HK.dk logo

29. juni 2014

Science is...

Science in the city hos kopenlab

Sommer er festival-tid – også inden for naturvidenskaben. København har netop været værtsby for et storstilet arrangement: Science in the City i dagene 21.-26. juni. Mediedækningen var dog ikke lige så stor, som Roskildefestivalen forventes at få.

Måske det skyldes, at der hverken er hegn, der væltes eller teltlejre, der giver kigge-køer på motorvejen. Derimod var festivalen veltilrettelagt og med store chancer for at blive klogere på naturvidenskab.

Her får du tre gode oplevelser fra min tur gennem festivalen.

Når robotten møder mennesket

Dansk Laborant-Forening bragte i 2013 en artikel i fagbladet LABORANTEN et interview af Henrik Schärfe fra Aalborg Universitet, der har lavet en robotkopi af sig selv – Geminoid DK. Jeg lyttede med, da Henrik – og robotten – blev interviewet om fremtidens robotter og hvornår den tid kommer, hvor robotter også skal have særlige rettigheder – hvis de nogensinde skal. Paradokset er, at mennesket skaber robotten – og har magten over at tænde og slukke for den.

Men samtidig har den første såkaldte chatbot (et computerprogram) bestået Turing-testen. Testen kan afgøre, om man kommunikerer med en computer eller et menneske. For få uger siden snørede computerprogrammet alle forskerne – der troede, at de kommunikerede med et menneske.

Tankevækkende og samtidig sjovt at se og høre både den forsker og robot, som fagbladet LABORANTEN har haft omtalt.

Om ålen, øresten og en tur i maskinrummet

En lørdag aften blev brugt til besøg på forskningsskibet Dana. Skibet er netop hjemvendt fra en tur i Sargassohavet på projektet: Dansk Åleekspedition 2014. Ombord var blandt andet en laborant, som netop er blevet interviewet i fagbladet LABORANTEN om hendes tur ombord på skibet.

Jeg mødte ikke laboranten – men derimod en række dedikeret forskere, der fortalte om togtet, viste rundt på skibet og gav et ekstraordinær rundvisning i laboratoriet, da jeg og min medledsager gav os til kende som nysgerrige laboranter.

Denne aften faldt ikke blot flere forskningsbrikker på plads om ålen. Vi fik også en introduktion til øresten i fisk og hvorledes forskerne bruger denne lille sten i deres forskning om alle fiskearters færden. Og pludselig kom vi i tanke om en artikel – også i fagbladet LABORANTEN – for et par år siden, hvor netop øresten i fisk blev introduceret for læserne.

Det blev også til en tur i skibets maskinrum – mit maskinrum er og bliver dog laboratoriet, som vi afslutningsvis fik lov til at besøge. Et kort øjeblik drømte jeg om en spændende arbejdsplads på de syv have, mens flyvefisk og delfiner mødte os på vej mod næste havn.

Dagens ret: Jordbær med DNA

Mit personlige højdepunkt og længe ønsket chance opstod, da jeg besøgte Kopenlab standen, der var et DIY (Do It Yourself) eller gør-det-selv værksted for forskere i laboratoriet.

Jeg blev mødt af en række meget engagerede forskere, hvor vi blev introduceret til et forsøg, der gik ud på at trække DNA ud af jordbær.

Blandt deltagerne var folk uden forudsætninger fra den naturvidenskabelige verden. Det er netop formålet med biohacking, som begrebet også kaldes. At skabe naturvidenskab i rammer, hvor alle kan være med – hvor nysgerrighed, kreativitet og lysten til at kaste sig ud i det er de eneste forudsætninger.

Dog gjorde mine laborantkundskaber, at jeg ganske hurtigt faldt godt ind i rytmen og havde overskud til at snakke med sidemanden, der kom fra USA og var i gang med en ph.d. i videnskabsformidling.

Evnerne stoppede dog, da jeg forsøgte mig med DIY inden for fremstilling af egen magnetomrører. Spørgsmålet er, hvis jeg var lykkedes med egen produktion, om en sådan ville have fået en plads i laboratoriet – eller på trofæhylden?

Besøget hos Kopenlab var verdensklasse og jeg har lovet mig selv, at begrebet biohacking skal udforskes noget mere.

Selvom der kan være lang vej til det veletablerede laboratorium med procedurer og kvalitetssikring, er biohacking en sportsgren, som jeg tror, laboranter kan have glæde af at udforske.

Science is…

Inspirerende – når man opdager, at ens fagblad bringer artikler, der bringer det omtalte helt tæt på.

Nyskabende – når man kan koble daglig viden fra ens laboratorium sammen med nye vinkler.

Fremtiden – når Science in the City fortæller, at 38000 gæster deltog i festivalen – mon ikke der har været et par potentielle laboranter forbi – det tror og håber jeg på.

 

Links:

Læs mere om festivalen her: Science in the City (Linket virker ikke pr. 24. maj 2017).

Læs artiklen om Geminoid DK her: LABORANTEN nr. 5/2013

Læs artiklen om Turing-testen her: Første computer består Turing-testen 

Læs om ålens tur her: Åleekspedition 2014 – DTU Aqua

Læs mere om biohacking her: Labitat og Biologigaragen

Karriere Kompetencer
Susanne Bahne Hansen - HK fagforening

Susanne Bahne Hansen

Formand

Dansk Laborant-Forening

Jeg er til daglig ansat som laborant hos Novozymes A/S i Bagsværd. Jeg har været laborant i mere end 10 år og blev valgt til formand for DL-F i 2012. Som formand er jeg frikøbt et par dage om ugen, og det er vigtigt for mig at være på jobbet resten af tiden, så jeg bevarer kontakten med faget og ved, hvad der rører sig.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk