Hvornår er man egentlig for gammel til at blive ansat i et ’ungt team’? Jeg var nødt til lige at læse overskriften to gange, da mediet Computerworld for nylig kun afsløre, at grænsen hos KMD går ved 36 år. 36 år! Hos mig, der lige er fyldt 60 år, gnaver tanken lidt, og jeg får da lyst til at skrive side op og ned om livsindstilling, personlighedstyper og ikke mindst værdien af 40 års erhvervserfaring!

Man havde simpelthen nedskrevne retningslinjer i virksomheden, der gjorde, at der trådte et særligt regelsæt i kraft, hvis en ansøger over 36 år skulle ansættes hos KMD i Danmark. Blandt andet skulle ansættelsen godkendes af den øverste ledelse.

En af begrundelserne, som HR-direktør Michael Steen Holst har givet til Computerworld er, at man i KMD har sat særligt fokus på at få unge folk ind, da de ”ser det som en vigtig opgave at uddanne og oplære unge kandidater, og ... som en forpligtelse at få folk ind, der kan være med at udvikle KMD på den helt lange bane”.

For mig hænger den forklaring slet ikke sammen. Man vil have folk ind, der kan være med til at udvikle virksomheden på den ’lange bane’? En på 40 år har plus minus 30 år tilbage på arbejdsmarkedet. En på 50 har plus minus 20 år. Det vil jeg tillade mig at vurdere som rigelig ’lang bane’ i forhold til et moderne jobmarked!

HR-direktøren forklarer videre ”Vores retningslinjer blev iværksat for at sikre, at den ansættende leder i hvert tilfælde overvejede, om det var nødvendigt at ansætte de allertungeste og allermest erfaringstunge medarbejdere, hvis der var mulighed for at ansatte en yngre profil, som vi kunne lære op”.

For det første, så er det noget af en tilsnigelse at smide alle medarbejdere fra 37 år og opefter i kategorien ’allertungeste og allermest erfaringstunge’. For det andet, så bliver jeg da alvorligt indigneret over, at man så åbenlyst forskelsbehandler på baggrund af alder – og det har jeg desværre en klar fornemmelse af, at KMD ikke er alene om.

De er bare blandt de få, der har skrevet den ulovlige praksis ned.

Og den er klart ulovlig. Af samme grund har KMD også besluttet at revidere retningslinjerne på baggrund af afsløringen. Men vi ved vist alle sammen godt, at bare fordi noget ikke står nedskrevet længere, så forsvinder praksis ikke sådan bare lige. Desværre er sager om aldersdiskrimination svære at føre.

Selv med en rygende pistol, som i sagen med KMD. Men vi er som minimum nødt til at bringe denne form for praksisser frem i lyset. Vores medlemmer i HK/Privat stiller nemlig både os og sig selv det samme spørgsmål, når de når op i 50’erne:
Har man overhovedet en chance for at lande forfremmelsen eller drømmejobbet, når man når de 50-55 år?

Det handler ikke om alder, men om kompetencer forklarer arbejdsgiverne.

Men det er altså en sandhed med modifikationer, og forskningen peger da også på, at fordommene om de ’ældre’ på arbejdsmarkedet lever i bedste velgående. Både blandt arbejdsgiverne – og hos lønmodtagerne selv.
Når vi spørger vores medlemmer om deres holdning til alder, jobsøgning og arbejdsmarked, så svarer 8 ud af 10 på tværs af alle aldre, at alder som minimum har nogen betydning, når en arbejdsgiver skal beslutte sig for at ansætte en ny medarbejder. Og 0 procent - altså nul procent - svarede, at de mener, at folk over 50 år er de mest eftertragtede.

Det er fordomme, som vi ikke kan leve med i en økonomi, hvor man kalder på hænder, men altså vægrer sig ved at satse på de ældre medarbejdere. Fx viser et dansk forskningsprojekt blandt 2500 arbejdsgivere, at 52 procent af dem er imod, at man øger arbejdsstyrken ved at forhøje pensionsalderen. De er ikke interesserede i, at medarbejderne bliver hængende til de fylder 72 år.

Derfor må jeg bare sige: Kære politikere, det forpligter, når I beslutter, at danskerne skal arbejde til de bliver 70 plus. I er nødt til aktivt at medvirke til den nødvendige kulturændring, så medarbejderne ikke ender i den helt absurde situation, at de skal føle sig gamle de sidste 20 til 30 år, de arbejder.