TUSIND POINT til Københavns Universitet (KU) for at tage problemet med krænkelser og mobning så alvorligt, at universitetet hurtigt oven på #metoo har udarbejdet retningslinjer for håndtering af krænkelser.

Tusind minuspoint til KU for at administrere (eller skal vi sige overadministrere) de nye retningslinjer så rigidt, at KU og desværre dermed også retningslinjer mod krænkelser udsætter sig for at blive latterliggjort.

Retningslinjerne er desværre blevet mest kendt for at forbyde, at de studerende på rusture klæder sig ud som mexicanere og holder mexicanerfest. Og i mandags blev retningslinjerne på ny udsat for skarp kritik fra tre af universitets tillidsrepræsentanter i Berlingske Tidende. De kalder retningslinjerne ødelæggende for universitets grundlæggende værdier, og at de føler sig i et juridisk limbo.

DET SENESTE år har stået på en uhyggelig stribe af afsløringer af seksuel chikane og andre former for psykiske krænkelser blandt andet på arbejdspladserne. Vi har på arbejdsmarkedet i alt for mange år vendt det blinde øje til og har haft vat i ørerne - alt for meget er blevet skubbet ind under kategorien ”fri tone på arbejdspladsen”. Derfor var #metoo og de afsløringer, der fulgte med, et wake up call for os alle. Vi bliver i langt højere grad nødt til aktivt at sikre, at ingen føler sig chikaneret, når de går på job.

Derfor kan vi som fagforening kun bakke op om, at arbejdspladserne aktivt forholder sig til håndtering af krænkelser. Og ja, både har en synlig personalepolitik og retningslinjer på området. Men retningslinjer kan aldrig stå alene, og man kan ikke skrive sig ud af alt. Sund fornuft er nok den allervigtigste ingrediens.

Desto ærgerligere er det, når en institution som KU snubler undervejs i et ellers vigtigt ærinde. For hvem kan ikke skrive under på KU’s formålsbeskrivelse for retningslinjerne: ”Københavns Universitet har nultolerance over for mobning, seksuel chikane og andre adfærdsformer, som krænker medarbejdere og studerende. Krænkende adfærd er ydmygende og skaber et ubehageligt arbejdsklima, som universitetet ikke accepterer.”

Godt statement! Og skønt, hvis de fleste arbejdspladser stod på det fundament.

MEN KU snubler, når de hiver sund fornuft ud af ligningen. Tre studerende har angiveligt følt sig krænket over tidligere temafester og udklædninger, og ræsonnementet er så, at man hellere må forbyde et mexicansk festtema.

Man kunne jo også vælge som ledelse at stå på mål for, at noget må kunne tåles. For hvor hypotetisk en krænkelse er det ikke at holde mexicanerparty. Det kunne jo ligeså vel være en hyldest af mexicanerne, så hvorfor overhovedet vælge at lade den omfatte af en krænkelsespolitik.

Ved at overdrive den politiske korrekthed har man opnået det, at retningslinjerne latterliggøres, og at tre tillidsrepræsentanter - med de mexicanske billeder i baghovedet -frygter, at alt for meget alt for nemt bliver erklæret som krænkelser.
Ærgerligt, fordi det også uden for KU kan bruges som argument for, at retningslinjer for adfærd ikke dur.

Men jo, det gør de. De skal bare styres af sund fornuft. Og en ledelse skal turde at beholde sin dømmekraft - vi må kunne skelne mellem reelle krænkelser og så noget, der max af nogen kunne opfattes som drilleri.

For vi må ikke aflive retningslinjer, tværtimod skal vi arbejde for, at flere får dem - for de er med til at sikre, at krænkelser ikke er en del af hverdagen på arbejdspladsen. Kun ved at tale om det og forholde os seriøst til det, kommer vi krænkelser til livs.

Det er sund fornuft.