Mit NemID virker ikke
Så skal du kontakte NemIDs support for hjælp .
Generelt skal du altid kontakte NemID, hvis du har problemer med dit NemID.
Tjek fx NemID support og kontakt
Skal jeg altid logge ind med NemID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du lave din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit NemID?
Ja, det kan du godt.
Min HK-adgangskode virker ikke (er blevet låst)
Det er kun dig selv, der kan oprette en HK-adgangskode. Hvis din adgang er låst, skal du logge ind med NemID og herefter selv oprette din HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Jeg har glemt min HK-adgangskode
Log ind med NemID, hvorefter du kan oprette en ny HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Det er første gang, jeg logger på Mit HK
Så har du ikke en HK-adgangskode endnu. Du skal først logge ind med NemID, og herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Skal jeg altid logge ind med NemID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit NemID?
Ja, det kan du godt.
01. oktober 2014
Laborantuddannelsen er blandt de videregående uddannelser, der skal neddimensioneres ifølge Uddannelses- og Forskningsministeriet. Det har bragt både panderynker og forundring med sig den seneste uge. I Dansk Laborant-Forening hilser vi derimod en debat om antallet af studiepladser på laborantuddannelsen velkommen.
Det er blevet populært at uddanne sig til laborant. Så populært, at faget har oplevet en markant fremgang i både ansøgerfeltet og studiepladser de seneste fem år.
Det kan jeg godt forstå. Ledigheden er lav – jobbet spændende og især i Storkøbenhavn er der udsigt til fremgang i antallet af laborantstillinger.
En lav ledighed inden for et fag er dog langt fra ensbetydende med, at det er nemt at få et arbejde. Det kræver, at der er ledige stillinger at gå efter. Og inden for laborantfaget ser vi geografiske forskelle.
Det til trods er laborantuddannelsen med 1 ½ år på skole og et års lønnet praktik som videregående uddannelse en attraktiv vej til arbejdsmarkedet med efterspurgte, praksisnære kompetencer hos de færdiguddannede.
Regel nr. 1 for en neddimensionering er ifølge ministeriet, at høj ledighed giver nedskæring, lav ledighed gør ikke. Derfor kan det undre, at netop laborantuddannelsen bliver ramt af neddimensioneringer.
Men kigger vi lidt dybere i fakta, ændrer billedet sig.
Mens antallet af studiepladser er øget med over 100 igennem en femårig periode, er antallet af praktikpladser gået fuldstændig i stå i samme periode. Landets laborantskoler kan optage lige så mange studerende, som de lyster – men er der ikke praktikpladser til de studerende, ender de studerende med en lang næse og 1 ½ års spildt SU.
Det kan vi ikke være bekendt. Hverken som samfund eller fagforening.
I Dansk Laborant-Forening er vores politiske ståsted, at det skal være de rette studerende, der optages på laborantuddannelsen. Der skal være praktikpladser til alle – og uddannelsen skal føre til job.
Derfor hilser Dansk Laborant-Forening også en neddimensionering velkommen, hvis bare den ikke ender som en sovepude i arbejdet med at skabe flere praktikpladser. Hverken for skolerne, arbejdsgiverne eller Dansk Laborant-Forening.
Skal laborantfaget kunne reproducere sig selv i fremtiden, er især arbejdsgiverorganisationerne nødt til at stramme op og skabe flere praktikpladser.
Om laborantskolernes øget studieoptag de seneste år kan man godt tilllade sig at kalde det for et forsøg på både at blæse og have mel i munden. Den strategi lykkes sjældent på en smuk måde.
Jeg lytter jævnligt til studerende, der dybt frustreret fortæller om besværlighederne med at skaffe sig en praktikplads.
Dansk Laborant-Forening er derfor også nødt til at spørge sig selv, hvem det er, vi skal holde hånden under. Er det skolerne og en geografisk bred mulighed for at uddanne sig til laborant – eller er de mange studerende – og medlemmer – der ender med en stor skuffelse, når praktikpladsen mangler?
Øvelsen med en neddimensionering på laborantuddannelsen kan sammenlignes med at rive et plaster af. Det kan gøres langsomt og smertefuldt – eller hurtigt og brutalt.
Hvilken teknik man vælger, afhænger nok meget af, hvor i landet man befinder sig.
For ender en neddimensionering i lukning af skoler, kan det betyde vanskeligheder med at tiltrække kvalificeret arbejdskraft til landsdelene. Der er masser af laborantarbejdspladser vest for Valby Bakke. Med en samtidig forventet vækst i Storkøbenhavn er en neddimensionering nødt til at indeholde en nuanceret afvejning af, hvordan hele landet skal sikres tilgang af nyuddannet laboranter i fremtiden.
Skal vi bevare arbejdspladserne på laboranternes banehalvdel, ender vi med en udfordring, der lader øvelsen med at løse den gordiske knude som en opgave ethvert børnehavebarn kan løse på en formiddag.
For hvem siger, at de studerende flytter retur, når de først er flyttet væk for at læse til laborant – hvis antallet af laborantskoler ender med at blive reduceret?
En ting er sikkert. Dansk Laborant-Forening finder laborantuddannelsen i sin nuværende form både fremtidssikret og indeholdende en opbygning, der giver de studerende de bedste kort på hånden – når først praktikpladsen er i hus - og jobbet inden for rækkevidde.
Jeg kan dog godt blive ærgerlig over, at det nærmest er blevet til en folkesport at udstille de videregående uddannelser og indgangen til disse med en gymnasial uddannelse som en direkte vej ned til bistandskontoret.
Det er langt fra tilfældet for laborantuddannelsen. Den har sine udfordringer. Den debat tager Dansk Laborant-Forening gerne med alle, der ønsker at debattere den med os.
Dansk Laborant-Forening vil gøre sit til, at der kommer yderligere fokus på flere praktikpladser. Derfor vil de sociale medier i løbet af efteråret blive brugt til at formidle budskabet #praktikpladstak – Danmark har ikke råd til at lade være.
Links:
Følg Dansk Laborant-Forening på Facebook
Følg Dansk Laborant-Forening på Twitter
Følg Dansk Laborant-Forening på Instagram: LABORANTDK
Formand
Dansk Laborant-Forening
Jeg er til daglig ansat som laborant hos Novozymes A/S i Bagsværd. Jeg har været laborant i mere end 10 år og blev valgt til formand for DL-F i 2012. Som formand er jeg frikøbt et par dage om ugen, og det er vigtigt for mig at være på jobbet resten af tiden, så jeg bevarer kontakten med faget og ved, hvad der rører sig.
Følg Susanne Bahne Hansens blog
Følg denne blog via RSS-feedTak for din hjælp.
Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.
Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.
Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.
Log ind med NemID
Du kan altid bruge dit NemID til at logge ind på HK.dk. Hvis det er første gang du logger ind, skal du altid bruge dit NemID
Log ind med CPR nr. og adgangskode
Hvis du har oprettet en adgangskode til HK, kan du logge ind med CPR nr. og adgangskode lige her.
Problemer med login?
For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.