
Det er ikke kun medarbejderne, der har gavn af nye kvalifikationer. Det har arbejdspladserne også.
For den enkelte ansatte er det afgørende at få opkvalificeret sine kompetencer med jævne mellemrum. Arbejdsopgaver forandrer sig over tid – og efteruddannelse eller ligefrem omskoling kan være afgørende for, om man kan beholde sit arbejde eller få et nyt, hvis man har brug for det.
Det kunne eksempelvis være at gå fra ufaglært til faglært – at blive voksenelev. Faktisk er det en win-win-situation, hvor også arbejdspladsen får en klar fordel: Eleven er en medarbejder med erfaring. En voksenelev er typisk vant til at tage ansvar fra tidligere job og kan bidrage med sin arbejdserfaring allerede fra første dag.
Det er i høj grad også virksomhederne, der mærker, at medarbejderne får nye kompetencer. Medarbejderne bliver mere effektive og er med til at øge kvaliteten af virksomhedernes ydelser og produkter, når de har gjort brug af voksen- og efteruddannelsestilbud. Det viser en undersøgelse, som bygger på svar fra godt 1.000 virksomheder i kompetencefondene under Dansk Erhverv, HK Privat og HK Handel samt PensionDanmark.
Undersøgelsen viser også, at efteruddannelse af medarbejdere giver et godt udbytte. Næsten halvdelen af de adspurgte virksomheder svarer, at efteruddannelse styrker medarbejdernes fleksibilitet og omstillingsevne.
Hvis der skal være dygtige medarbejdere med kompetencer, der passer til de mange spændende jobs hos landsdelens virksomheder nu og i fremtiden, så er voksen- og efteruddannelse vejen frem – som en del af den uddannelsesindsats opfordrer jeg vores lokale arbejdsgivere til at overveje flere voksenelever.
Marianne Køpke
Formand for HK MidtVest