Det burde næsten ikke kunne gå galt. 419.000 danske husstande har fået en for nogle uventet pose penge.

Alligevel er den hjælpende hånd til trængte danskere endt med at blive en tung politisk hovedpine for regeringen og i særdeleshed klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

Det skyldes, at nogle danskere har fået varmechecken på 6.000 kroner uden at være berettiget til den, mens andre, der var berettigede til den, ikke har fået den.

Jeg ser det som endnu et eksempel på en alt for blind tro på automatisering i staten. Hvis et team af HK’ere havde set det hele igennem, var det næppe gået så galt.

Pengene væk: brugt på stoffer og spil

Skrækeksemplerne vælter frem. Omkring 100 unge og voksne beboere fra flere af Den Sociale Udviklingsfonds botilbud har fået udbetalt varmechecken på 6.000 kroner, selvom ikke en eneste af beboerne er berettiget til pengene.

Og varmechecken er derfor gået til alt andet end varme, fortæller fondens direktør, Michael Hansen, til Ekstra Bladet.

- De er brugt på alt fra tøj til spil. Hash. Amfetamin. Det virker helt skørt, og det er for sent at gøre noget, for pengene er allerede brugt, påpeger han til Ekstra Bladet.

Lad os sige, at 10 HK-ansatte med en gennemsnitlig løn blev sat til at se på udbetalingerne i en måned. Det ville koste 350.000 kroner inklusiv pension. Er det en høj pris at betale for at kontrollere 2,4 milliarder?

Fredag kom en ny historie frem med 600 beboere på et kollegium i Lyngby, der ved en fejl har fået udbetalt varmechecken. Det løber samlet set op i 3,6 millioner skattekroner.

Imens de unge fester, udtaler Dan Jørgensen, at man kendte risikoen for fejl. Men ministeren var under pres, og det skulle gå stærkt. En af årsagerne til, at mange danskere har modtaget varmecheck uberettiget, er forkerte og forældede oplysninger om deres varmekilde i BBR-registeret, hvor oplysninger om alle danske boliger og bygninger findes.

Lørdag kunne TV2 fortælle om en parcelhusvej mellem Horsens og Hatting, hvor 32 af de 51 huse på vejen er registreret som naturgasbrugere i BBR-registret. Men inden for de seneste år har 45 af adresserne fået fjernvarme, viser en kortlægning fra TV SYD.

HK’ere kunne have reddet ministeren fra møgsag

På grund af de mange fejl kræver flere partier nu en undersøgelse af, hvor mange af de i alt 2,4 milliarder kroner der er havnet hos de forkerte. Og V og K vil have Rigsrevisionen ind i sagen.

Det er jo tydeligvis gået for stærkt. Men det havde ikke behøvet at gå så galt. Med et minimum af kontrol og en indsats fra administrative medarbejdere med fagligt overblik.

Vi hører, at ”det er for dyrt og besværligt” at få administrative medarbejdere til at gennemgå oplysningerne. Det bliver ofte gentaget, men det bliver det ikke mere rigtigt af.

Lad os sige, at 10 HK-ansatte med en gennemsnitlig løn blev sat til at se på udbetalingerne i en måned. Det ville koste 350.000 kroner inklusiv pension. Er det en høj pris at betale for at kontrollere 2,4 milliarder?

I HK Stat er vi og vores medlemmer tilfredse hver gang, vi kan gøre ting smartere eller overlade nogle af vores alt for mange opgaver til computere og automatisering. Men vi kan altså ikke undvære fagfolk, og det synes jeg, at den her sag viser meget tydeligt.

Udbetaling udliciteret til ATP

Det er ATP, der står for selve udbetalingen, ligesom de tidligere har haft ansvaret for eksempelvis at udbetale danskernes indefrosne feriepenge. Dan Jørgensen er nu kaldt i samråd om varmechecken, oplyser TV2.

Der skal bruges ressourcer på en undersøgelse, ministeren skal i samråd, og måske ender Rigsrevisionen med at se på sagen. Mon det sammenlagt ender med at koste det samme som 10 HK’ere i en måned?

Det er godt med automatisering, men der er en hårfin balance. Det er stadig vigtigt at have fagadministrative medarbejdere, som forstår at bruge de digitale værktøjer og se helheden i sagsbehandlingen.

Tænk, hvis bare en enkelt medarbejder havde undret sig i tilfældet med bostederne. Så kunne udbetalinger for 600.000 alene der være stoppet. Det havde været en god forretning for staten. Og ministeren havde undgået en møgsag.

Så kære politikere, næste gang I hører, at det er alt for dyrt og besværligt at administrere, så husk varmechecken. Og værn om troværdigheden.