Opdatering af it-systemerne

Vi opdaterer vores it-systemer i dag 6/7-22 kl. 20:00 - 23:00, du kan derfor opleve, at du ikke kan logge ind i dette tidsrum.

Vi beklager ulejligheden.

HK.dk logo

20. juni 2017

Der skal ikke leges med vores pension

Kun et bredt politisk flertal kan sikre en holdbar løsning på samspillet mellem pensionsopsparingerne og de offentlige ydelser.

Debat og politiske forhandlinger om vores pensionssystem bliver aldrig nogen kioskbasker. Omvendt giver usikkerhed om den enkeltes pensionsvilkår anledning til mange søvnløse nætter.

Grundlæggende har vi et fornuftigt pensionssystem i Danmark. Det bygger på tre søjler: den skattefinansierede folkepension, arbejdsmarkedspensionerne og ATP. De fungerer i en fintfølende og nøje afstemt balance. Men det betyder også, at selv ganske små ændringer i systemerne her og nu kan have stor betydning for den enkelte mange år frem.

Fagbevægelsen har gennem de seneste år først og fremmest fokuseret på ”samspilsproblemerne”. Altså det forhold, at flere og flere almindelige lønmodtagere i de kommende år vil blive ramt af det paradoks, at 100 kroner ekstra indbetalt på pensionsopsparingen betyder 110 eller 120 kroner færre udbetalt, fordi skat og bortfald af diverse offentlige ydelser tilsammen vil give færre penge til den enkelte.

Det har aldrig været hensigten. Og alle står da også på nakken af hinanden for at bekræfte deres gode vilje til at ændre herpå. Det er bare ikke så nemt! Det er teknisk komplekst, og selv små, nemme og let kommunikerbare ændringer kan have store konsekvenser i form af omfordeling fra den ene gruppe til den anden.

Derfor har lønmodtagerne en interesse i, at der står de bredest mulige flertal bag systemet. Og derfor er det ærgerligt, at statsministeren nu lægger op til, at det snævrest tænkelige folketingsflertal uden inddragelse af fagbevægelsen skal forhandle en række ændringer på plads.

At statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og hans smalle mindretalsregering har en aktuel taktisk interesse i en sådan løsning, bør ikke føre til, at hundredtusindevis af lønmodtageres pension gøres til platform for politisk plat og parlamentariske badutspring. Der skal ikke leges med vores pension!

Pension Lovgivning

Bloggere

Log ind som medlem