"Plads for dem alle".
Sådan lyder en af linjerne i en af arbejderbevægelsens klassiske sange. Sangen, Danmark for folket, er fra 1934. Men betydningen af ordene i dag er en anden og lidt bredere, end da den blev skrevet.

På de næste mange sider kan du læse, at der desværre ikke altid er ”plads for dem alle” på vores arbejdspladser. Alt for mange HK-kolleger oplever forskellige typer af seksuel chikane. Det er vi formentligt enige om ikke må forekomme. Det er helt uacceptabelt. Og jeg gyser, når jeg læser de konkrete fortællinger. Men at komme det til livs er nemmere sagt end gjort!

Vore grænser er forskellige og vores opfattelser af, hvad der er flirt, sjov eller godmodigt kollegialt drilleri er forskellig. Vi mennesker er forskellige og derfor opfatter afsender og modtager ikke nødvendigvis den samme handling eller bemærkning på samme måde.

Nogle er nyansatte og på prøve - andre er nøglemedarbejdere med høj anciennitet og status i virksomheden. Nogle er ejere eller ledere - andre er menige medarbejdere. Nogle bestemmer over nogle andre eller har mere at skulle have sagt. Det spiller også ind i oplevelsen. Den samme bemærkning eller handling fra yngste-eleven har ikke den samme betydning som den fra lederen eller arbejdsgiveren. Men det undskylder ikke grænseoverskridende handlinger.

Vi har alle et kollegialt medansvar for at skabe et arbejdsmiljø, vi alle kan leve i. Det betyder, at vi er nødt til at kunne snakke om, hvad vi hver især opfatter som sjovt eller klamt og grænseoverskridende. Og vi er nødt at vise hinanden respekt og passe på hinanden.

Det er ikke nemt! Derfor er vi nødt til at snakke om det. For der skal være ”plads for dem alle” på vore arbejdspladser.