HK.dk logo

01. oktober 2014

#Praktikpladstak

#praktikpladstak

Laborantuddannelsen er blandt de videregående uddannelser, der skal neddimensioneres ifølge Uddannelses- og Forskningsministeriet. Det har bragt både panderynker og forundring med sig den seneste uge. I Dansk Laborant-Forening hilser vi derimod en debat om antallet af studiepladser på laborantuddannelsen velkommen.

Det er blevet populært at uddanne sig til laborant. Så populært, at faget har oplevet en markant fremgang i både ansøgerfeltet og studiepladser de seneste fem år.

Det kan jeg godt forstå. Ledigheden er lav – jobbet spændende og især i Storkøbenhavn er der udsigt til fremgang i antallet af laborantstillinger.

En lav ledighed inden for et fag er dog langt fra ensbetydende med, at det er nemt at få et arbejde. Det kræver, at der er ledige stillinger at gå efter. Og inden for laborantfaget ser vi geografiske forskelle.

Det til trods er laborantuddannelsen med 1 ½ år på skole og et års lønnet praktik som videregående uddannelse en attraktiv vej til arbejdsmarkedet med efterspurgte, praksisnære kompetencer hos de færdiguddannede.

Regel nr. 1 for en neddimensionering er ifølge ministeriet, at høj ledighed giver nedskæring, lav ledighed gør ikke. Derfor kan det undre, at netop laborantuddannelsen bliver ramt af neddimensioneringer.

Men kigger vi lidt dybere i fakta, ændrer billedet sig.

Mens antallet af studiepladser er øget med over 100 igennem en femårig periode, er antallet af praktikpladser gået fuldstændig i stå i samme periode. Landets laborantskoler kan optage lige så mange studerende, som de lyster – men er der ikke praktikpladser til de studerende, ender de studerende med en lang næse og 1 ½ års spildt SU.

Det kan vi ikke være bekendt. Hverken som samfund eller fagforening.

I Dansk Laborant-Forening er vores politiske ståsted, at det skal være de rette studerende, der optages på laborantuddannelsen. Der skal være praktikpladser til alle – og uddannelsen skal føre til job.

Derfor hilser Dansk Laborant-Forening også en neddimensionering velkommen, hvis bare den ikke ender som en sovepude i arbejdet med at skabe flere praktikpladser. Hverken for skolerne, arbejdsgiverne eller Dansk Laborant-Forening.

Skal laborantfaget kunne reproducere sig selv i fremtiden, er især arbejdsgiverorganisationerne nødt til at stramme op og skabe flere praktikpladser.

Om laborantskolernes øget studieoptag de seneste år kan man godt tilllade sig at kalde det for et forsøg på både at blæse og have mel i munden. Den strategi lykkes sjældent på en smuk måde.

Jeg lytter jævnligt til studerende, der dybt frustreret fortæller om besværlighederne med at skaffe sig en praktikplads.

Dansk Laborant-Forening er derfor også nødt til at spørge sig selv, hvem det er, vi skal holde hånden under. Er det skolerne og en geografisk bred mulighed for at uddanne sig til laborant – eller er de mange studerende – og medlemmer – der ender med en stor skuffelse, når praktikpladsen mangler?

Øvelsen med en neddimensionering på laborantuddannelsen kan sammenlignes med at rive et plaster af. Det kan gøres langsomt og smertefuldt – eller hurtigt og brutalt.

Hvilken teknik man vælger, afhænger nok meget af, hvor i landet man befinder sig.

For ender en neddimensionering i lukning af skoler, kan det betyde vanskeligheder med at tiltrække kvalificeret arbejdskraft til landsdelene. Der er masser af laborantarbejdspladser vest for Valby Bakke. Med en samtidig forventet vækst i Storkøbenhavn er en neddimensionering nødt til at indeholde en nuanceret afvejning af, hvordan hele landet skal sikres tilgang af nyuddannet laboranter i fremtiden.

Skal vi bevare arbejdspladserne på laboranternes banehalvdel, ender vi med en udfordring, der lader øvelsen med at løse den gordiske knude som en opgave ethvert børnehavebarn kan løse på en formiddag.

For hvem siger, at de studerende flytter retur, når de først er flyttet væk for at læse til laborant – hvis antallet af laborantskoler ender med at blive reduceret?

En ting er sikkert. Dansk Laborant-Forening finder laborantuddannelsen i sin nuværende form både fremtidssikret og indeholdende en opbygning, der giver de studerende de bedste kort på hånden – når først praktikpladsen er i hus - og jobbet inden for rækkevidde.

Jeg kan dog godt blive ærgerlig over, at det nærmest er blevet til en folkesport at udstille de videregående uddannelser og indgangen til disse med en gymnasial uddannelse som en direkte vej ned til bistandskontoret.

Det er langt fra tilfældet for laborantuddannelsen. Den har sine udfordringer. Den debat tager Dansk Laborant-Forening gerne med alle, der ønsker at debattere den med os.

Dansk Laborant-Forening vil gøre sit til, at der kommer yderligere fokus på flere praktikpladser. Derfor vil de sociale medier i løbet af efteråret blive brugt til at formidle budskabet #praktikpladstak – Danmark har ikke råd til at lade være.

Links:

Følg Dansk Laborant-Forening på Facebook

Følg Dansk Laborant-Forening på Twitter

Følg Dansk Laborant-Forening på Instagram: LABORANTDK    

Studerende Uddannelse
Susanne Bahne Hansen - HK fagforening

Susanne Bahne Hansen

Formand

Dansk Laborant-Forening

Jeg er til daglig ansat som laborant hos Novozymes A/S i Bagsværd. Jeg har været laborant i mere end 10 år og blev valgt til formand for DL-F i 2012. Som formand er jeg frikøbt et par dage om ugen, og det er vigtigt for mig at være på jobbet resten af tiden, så jeg bevarer kontakten med faget og ved, hvad der rører sig.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk