arbejdsplads. 9 ud af 10 HK Stat-medlemmer har været mere eller mindre henvist til at arbejde hjemmefra under coronapandemien.

Med den gradvise genåbning af statens arbejdspladser i denne tid og den totale genåbning fra 1. august venter der mange et gensyn med kolleger og chefer, de kun har set på en skærm og kun lyttet til gennem et headset de seneste mange måneder. Mange arbejdsmæssige venskaber og relationer skal genstartes. Tråden skal tages op, omgangsformer skal genindlæres –  eller justeres. 

LÆS OGSÅ: Hver tredje HK'er er utryg ved at vende tilbage

Heldigvis er det ofte sådan med venskaber, at de holder til længere tids adskillelse. Om der så går et år eller to uden kontakt, så klikker det bare, når man mødes. Der var alligevel slet ikke grund til at være bekymret for pinlig tavshed eller snakken forbi hinanden.

Sådan håber jeg, at du også vil opleve det, når du igen møder dine kolleger. Og når HK Stats tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter atter står over deres ledelser for at samarbejde om arbejdspladsens og kollegernes ve og vel.

Som tillidsrepræsentant for jer alle sammen glæder jeg mig gevaldigt meget til at møde flest mulige af jer igen i virkeligheden efter de mange måneders adskillelse. I en demokratisk organisation og med et formandsjob som mit er det livsvigtigt hele tiden at være i kontakt og have fingeren på medlemmernes, jeres, puls.

Forleden – få dage før HK Stat holdt virtuel kongres 10. juni – var jeg for første gang længe på HK’s fine kursusejendom Christiansminde for at møde et hold nye HK Stat-tillidsrepræsentanter. Hold da op, hvor havde jeg savnet den form for møde!

LÆS OGSÅ: Nyt makkerpar i HK Stats topledelse

Op til mødet var jeg spændt på, om jeg havde tabt tråden, mistet lidt af fornemmelsen for, hvad der rører sig. Normalt justerer jeg hele tiden kursen i takt med, hvad jeg hører, der optager medlemmerne. Og det er svært høre, når man i længere tid må blive hjemme bag computerskærmen bag skrivebordet.

Vi talte blandt andet om resultatet af OK21-forhandlingerne. Og vi havde fokus på nødvendigheden af at være Kompetent til tiden – både som statsansat HK’er og som fagforening. Tillidsfolkenes kommentarer og spørgsmål til begge emner overbeviste mig om, at HK Stat trods alle coronatidens udfordringer stadig har fat i mange af de ting, der betyder noget for medlemmer og tillidsrepræsentanter. Heldigvis oplevede jeg, at jeg ikke havde tabt hverken tråd eller kurs.

Dialogen med jer alle sammen er vigtig for mig. Ekstra vigtig nu, hvor vi – lige som gamle venner kan komme ud for – har været forhindret i at mødes.

Vi ses i efteråret.

Jeg ønsker jeg en god og velfortjent sommerferie!