HK.dk logo

19. december 2016

Når man bidrager til fællesskabet uden at være medlem

Bygning i Tanzania

Af Kim Østergaard, Administrationsbachelorstuderende på VIA University College i Aarhus.

Jeg er i praktik på Arusha Technical College i Tanzania. Her sidder jeg på skolens HR-kontor og hjælper med digitalisering af deres medarbejderregister sammen med min medstuderende fra Danmark, Michael. I løbet af mine uger her på skolen har jeg også kigget nærmere på, hvordan medarbejderne er organiseret, og jeg har stukket en finger i jorden for at få en fornemmelse af, hvor meget de ansatte går op i det med faglige organisationer. I den forbindelse har vi talt med både ledelsen, faglige repræsentanter og medlemmer på Arusha Technical College.

Som udgangspunkt minder de faglige organisationer meget om dem, vi har hjemme i Danmark. En stor del hører under TUCTA (Trade Union Congress Tanzania), som er pendant til vores hovedorganisationer LO, FTF og AC. Andre fagforeninger er selvstændige og kaldes hernede for Brief Case Unions. Disse kan sammenlignes med vores gule fagforeninger, da de ikke bidrager til bedre arbejdsforhold eller videreuddannelse af deres medlemmer. 

En af de faglige repræsentanter, John, som også er lærer, fortalte, at den fagforening, som har flest medlemmer på arbejdspladsen, har rettigheden til at forhandle aftaler med arbejdsgiveren. Tilmed skal alle ansatte, som ikke er medlem af en fagforening, alligevel betale til den faglige organisation, som har forhandlingsretten med arbejdsgiveren. Det skyldes at ikke-medlemmer jo også nyder godt af de aftaler, som bliver forhandlet på deres vegne. Ordningen har tidligere givet anledning til klager på HR-kontoret, fordi kontingentet afregnes på lønsedlen. 

De ting, John fortalte, satte en masse tanker i gang hos mig. Hvor meget betaler man egentlig? Og det dér med at betale til en fagforening, man ikke er medlem af, er det bare noget, man har fundet på?

Nu er det sådan, at jeg, som administrationsbachelorstuderende, har valgt jura som min beskæftigelsesretning. Med min naturlige interesse for jura, syntes jeg, at det lød utroligt, at man sådan uden videre kunne tvinge ansatte til at betale til en fagforening uden at være medlem. Jeg havde i hvert fald svært ved at tro det, før jeg havde hjemlen sort på hvidt i en lovtekst.

Efter mange timers higen og søgen fik jeg fingrene i "Employment And Labour Relations Act". Loven der med få undtagelser gælder for alle offentligt ansatte i Tanzania og samtidig sætter rammerne for de aftaler, som fagforeningerne kan lave. Efterhånden som jeg fik tygget mig igennem paragrafferne – som heldigvis ikke har helt samme lix-tal som de danske – kunne jeg se, at de offentligt ansatte i Tanzania har mange af de samme rettigheder, som vi har I Danmark, bare med lidt andre tal: 45 timers arbejdsuge fordelt på 6 dage, 9 timers arbejdsdag, cirka 3 måneders barsel, 126 sygedage med løn (63 dage med fuld løn, 63 dage med halv løn), ret til strejke og lockout, blot for at nævne nogle. 

Da jeg nåede til §72 ud af 103, fandt jeg det, jeg ledte efter. Den var god nok, man kan altså godt forlange betaling fra ikke-medlemmer. Men der stod ikke noget om beløbet. 

Derfor spurgte jeg John, hvad hans fagforeningskontingent lød på, og det var noget overraskende: "For medlemmer er det 1 procent af din indkomst, for ikke-medlemmer er det 1,5 procent". Altså, endnu mere incitament for at melde sig ind i en fagforening. John fortalte også, at størstedelen af medarbejderne sidste år var medlem af en anden fagforening, som krævede 2 procent i kontingent, men de fleste var nu hoppet over i den billigste på 1 procent. Efter lidt flere spørgsmål gik det op for os, at det var en såkaldt Brief Case Union, der var størst repræsenteret. 

Det er selvfølgelig en trist tendens, at medarbejdere vælger den billige fagforening, frem for den service der leveres. Ikke desto mindre er det jo også en tendens, der ses i Danmark. Dog tror jeg helt personligt, at det i en tanzaniansk kontekst handler om, at man rent økonomisk set har langt sværere ved at få enderne til at mødes. 

Jeg kan godt se fidusen i, at alle betaler for de aftaler og fordele, en fagforening har forhandlet på plads for en – også ikke-medlemmer. Men når man bor i et land hvor mindstelønnen er 580 kroner om måneden,  kan man se sig nødsaget til at spare hvor spares kan, hvorimod man i Danmark nok bør overveje sit medlemskab til fitnesscenteret, som man alligevel ikke får brugt, frem for sit medlemskab af en rigtig fagforening.

Lov


Mand på kontor

Uddannelse Udvikling

Historik

Stud.bureaukrater i Tanzania - HK fagforening

Stud.bureaukrater i Tanzania

Studerende på 10. modul af administrationsbacheloruddannelsen på VIA University College i Århus.

ABL/HK

Under vores 6 ugers studieophold i Tanzania vil vi, Anja Istrup, Kevin Kargo, Kim Østergaard, Maria Sophia Træholt, Michael Erhardsen og Morten Damgaard, løbende skrive indlæg og lægge billeder her på vores blog.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Opdatér kommentar

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

... eller skriv til os her

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

... eller skriv til os her

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Har du glemt din adgangskode?

Få tilsendt en ny kode på sms eller email.

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk