Den nemmeste måde, at et ungt menneske kan udskyde sit valg af uddannelse, hvis han eller hun er i tvivl, er blevet at søge i gymnasiet. Forældre anbefaler deres børn at tage gymnasiet, så de stadig har alle muligheder åbne. Undskyld mig, men hvis det er grunden, så er gymnasiet det umodne valg!

Efter tre års gymnasieuddannelse, hvad har man så? Faktisk stadig ingen uddannelse. En student er stadig en ufaglært. Derfor håber jeg, at de mange unge mennesker, der skal vælge ungdomsuddannelse her lige om lidt den 1. marts – og deres forældre – tænker sig grundigt om. Hvis de unge mennesker med sikkerhed ved, at de vil læse en videregående uddannelse, så er gymnasiet et fint valg.

Men jeres sønner eller døtre ikke er helt sikker på, hvad de vil være, så peg dem da i retning af en uddannelse, som ikke bare holder deres muligheder for at læse videre åbne. Men som også har givet dem en jobrettet uddannelse, hvis de nu ikke vil læse videre.

Den uddannelse findes nemlig: Den hedder EUX, som kombinerer en erhvervsuddannelse med studenterfag. På nogle skoler kalder de det ligefrem, at man bliver ’faglig student’. Med en EUX kan junior læse en videregående uddannelse bagefter, hvis det er drømmen.

Men er samtidig også faglært og kan direkte ud og få et job inden for alt fra håndværk til kontorarbejde – afhængigt af hvilken retning EUX, junior har taget.

Flere ufaglærte studenter
Og det er absolut ikke ligegyldigt, at de unge mennesker har fået mere ud af deres ungdomsuddannelse end at kunne kende forskel på doriske og joniske søjler. Misforstå mig ikke, jeg er absolut ikke ude på at bashe gymnasiet, som er det rigtige valg for mange. Men det er tydeligvis ikke det rigtige valg for alle.

Tværtimod er antallet af ufaglærte med en studentereksamen vokset med 20 procent i de tyve år fra 1995 til 2015. Knap hver tredje ufaglærte havde i 2015 taget en ungdomsuddannelse, hvis primære formål var at forberede dem til at læse videre. Det gjorde de bare ikke.

Så hvis danske forældre forestiller sig, at en studenteruddannelse er den sikre vej til en sikker fremtid, så tager de fejl. Især fordi, vi kan se, at vi i fremtiden kommer til at have for mange ufaglærte og for få faglærte, hvis vi ikke gør noget drastisk. Faktisk er vi på vej mod at have 110.000 flere ufaglærte, end der er ufaglærte job til allerede i 2025.

Til gengæld er vi på vej mod at mangle 70.000 faglærte på samme tidspunkt. Så det sikre valg, der holder alle muligheder åbne og samtidig sikrer en uddannelse er altså ikke gymnasiet, men EUX’en.

Drop Mads Skjern-fordommene
For eksempel giver en EUX med kontoruddannelsen jobmuligheder i advokatfirmaer, transportvirksomheder og et hav af andre steder inden for eksempelvis økonomi, markedsføring, logistik eller regnskab, mens den også rummer klassiske gymnasiefag som dansk, engelsk og matematik på A- og B-niveau. Og med mulighed for at tilvælge andre fag som samfundsfag og international økonomi.

Som ’faglig student’ er der muligheden for at gå direkte ud og blive en af de vigtige tandhjul, der får danske virksomheder til at fungere. Eller læse videre.

Det kræver, at både de unge mennesker og deres forældre dropper ideen om, at gymnasiet er den sikre vej, der ikke lukker døre. Men det kræver også, at vi dropper den gamle forblændelse, at gymnasiet er det fineste og det, som alle skoleelever bør stræbe efter.

De gymnasiale uddannelser er stadig de eneste, man som skoleelev bliver vurderet som egnet eller uegnet til. Og for at det ikke skal være løgn, er den individuelle vejledning for samtlige elever i folkeskolen afskaffet – det er kun dem, der bliver vurderet ’uegnet’ til gymnasiet, der får vejledning i alle de andre muligheder.

Det er jo nærmest til at græde over, at vi har indrettet vores uddannelsessystem efter Mads Skjerns bedagede opfattelse af, at sønnen Daniel pinedød skal i latinskole - datidens gymnasium - i tv-serien Matador. Det var en oldnordisk opfattelse allerede dengang. Så lad os prøve at gøre op med den nu!