HK.dk logo

02. marts 2017

Tillykke til os alle

DL-F jubilæumslogo

Dansk Laborant-Forening fylder 60 år den 3. marts 2017. Det fejrer vi på selve dagen med en jubilæumskonference og en jubilæumsreception – hvor vi ser tilbage og ser frem.   

For 60 år siden blev Dansk Laborant-Forening stiftet, den 3. marts, på et møde i København, med C. Bernhard Andersen som den første formand.

Medlemstallet lød dengang på cirka 400 – i dag er vi cirka 9500.

For 60 år siden blev Rom-traktaten underskrevet –den 25. marts,  og det blev starten på Det Europæiske Fællesmarked.

I 1957 blev den første satellit, Sputnik 1, opsendt i Sovjetunionen. Senere samme år fulgte Sputnik 2, med hunden Laika som passager.

I 1957 blev lægemidlet Thalidomide markedsført i Tyskland.

Thalidomide blev blot 4 år senere til en stor lægemiddelskandale, da tusindvis af børn blev født med misdannede arme og ben på grund af lægemidlet.

Skandalen førte til, at hele lægemiddelindustrien indførte et kontrolsystem, som mange af Dansk Laborant-Forening’s medlemmer i dag arbejder efter – i en moderne version – i medicinalindustrien.

Dansk Laborant-Forening var fra sin start i 1957 med til at sætte sit præg på laborantuddannelsen frem til i dag, hvor fremtidens laborantuddannelse fortsat fylder blandt foreningens politiske fokusområder.

Historien bag undervisning af landets laboratoriepersonale starter allerede før 2. verdenskrig.

Men drivkraften bag en egentlig, formaliseret laborantuddannelse tillægges i laborantkredse personligheden: Morten Tvede, fra Teknologisk Institut.

I foråret 1946 lykkedes det Morten Tvede at få etableret en officiel laborantuddannelse på den nye laborantskole, på Bülowsvej på Frederiksberg.

I 1992 blev laborantuddannelsen ændret fra en erhvervsuddannelse til en kortere videregående uddannelse.

Så i år kan laborantuddannelsen fejre et 25 års jubilæum som en kortere videregående uddannelse.

Her i 2017 står vi over for den opgave at løfte laborantuddannelsen til en mellemlang videregående uddannelse – en professionsbachelor – besluttet på delegeretmødet i 2015.

Beslutninger har Dansk Laborant-Forening altid været gode til at træffe.

Og i anledning af vores jubilæumsdag har jeg været en tur i arkivet for at finde en udtalelse fra et delegeretmøde i 1977, hvor man pålagde den nye bestyrelse at arbejde for:

At alle kursusudgifter på efteruddannelseskurser ophæves, så efteruddannelse bliver gratis for alle.

Adgangen til gratis efteruddannelse er vi dog ikke nået helt i mål med endnu, her 40 år senere. Her i 2017 optager retten til efteruddannelse i lige så høj grad vores medlemmer, hvor tid til efteruddannelse er en udfordring.

Ordentlige arbejdsforhold har siden 1957 været en fast del af debatten.

Som i 1979, hvor en fyring af laboranternes tillidsrepræsentant på Steins Laboratorium i København, førte til en 4 måneder lang arbejdskonflikt med blokader og sammenstød med ordensmagten. Og HK’s hovedbestyrelses ekskludering af 20 laboranter.

Læs mere om Steins-konflikten fra fagbladet LABORANTEN i 1989 her: Historien bag Steins-konflikten

Fagbladet LABORANTEN har fra starten af været et talerør for medlemmerne.

At tale åbent om løn betød også, at fagbladet LABORANTEN i 1972 bragte den første, egenproducerede lønstatistik, med løntal indsamlet blandt medlemmerne.

I 1972 tjente en privatansat, kvindelig laborant – ifølge median-tallet – 3300 kr. pr. måned.

I 2016 lød det samme beløb på 34550 kr.

Værdien af et godt arbejdsmiljø er til gengæld svært at prisfastsætte.

Siden 1957 har arbejdsmiljøudfordringerne også præget den faglige debat i faget.

I 1985 dokumenterede Laborantundersøgelsen, at laboranterne havde et farligt arbejdsmiljø, som resulterede i forgiftningstilfælde, overhyppighed af allergi, ufrivillige aborter og symptomer på påvirkning af centralnervesystemet.

Resultaterne vakte dengang stor opmærksomhed og skabte de nødvendige, forbedringer for faget dengang.

20 år senere viste en ny undersøgelse i 2005, at der ikke var beviser for, at laboratoriearbejdet svækkede kvinders frugtbarhed.

For en uge siden modtog jeg en mail fra en laborant og medlem, der skrev det her til mig i anledning af vores jubilæum:

Det samarbejde, som Dansk Laborant-Forening og HK har etableret omkring arbejdsmiljø, for laboranter, er en vigtig grund til, at man som laborant bør være medlem af Dansk Laborant-Forening og HK!

At arbejdsmiljøet fylder meget, var også årsagen til, at foreningen i 1993 uddelte den første Laborantpris. Prisen gik til Henning Rasmussen, som dengang var ansat som laborantelev, på Proms Kemiske Fabrik.

I indstillingen stod:

At have vist det mod, der skal til ved at melde sin daværende læreplads, Proms Kemiske Fabrik, til myndighederne fremfor at dække over virksomhedens miljøsvineri.

Henning Rasmussen blev dermed kendt som foreningens, første prismodtager og nok også som en af fagets første whistleblowere.

Kendt – ønsker jeg også, at faget bliver af mange, flere i fremtiden.

Særligt arbejdsgiverne må gerne få endnu mere øje på de kompetencer og færdigheder, medlemmer af Dansk Laborant-Forening besidder.

Derfor har Dansk Laborant-Forening også i anledning af jubilæumsåret udarbejdet en ny pjece – med ni jobprofiler – med ni medlemmer, der skaber fremtiden.

Læs pjecen her: Mød 9 specialister – der skaber fremtiden

For i Dansk Laborant-Forening tror vi på, at vi for det første er verdens bedste fag – og for det andet har verdens bedste medlemmer – og ikke mindst dygtige medlemmer, der er klar til fremtidens arbejdsmarked.

Og Dansk Laborant-Forening er samtidig klar til 60 år mere – som fagets bedste netværk!

Medlemsdemokrati Organisering
Susanne Bahne Hansen - HK fagforening

Susanne Bahne Hansen

Formand

Dansk Laborant-Forening

Jeg er til daglig ansat som laborant hos Novozymes A/S i Bagsværd. Jeg har været laborant i mere end 10 år og blev valgt til formand for DL-F i 2012. Som formand er jeg frikøbt et par dage om ugen, og det er vigtigt for mig at være på jobbet resten af tiden, så jeg bevarer kontakten med faget og ved, hvad der rører sig.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk