HK.dk logo

13. januar 2014

Et spørgsmål om anerkendelse

Arbejdsgiverne efterlyser både flere kloge hoveder og kloge hænder. Mit spørgsmål er, hvordan hænger det sammen med manglen på både praktikpladser og økonomisk anerkendelse af nye kompetencer?

To gange om året står en lang række laborantstuderende over for deres livs udfordring – at få fingrene i en eftertragtet laborantpraktikantstilling.

Paradoksalt er det, at ledigheden for laboranter er under to procent på landsplan. Derfor kan det overraske, at arbejdsgiverne ikke gør mere for at sikre sig nok kompetente laboranter, så Danmark i fremtiden også kan analyseres.

Som laboranter hører vi uddannelsesmæssigt til som en kortere videregående uddannelse. Vores uddannelse er vores profession og man kan sige, at vi bærer faget under på tøjet.

Vi lærer faget gennem hænderne – i god koordinering med hovedet og teoretisk viden. Og vi evner at koble det praksisnære sammen med vurdering af vores arbejde i fællesskab med akademikergruppen.

Vores fag og opgaver har både bevidst og beordret fra arbejdsgiverside ændret sig i et øget tempo de seneste år.

Bevidst – da forskning og analyseteknikker flytter sig og derfor har uddannelsen flyttet sig med.

Beordret – da vores medlemmer oplever at få opgaver placeret på deres bord, som tidligere lå på akademikerniveau.

Og vi udfører alle typer af opgaver med nysgerrighed og hovedet højt løftet. For vi føler os betydningsfulde og værdigfulde som medarbejder.

Sagen er bare den, at korthuset vælter, når laboranter står tilbage uden et løft på lønnen. Det er et svært dilemma. På den ene side ønsker vi alle kompetenceudvikling – på den anden side vil vi jo egentlig også bare anerkendes på niveau med de medarbejdere, der tidligere udførte de pågældende opgaver.

Er det for meget at forlange? At arbejdsgiverne tager ansvar for, at Danmark også i fremtiden har nok laboranter? Og de uddannede laboranter får anerkendelse for deres opnåede kompetencer?

Kompetencer Ledelse
Susanne Bahne Hansen - HK fagforening

Susanne Bahne Hansen

Formand

Dansk Laborant-Forening

Jeg er til daglig ansat som laborant hos Novozymes A/S i Bagsværd. Jeg har været laborant i mere end 10 år og blev valgt til formand for DL-F i 2012. Som formand er jeg frikøbt et par dage om ugen, og det er vigtigt for mig at være på jobbet resten af tiden, så jeg bevarer kontakten med faget og ved, hvad der rører sig.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk