Kvinde sidder ved skrivebord med lommeregner og lønsedler

 

De fleste af os stoler på, at vores lønsedler er korrekte. Men der er en del, der kan gå galt, når din løn skal udbetales.

 

Faktisk har hver anden oplevet fejl i lønsedlen, viser en undersøgelse fra FH, Fagbevægelsens Hovedorganisation. Fejl, der kan koste tusindvis af kroner.

 

Den månedlige lønseddel kan være svær at gennemskue, og der er mange spørgsmål, du kan komme i tvivl om: Får jeg de rigtige tillæg? Er jeg placeret på det rigtige løntrin? Bliver der sparet op til ferie og pension, som der skal ifølge overenskomsten?

 

Der er fem ting, som jeg anbefaler, at du holder ekstra øje med, når du læser din lønseddel:

 

  1. Grundløn. Passer dit timeantal og din månedsløn?
  2. Tillæg. Får du dine tillæg for eksempelvis overtid, weekendarbejde eller anciennitet?
  3. Pension. Indbetaler din arbejdsgiver den aftalte procentdel af din løn til pension?
  4. Optjent ferie. Optjener du det rigtige antal feriedage?
  5. Saldo til dato. Passer det samlede beløb for din løn, pension og skat?

 

Men selv om du kigger din lønseddel godt igennem, kan det være svært at finde fejlene selv. Derfor vil jeg råde dig til, at din OK-fagforening hjælper dig med at tjekke det.

 

I uge 47 sætter OK-fagforeningerne under FH, Fagbevægelsens Hovedorganisation, fokus på, om medlemmernes lønsedler er korrekte. Fagforeninger med OK-mærket kender din overenskomst og har indblik i dit fag og din branche. Det er nemlig din OK-fagforening, der forhandler overenskomsterne på plads med arbejdsgiverne i den enkelte branche.

 

Fagforeningen sørger også for, at overenskomsten bliver overholdt, så der er ordnede forhold på din arbejdsplads. Din OK-fagforening kender til detaljerne om din løn, dine tillæg, opsparing til ferie samt pension.

 

Hos HK MidtVest har du altid mulighed for at få et gratis tjek af din lønseddel. Så kontakt os – også selv om du umiddelbart tænker, at den ikke indeholder fejl. Måske er der penge at hente.

 

Du kan også blive klogere på, hvordan du selv læser din lønseddel på ok-mærket.dk (Linket er udløbet pr 9/3 2021)

Artiklen er opdateret 05. november 2021

Du får gode råd og faglig hjælp – når du er i job

Vi er eksperter i dine vilkår på jobbet – for hver arbejdsplads har sin egen kontaktperson og faglige medarbejder hos HK. Hun kender de unikke vilkår, som lige præcis jeres arbejdsplads har. Og så kender hun dit fag. Derfor er du garanteret kompetent og professionel rådgivning, uanset om det handler om løn, stress, arbejdsmiljø eller spørgsmål om overenskomst. Du er altid velkommen til at kontakte dine lokale afdeling for at få råd og vejledning.