HK.dk logo

06. maj 2017

Hold sparekniven væk fra laborantuddannelsen, Pind

Uddannelsesminister Søren Pind (V) har fremlagt et forslag til nyt bevillingssystem på de videregående uddannelser. Desværre lægger forslaget op til grundløse nedskæringer på laborantuddannelsen.  

Lad mig med det samme slå fast, at det er helt forkert at spare på laborantuddannelsen. Det er en højt specialiseret uddannelse, og de færdiguddannede laboranter finder i høj grad ansættelse i den forskningstunge del af industrien – det gælder blandt andet medicinalindustrien.

I dag har laboranter en ledighed på kun to procent(!), så hvis ministerens forslag skulle have til formål at luge ud i uddannelser, der uddanner til ledighed, er det en ommer af rang.

Men når det er sagt, kan jeg godt forstå, at man i en ministeriel excel-øvelse kan få laborantuddannelsen galt i halsen. Det er et dyrt håndværk at uddanne velkvalificerede laboranter til at kunne håndtere avanceret analyseudstyr og skabe banebrydende forskningsresultater.

Den slags viden kan man ikke nøjes med at læse sig til i tykke bøger som laborantstuderende.

Det skal læres som et håndværk og gennem undervisningstimer i laboratoriet med dyrt laboratorieudstyr, der forbereder de studerende til den virkelighed, de vil møde som færdiguddannede laboranter.

Derfor koster det at uddanne laboranter, men det er – som laborantfagets ovennævnte lave ledighed med al ønskelig tydelighed understreger – hele prisen værd.

Laborantfaget bliver i fremtiden formodentlig endnu mere avanceret og automatiseret. Laborantuddannelsen må derfor have som et fornemt formål at forberede de studerende til fremtidens fag, så industrien og andre eksporterhverv fortsat kan nyde godt af den veluddannede arbejdskraft.

Får uddannelsesministeren held med at gennemføre den annoncerede takstnedsættelse på laborantuddannelsen, kan resultatet kan meget vel blive, at laborantuddannelsen må gå på kompromis med indholdet og dermed kvaliteten i uddannelsen.

Det kan hverken være i uddannelsesministerens eller arbejdsgivernes interesse at forringe en laborantuddannelse, der er både eftertragtet og anerkendt blandt arbejdsgiverne – og ikke mindst er med til at skabe ny forskning og sikrer, at kvaliteten er i orden i alt fra fødevarer til lægemidler.

Læs mere her: om det nye bevillingssystem på Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside.

Læs her: hvad HK-formand Kim Simonsen mener om det nye bevillingssystem. (Linket er forældet) 

Læs her: hvad LO mener (Linket virker ikke pr. 3. juli 2018) om det nye bevillingssystem.

Studerende Uddannelse
Susanne Bahne Hansen - HK fagforening

Susanne Bahne Hansen

Formand

Dansk Laborant-Forening

Jeg er til daglig ansat som laborant hos Novozymes A/S i Bagsværd. Jeg har været laborant i mere end 10 år og blev valgt til formand for DL-F i 2012. Som formand er jeg frikøbt et par dage om ugen, og det er vigtigt for mig at være på jobbet resten af tiden, så jeg bevarer kontakten med faget og ved, hvad der rører sig.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk