HK.dk logo

09. juni 2014

Storpolitik i børneværelset

LEGO kvindelige videnskabsfolk

Som barn elskede jeg at lege med LEGO, bygge hytter i naturen – og spille fodbold – meget fodbold. Mine eneste erfaringer med barbie dukker er, da jeg klippede håret af min storsøsters dukke.

Dette indlæg er et forsøg på at skabe en naturvidenskabelig vinkel på, hvordan barndommens aktiviteter måske – måske ikke – er med til at forme fremtidens valg af karriere.

Jeg vil gerne sætte spørgsmålstegn ved, hvad det er for køns-stereotyper legetøjsproducenter er med til at skabe for vores børn.

Hvorfor er det, at drenge opdrages til at lege røvere og soldater, at det er helt i orden at urinere i naturen og "drenge er jo drenge", så de skal have ekstra albuerum.

Piger derimod – de skal være pæne, pink i påklædningen og lege med dukker – og høre efter, hvad der bliver sagt.

Interessant er det derfor, når de samme legetøjsproducenter begynder at bryde rammerne – og bringer fotos af piger med legetøjspistoler, så skaber det en debat i medierne, som var der tale om en forbrydelse.

LEGO tager teten

Tilbage i mit børneværelse kom jeg med et splitsekund, da jeg læste nyheden i The Guardian om, at LEGO nu vil producere en serie med kvindelige videnskabsfolk.

Det er ikke blot nyskabende – men også et forsøg på at skabe et langt mere nuanceret tilbud til de små poder, hvilket jeg ville have elsket som barn. Tænk, hvis jeg havde fået i julegave et sæt legoklodser med vejledning til at indrette mit eget laboratorium. Det havde bekræftet mig i en tidlig alder, at naturvidenskab var den rette karrierevej for mig.

Fald i interessen for naturvidenskab

Måske skal alle gymnasieelever udstyres med dette nye LEGO-sæt, når de starter i gymnasiet?

Sagen er den, at antallet af gymnasieelever, der vælger naturvidenskabelig fag, er faldende i disse år.

Desværre er det nok for sent at starte i gymnasiet. Interessen for naturvidenskab skal starte langt tidligere – og så er vi tilbage i børneværelset.

Fri leg former fremtiden?

De fleste moderne børnefamilier vil nok gerne sige sig fri for at få pålagt indkøb af særlige typer af legetøj. Ikke desto mindre vil jeg gerne anbefale, at vi alle tænker over, hvordan vi former fremtiden for vores børn.

Den kritiske læser vil muligvis mene, at børns leg ikke bør gøres til et videnskabeligt forsøg på at overfortolke, hvad barbie dukker og legetøjspistoler gør ved vores børns karrierevalg i fremtiden.

Det er trods alt et fåtal af drenge, der ender som bandemedlemmer og gangstere – selvom de som børn legede røvere og soldater. Og kun et fåtal piger vælger at blive makeup-artists, selvom de har pyntet sig selv og alle veninderne på pigeværelset.

Det kønsopdelte arbejdsmarked

Ikke desto mindre er Danmark et af Europas mest kønsopdelte arbejdsmarked. Der er tydeligvis mande- og kvindefag. Laborantfaget er med ca. 85% kvinder – et kvindefag.

Det nye LEGO-sæt har med andre ord – før dens ankomst i børneværelset – allerede godt fat i kvinderne inden for laborantfaget. I hvert fald har kvinderne fundet vejen til laborantkarrieren – selvom LEGO-sættet endnu ikke er på markedet. Derfor kan det virke lidt selvmodsigende at argumentere for alle dens herligheder.

Ikke desto mindre bryder LEGO med deres nye initiativer med traditionerne i børneværelserne. Det hilser jeg velkommen – det samme vil ske, hvis LEGO designede LEGO-sæt med mandlige jordmødre – hvis ikke allerede sket.

Jeg så gerne, at flere mænd søgte laborantfaget. Ikke mindst for at gøre det mere attraktivt økonomisk. For sagen er, at kvindefag – desværre – stadig ofte ender på taberlisten, når månedslønnen opgøres.

Lige nu vil jeg dog blot glæde mig til juleaften, hvor jeg har sat det nye LEGO-sæt på min ønskeliste. Mest for at komme kortvarigt tilbage til barndommen, hvor byggekloderne trods alt var med til at starte interessen for at skabe nyt og turde bryde rammerne.

(foto: LEGO)

 

Links:

Læs artiklen fra The Guardian her: Lego to launch female scientists series after online campaign

Læs også artiklen fra Sociological Images her: Historical perspective on the lego gender gap

Mere LEGO i science her: How can robots aid scientific research?

Ligestilling Karriere
Susanne Bahne Hansen - HK fagforening

Susanne Bahne Hansen

Formand

Dansk Laborant-Forening

Jeg er til daglig ansat som laborant hos Novozymes A/S i Bagsværd. Jeg har været laborant i mere end 10 år og blev valgt til formand for DL-F i 2012. Som formand er jeg frikøbt et par dage om ugen, og det er vigtigt for mig at være på jobbet resten af tiden, så jeg bevarer kontakten med faget og ved, hvad der rører sig.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk