Ur, der viser fem minutter i tolv.

 

Derfor bakker jeg som afdelingsformand for HK MidtVest op om det forslag, FH, Fagbevægelsens Hovedorganisation, er kommet med.

 

FH foreslår, at alle, der har været beskæftiget i to ud af de seneste tre år, får mere i dagpenge i de første tre måneder som ledig – op til 2.000 kroner mere om måneden, hvis de har været medlem af en a-kasse i to år og op til 4.000 kroner mere, hvis de har været medlem i mindst fire år. Desuden foreslår FH at stoppe udhulingen øjeblikkeligt.

 

På grund af udhulingen af dagpengene, står mange lønmodtagere til at miste over halvdelen af deres indtægt, hvis de mister jobbet. Det rammer særligt i en krisetid med flere ledige lønmodtagere. Tusindvis af mennesker har mistet jobbet og oplevet, at trygheden ved den arbejdsløshedsforsikring, de har indbetalt til i årevis, ikke er dækkende.

 

Jeg mener, ingen bør gå rundt med ondt i maven ved tanken om, at hvis de mister deres arbejde, så mister de også over halvdelen af deres indtægt. Fra den ene dag til den anden. Alle skal være trygge ved tanken om, at hvis de er uheldige at miste jobbet, så skal det nok gå – for så får de dagpenge og kan få det til at løbe rundt, indtil de finder et nyt arbejde.

 

Det handler også om, hvad der er ret og rimeligt. Alle dem, som har arbejdet og bidraget til fællesskabet i årevis og pludselig mister arbejdet – de skal ikke vælge mellem at sælge bilen eller flytte, fordi de i en kort periode er uden job. Det er simpelthen ikke fair.

 

Derfor bør krisen give anledning til at gentænke det økonomiske sikkerhedsnet under lønmodtagerne. Et sikkerhedsnet, der både sikrer tryghed for den enkelte og et dynamisk arbejdsmarked til gavn for erhvervsliv og fællesskab.

 

For hvis dagpengesystemet svækkes, så svækkes den danske arbejdsmarkedsmodel, der går ud på, at arbejdsgiverne skal have nemt ved at hyre og fyre, så virksomhederne hurtigt kan omstille sig. Og det er kritisk, fordi vi går en fremtid i møde med ny teknologi og en historisk grøn omstilling af det danske samfund.

 

Så kære politikere. Stop udhulingen af dagpengene. Klokken er fem minutter i tolv!

Artiklen er opdateret 23. marts 2021

Din stemme bliver hørt

Vi er med til at påvirke den politiske dagsorden – og husk det er din sag, vi taler. Vi har tæt kontakt med politikere både lokalt og på landsplan. Hvad end det handler om uddannelsesmuligheder eller pensionsalder, om børnepasning eller offentlig transport, så sikrer vi, at politikerne får viden om, hvordan vores medlemmer bliver påvirket af konkrete politiske forslag. Vi arbejder hver dag for at give dig de bedste muligheder i dit arbejdsliv.