HK.dk logo

Den gik ikke Granberg

25. februar 2011  |  Østjylland

- Vores ambitioner rækker langt ud over et vedligeholdelsesforlig, udtalte finansminister Claus Hjorth Frederiksen forud for overenskomstforhandlingerne på det offentlige område. Længere arbejdstid, mere individuel løn og begrænsning af fagforeningernes indflydelse var, hvad finansministeren havde i tankerne. Men så galt gik det ikke. På trods af svære odds blev KTO-forliget nemlig langt bedre end frygtet, mener Hans-Henrik Hansen, formand for HK Kommunal Østjylland.

Forliget omfatter 540.000 kommunalt ansatte og indebærer, at der ikke kommer en lønstigning i 2011. Derimod er der udsigt til, at reallønnen sikres fra 2012 med en lønstigning på 2,65 procent, hvoraf de 1,81 procent udløses allerede den 1. januar.

- Med den økonomiske krise in mente, er der tale om et hæderligt forlig, mener Hans-Henrik Hansen. Han peger på at forligets lønstigning i 2012 er højere end forventet, at retten til seniordage gøres permanent, at der er aftalt en tryghedspulje og forbedrede opsigelsesvarsler for tillidsrepræsentanter ved arbejdsmangel.

- I forhold til udgangspunktet inden forhandlingerne og i forhold til det forudgående forlig på statens område på 1,7 procent i 2012, er forliget det bedst opnåelige, vurderer Hans-Henrik Hansen.


Hovedpunkter i forliget

Hans-Henrik Hansen HK Kommunal Østjylland

Hans-Henrik Hansen

Udover den økonomiske ramme indeholder KTO-forliget også en række andre punkter bl.a.

  • Seniordagene videreføres som en permanent ordning.80 millioner til en tryghedspulje. Pengene i puljen skal gå til, at afskedigede medarbejdere kan få løftet deres kompetencer, når de skal finde et nyt job
  • Tillidsrepræsentanter sikres et opsigelsesvarsel på minimum seks måneder ved opsigelse på grund af arbejdsmangel.
  • Der kan aftales funktionsløn for arbejdsmiljørepræsentanter.
  • For Hoved-MED-udvalg vil der være færre centralt fastsatte obligatoriske opgaver. Til gengæld vil der være en forpligtigelse til at gennemføre drøftelser af strategiplaner hvert andet år. Samtidig kan lokale Med-udvalg anke uenigheder til Hoved-Med-udvalget.

 

Forudsætningerne

Hans-Henrik Hansen er opmærksom på, at der er langt fra HK’ernes egne overenskomstkrav til det endelige KTO-forlig. Årsagen hertil finder han i den politiske og økonomiske virkelighed, som begrænser fagbevægelsens forhandlingsmuligheder. - For det første er kommunerne i gang med store nedskæringer, og det samlede arbejdsløshedstal er nu oppe på 170.000. Frygten for arbejdsløsheden præger derfor alles bevidsthed. For det andet skyldte vi arbejdsgiverne 1,23 procent på forhånd, fordi reguleringsordningen havde ført til for høje lønstigninger i forhold til det private arbejdsmarked. KTO-forliget har med nulløsningen for i år betalt denne gæld tilbage, forklarer han.

Forligsresultatet viser dog ifølge Hans-Henrik Hansen, at arbejdsgiverne ikke har kunnet udnytte denne situation i det omfang, som de havde tænkt sig ved forhandlingernes begyndelse:

- Vi skal huske på, at arbejdsgiverne mødte frem til forhandlingerne med et krav om, at ”fjerne alle centrale bindinger omkring lokallønnen” og ”udvidet adgang til lokalt at aftale sig til en arbejdstid, der ligger ud over de 37 timer”. (Danske Kommuner, No. 34, 2010). Dvs. skridt i retning af at individualisere løn og arbejdstid og begrænse fagforeningernes indflydelse. Men det kom de ikke igennem med. Det skyldes, at valget nærmer sig, og regeringen har nok at gøre med at forsvare sig i efterlønsdebatten. Den ville ikke også risikere en åben konfrontation med de offentlige ansatte.

- Vi skal være glade for, at vi denne gang undgik de værste tidsler i arbejdsgivernes buket. Og så skal vi styrke os frem til næste overenskomst i 2013. Det kan vi gøre ved at huske på vores egne overenskomstkrav, ved at fastholde en høj organiseringsgrad og et højt engagement i det faglige arbejde og endelig ved at sammensætte et nyt Folketing, som ikke mener at lønmodtagerne og deres fagforeninger er en del af problemet men derimod en del af løsningen, slutter Hans-Henrik Hansen.

 

Kommunal Overenskomst

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Åben i dag 08-17

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Åben i dag 08-17

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk