HK.dk logo

29. juni 2015

Tillykke med uddannelsen

Nyuddannede laboranter

Dimissionsfesterne på landets laborantskoler har budt på brede smil hos de studerende og stolte pårørende. Nyuddannede laboranter og miljøteknologer står klar til for alvor at træde ind i verdens bedste fag. DL-F er med – og med til at skabe fremtidens uddannelser.  

Den der griber mulighederne – skaber sin egen fremtid.

Den sætning har jeg bragt videre som mit personlige budskab til de studerende, hvor jeg, som repræsentant for DL-F, har deltaget i dimissionsfester på landets laborantskoler.

Uddannelsespolitik har de seneste uger været et gennemgående tema for mange af de aktiviteter, jeg har deltaget i som formand for DL-F.

Folkemødet 2015 på Bornholm bød således på en række debatter, hvor fremtidens uddannelser var til debat.

Trods Folkemødets ry for at være Roskilde festivalens svar på en "akademisk djøfstortion" – var udbyttet stort for mit vedkommende – med mange positive signaler fra såvel arbejdsgiverorganisationer og faglige organisationer, når talen faldt på det uddannelsesområde, som DL-F repræsenterer: de korte og mellemlange videregående uddannelser.

- Ingeniører og andre med en teknisk uddannelse risikerer at blive en mangelvare i fremtiden.

- Der er mange måder at være klog på.

- Forskning og produktion hænger sammen.

Tre budskaber, jeg tog med mig hjem fra årets Folkemøde på Bornholm.

De toneangivende industrirepræsentanter udtrykte på Folkemødet et klart signal om, at tidligere tiders strategi med at outsource produktionen til lavtløns-lande har fejlet, og strategien nu er at flytte produktionen tilbage til Danmark, hvor de vidensstærke medarbejdere – som DL-F medlemmerne – findes og kan udvikle produktionen effektivt – fri for udfordringerne på tværs af landegrænser.

Erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelserne blev også rost af arbejdsgiverne og erhvervslivet på årets Folkemøde – som uddannelser der kan noget – og ved, hvordan tingene skal udføres i en praktisk hverdag.

Det sidste budskab blev gentaget af andre talere i forbindelse med de dimissionsfester, jeg deltog i denne sommer.

I den offentlige debat hører vi dog sjældent om de korte og mellemlange videregående uddannelser – det er ofte universiteterne og de faglærte uddannelser, der rammer overskrifterne.

Hverdagens usynlige medarbejdere – i det offentlige rum – men på de danske arbejdspladser langt fra usynlige – og vil jeg påstå: uundværlige.

Forud for folketingsvalget deltog jeg på min arbejdsplads – Novozymes A/S – i en række politiker-debatter.

Efter at have lyttet til politikerne, der deltog, var indtrykket det samme.

Det politiske system er opmærksomme på, at vi skal genfinde en balance i uddannelsesniveauet herhjemme.

Vi skal hverken uddanne for få eller forkert.

I Dansk Laborant-Forening er vores politiske ståsted, at der skal være praktikpladser til alle – og uddannelsen skal føre til job.

Det sidste peger fagets ledighed på, er tæt på at være tilfældet – dog med regionale forskelle i antallet af udbudte jobs.

Det ved DL-F godt.

Det første kræver, at arbejdsgiverne åbner dørene for flere praktikanter.

I DL-F forsøger vi først og fremmest at italesætte – med de gode eksempler – hvad det giver en arbejdsplads at tage ansvaret på sig og uddanne fremtidens kollegaer.

Tilbage i maj overrakte DL-F prisen til årets praktikantvejleder: Hanna Madsen, Eurofins, i Vejen.

Den arbejdsplads uddannede to laborantpraktikantens så godt, at de indstillede Hanna til årets prismodtager. Eurofins har taget et ansvar på sig og uddanner vores fremtidige kollegaer – så godt, at det var en velfortjent pris, der i år gik til den arbejdsplads.

Varmen venter lige om hjørnet – og de nyuddannede DL-F medlemmer venter på deres første job.

Tag godt imod de nyuddannede DL-F’ere – vi har alle været i samme situation som dem.

På billedet ses fra venstre mod højre: Helle Vendelbo Jensen, næstformand DL-F, Susanne Bahne Hansen, formand DL-F, Hanna Madsen, prismodtageren, Jane Kristensen, tidligere laborantpraktikant, og Louise Sabroe, tidligere laborantpraktikant.  

Job og uddannelse Arbejdsmarked
Susanne Bahne Hansen - HK fagforening

Susanne Bahne Hansen

Formand

Dansk Laborant-Forening

Jeg er til daglig ansat som laborant hos Novozymes A/S i Bagsværd. Jeg har været laborant i mere end 10 år og blev valgt til formand for DL-F i 2012. Som formand er jeg frikøbt et par dage om ugen, og det er vigtigt for mig at være på jobbet resten af tiden, så jeg bevarer kontakten med faget og ved, hvad der rører sig.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk