HK.dk logo

25. marts 2014

Kan vi blive for kloge?

Vi har brug for at blive dygtigere, men dygtiggørelse finder ikke alene sted på et universitet. Det finder sted mange steder i uddannelsessystemet.

Det fortalte Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen til Politiken den 20. marts.

Med de ord lægger Uddannelsesministeren op til fornyet debat på det videregående uddannelsesområde.

På landets laborantarbejdspladser og laborantskoler debatteres også uddannelsesniveau og kompetencer – og især værdien af vores arbejde.

På den ene side står studerende, der efterlyser mere tid til studiet – bare ½ år ekstra, siger de studerende – på den anden side ønsker både Christiansborg og erhvervslivet de studerende hurtigere igennem uddannelsessystemet.

Paradokset er, at laborantuddannelsen har altid forandret sig. Som nedenstående skema viser, er der sket markante forandringer i uddannelsens længde gennem årene.

 Årstal Hvad 
1940-1941 Teknologisk Institut, København, opretter aftenkurser 2 gange ugentligt på 100 timer i alt 
1945 Teknologisk Institut, København, opretter dagskurser på 2 måneder, i alt 300-400 timer 
1946-1947 2 måneders kursus
1947-1958 3 måneders kursus
1948 Jysk Teknologisk Institut opretter kurser
1958-1961 5 måneders kursus hos A+C
1961-1982 5 måneders kursus hos AB og AC
1970-1981 10 måneders forsøgskursus Abcf
1982-1991 10 måneders kursus Abcf
1991 Erhvervsuddannelse, vekseluddannelse 3½ år incl. praktik
1992-2000 Kortere Videregående Uddannelse (KVU) med 1½ år på skole + 1 år i praktik
2000-2009 Erhvervsakademiuddannelse (laborant AK (KVU)) med 1½ år på skole og 1 år i praktik, fordelt på virksomhedsuddannelse (½ år) og traineeforløb (½ år)
2009- Erhvervsakademiuddannelse (KVU) ændres til 1½ år på skole og 1 år i praktik som samlet forløb 


Det er med andre ord snart 25 år siden, at laborantuddannelsen forandrede sig til en KVU uddannelse (erhvervsakademiuddannelse). Faget har forandret sig meget igennem 25 år – det samme har uddannelsens indhold.

Spørgsmålet er, om der skal endnu mere til.

Når debatten kommer til at dreje sig om at bevæge sig fra et niveau til et andet – fra erhvervsuddannelse til erhvervsakademiuddannelse i dag – og måske i fremtiden til en professionsbachelor – ja, så går en række mekanismer i gang.

Hvordan skaber vi en nuanceret debat om uddannelsesniveau, indhold og målgruppe? Og er det altid til det bedre, når uddannelser forandres?

Bioanalytikeruddannelsen blev for en række år tilbage ændret til en professionsbachelor. Og det har haft betydning for fagets syn på sig selv – men ikke nødvendigvis de opgaver, der fortsat skal udføres.

Forestiller vi os, at laborantuddannelsen engang i fremtiden skulle bevæge sig til en professionsbacheloruddannelse, så bør det gøres med hensyntagen til faget og dets håndværk.

Men også som en seriøs stillingtagen til hvilke kompetencer, der i fremtiden bliver brug for og efterspørges på landets laborantarbejdspladser.

Alt andet vil være som den berømte struds, der stikker hovedet i jorden.

Og lad mig så endelig slå fast, at de mange kollegaer der har rundet diverse jubilæer, deres kompetencer forsvinder aldrig. En på papiret ændring af uddannelsens indhold og niveau vil aldrig betyde, at dygtige medarbejders evner og viden forsvinder over en nat. Det har aldrig været tilfældet – alle de gange, hvor laborantuddannelsen har ændret sig.

Det kan derimod fremtidssikre job til de kollegaer, der kommer efter os.

Derfor er debatten om faget, indholdet og udviklingen vigtig. Den rette løsning er først og fremmest at tage debatten, analysere og vurdere – og være med til at træffe den rette beslutning.

Det gør Dansk Laborant-Forening – hver dag – for fagets skyld – og sammen med medlemmerne. 

Kompetencer Uddannelse
Susanne Bahne Hansen - HK fagforening

Susanne Bahne Hansen

Formand

Dansk Laborant-Forening

Jeg er til daglig ansat som laborant hos Novozymes A/S i Bagsværd. Jeg har været laborant i mere end 10 år og blev valgt til formand for DL-F i 2012. Som formand er jeg frikøbt et par dage om ugen, og det er vigtigt for mig at være på jobbet resten af tiden, så jeg bevarer kontakten med faget og ved, hvad der rører sig.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket for i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket for i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

... eller skriv til os her

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

... eller skriv til os her

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.



OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Har du glemt din adgangskode?

Få tilsendt en ny kode på sms eller email.

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk