Mand, der vender terninger, hvor på der står 2021 og 2022

 

2021 blev året, hvor både arbejdslivet og det private liv blev mere normalt efter et 2020 i Coronaens tegn. Men her i december er pandemien igen blusset op med nye restriktioner til følge. Dagligdagen ser igen ikke ud som før, og spørgsmålet er, hvad den nye Omikron-variant på sigt vil betyde.

 

Vi er imidlertid anderledes rustet. Vi er blandt andet blevet gode til at bruge digitale værktøjer. I HK er erfaringerne, at medlemmerne har taget rigtigt godt imod vores digitale tilbud. Det har blandt andet sparet mange for transporttid, at de med et klik på computermusen kan tilgå et kursus eller arrangement online. Så vi fortsætter i 2022 med at afvikle en del af vores arrangementer digitalt. Digitale møder kan dog ikke helt erstatte de fysiske møder, og vi håber, at vi til foråret vil kunne holde generalforsamlingerne i de forskellige sektorer i HK MidtVest på normal vis med fysisk fremmøde.

 

I HK har vi i 2021 arbejdet hårdt på, at udhulingen af dagpengene stopper, og der i stedet bliver sat et dagpengeløft på den politiske dagsorden. Et dagpengeløft, som giver de ledige en stigning, der modsvarer løn- og prisudviklingen.

 

Bankøkonomer vurderer, at inflationen vil betyde, at en gennemsnitlig børnefamilie vil skulle bruge op mod 14.000 kroner mere om året for at kunne købe de samme varer som sidste år. Det er Corona-krisen, der sender priserne i vejret. Samtidig bruger Finansministeriet, når det beregner, hvad dagpenge og overførselsindkomster skal stige, at se to år tilbage på lønudviklingen. Stigningerne i 2022 bygger således på lønudviklingen i 2020, der var særlig lav, kun 1,2 procent, på grund af Corona-krisen. Så dagpenge-modtagerne vil næste år blive endnu mere økonomisk pressede. Regeringen er kommet med forslag om, at dagpengene skal sættes op de første tre måneder for visse grupper. Det er tiltrængt, men det stopper ikke udhulingen, og så skal det ikke være dimittenderne, der skal betale for andre lediges højere dagpenge.

 

Noget andet, vi vil blive ved at kæmpe for i 2022, er, at aldersdiskriminationen på det danske arbejdsmarked stopper. Når vi skal blive længere på arbejdsmarkedet, og virksomhederne skriger på arbejdskraft, nytter det ikke noget, at de plus 50-årige bliver sorteret fra, når de søger job.

 

I HK MidtVest kan vi mærke efterspørgslen på arbejdskraft i HK JobBørs, hvor vi matcher kvalificerede kandidater med virksomheders behov for nye medarbejdere. Vores jobformidler får rigtigt mange henvendelser fra arbejdsgivere. Så går du med tanker om nyt job, så læg dit CV ind i JobBørsen

 

I et arbejdsmarked, hvor der er tryk på, skal vi i øvrigt huske at passe på hinanden. I en tid, hvor vi alle sammen skal løbe stærkere, vil jeg opfordre både arbejdsgiverne men også kollegerne til at værne om arbejdsmiljøet.

 

Denne nytårshilsen bliver min sidste som afdelingsformand for HK MidtVest, idet jeg ikke genopstiller ved repræsentantskabsgeneralforsamlingen til foråret, fordi jeg har passeret aldersgrænsen for medlemsvalgte politikere i HK. Kandidat til posten som afdelingsformand er Inger Stranddorf, formand for HK Privat MidtVest.

 

Jeg vil derfor benytte lejligheden til at takke alle medlemmer og samarbejdspartnere for den tillid, der er blevet vist mig i årene som afdelingsformand. Mange tak for samarbejdet!

Artiklen er opdateret 02. december 2021

Din stemme bliver hørt

Vi er med til at påvirke den politiske dagsorden – og husk det er din sag, vi taler. Vi har tæt kontakt med politikere både lokalt og på landsplan. Hvad end det handler om uddannelsesmuligheder eller pensionsalder, om børnepasning eller offentlig transport, så sikrer vi, at politikerne får viden om, hvordan vores medlemmer bliver påvirket af konkrete politiske forslag. Vi arbejder hver dag for at give dig de bedste muligheder i dit arbejdsliv.