HK.dk logo

11. september 2015

Visualisering af videnskaben

Kamælon

En ny disciplin kan måske blive fremtiden for laboranterne, hvis det står til aftagerne af særligt professionsbachelorerne allerede i dag. Om fremtiden skaber muligheden for at opgradere laborantuddannelsen til en ren professionsbacheloruddannelse, kan visuel præsentation af videnskabelige resultater blive en del af dagligdagen.   

I dag er laborantuddannelsen en kortere videregående uddannelse på 2 ½ år. Derudover kan man bygge videre til professionsbachelorniveau med en overbygningsuddannelse på 1 ½ år.

En beslutning på årets delegeretmøde i DL-F var, at landsforeningen skal arbejde for, at laborantuddannelsen over tid munder ud i en mellemlang videregående uddannelse (MVU) med bachelortitel.

En umiddelbar let opgave på papiret, når skitsen til en ny laborantuddannelse dybest set allerede er tegnet. En professionsbacheloruddannelse findes allerede – så det drejer sig vel blot om at "sammensmelte" elementerne fra grund- og overbygningsuddannelsen.

Så let bliver virkeligheden nok ikke.

En af opgaverne bliver nemlig at dokumentere behovet for en ny uddannelse – og fortælle omverdenen, hvad laboranterne i fremtiden skal arbejde med.

En af de nye discipliner kunne være inden for avanceret præsentationsteknik, hvor håndværket bevæger sig fra det laboratorietekniske over mod det kreative hjørne.

Forleden dag havde jeg fornøjelsen af at overvære et foredrag om visuel præsentationsteknik inden for naturvidenskab.

Det er en disciplin, der kobler indsigt i videnskaben bag modellerne og et talent inden for brug af avanceret software.

Faktisk var min første tanke, at dette felt måtte være en oplagt opgave for f.eks. en multimediedesigner, som HK også har som medlemsskare.

Men foredragsholderen fortalte, at arbejdet ofte kræver en naturvidenskabelig indsigt i arbejdet med at skabe f.eks. den illustration af en kamæleon, der pryder denne blog.

Om denne disciplin – uden for laboratoriet – så har laboranterne interesse i fremtiden, det er spørgsmålet.

Måske for et lille felt af laboranter, der allerede i dag har specialiseret sig i IT – og en af ni jobprofiler, som Dansk Laborant-Forening har fundet frem til, at faget i dag indeholder.

For alle os andre er det muligvis for langhåret – men flot er det – så tag et kig på nedenstående link.

Og ja, det er ret nørdet – og jeg elsker det – og elsker verdens bedste fag – når videnskaben visualiseres.

Links:

National Science Foundation og Popular Science er værter ved den såkaldte Visualisering Challenge, også kaldet "The Vizzies". Konkurrencen har til formål at anerkende nogle af de mest illustrative og slagkraftige visualiseringer fra videnskabens verden. Læs mere her: The Vizzies hjemmeside

Se en video med 2015 vinderne her: The Vizzies vindere 2015

Tjek også denne hjemmeside: Beautiful Chemistry og deres video her: Beautiful Chemical Reaction

Læs mere om de ni jobprofiler her: LABORANTEN 10-2013

 

 

Susanne Bahne Hansen - HK fagforening

Susanne Bahne Hansen

Formand

Dansk Laborant-Forening

Jeg er til daglig ansat som laborant hos Novozymes A/S i Bagsværd. Jeg har været laborant i mere end 10 år og blev valgt til formand for DL-F i 2012. Som formand er jeg frikøbt et par dage om ugen, og det er vigtigt for mig at være på jobbet resten af tiden, så jeg bevarer kontakten med faget og ved, hvad der rører sig.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk