HK.dk logo

Arbejdspladser er uegnet for børn

19. april 2012  |  Frederik Cerderskjold

8 ud af 10 oplever, at deres arbejdsplads ikke er egnet til at have børn med på. Men det er svært at stille krav om børnevenlighed på arbejdet, selv om det er vigtigt at få mere sammenhæng mellem arbejdsliv og familieliv. Det mener HK, og bakkes op af forskere.

Ingen legerum. Ingen legesager. Ingen børnepasning. Langt de fleste arbejdspladser er ikke indrettet til børn. Det viser en undersøgelse blandt godt 3.000 af Nyhedsmagasinet HK’s læsere. 
Her svarer cirka 80 procent, at deres arbejdsplads ”absolut ikke” eller ”ikke ret godt” egner sig til, at man kan have sine børn med. Det selv om hver femte tager børn med på job en gang imellem.
”Der er ingen speciel indretning til børnene. De kan låne en computer eller selv have legetøj med,” som der er en, der skriver. Eller ”Arbejdspladsen er ikke egnet til børn - men det er ok, de er der, ” som en anden skriver. 
Det er dog en situation, det er svært at gøre noget ved, mener HK. For selv om det er vigtigt, at man på arbejdspladsen er åben for at skabe sammenhæng mellem arbejdsliv og familieliv, er det svært at stille krav om børnevenlighed.

- Man bør som chef være åben over for, at medarbejderne kan have børn med. Men vi må acceptere, at der er arbejdspladser, hvor det ikke duer at have børn med. Og derfor mener jeg, det er for langt at gå at kræve, at der for eksempel indrettes særlige legerum eller tages andre særlige hensyn på alle arbejdspladser, siger Mette Kindberg, næstformand i HK.

Ingen krav, men mere åbenhed
Børnepsykolog Margrethe Brun Hansen synes heller ikke, man kan stille krav om, at arbejdspladsen skal indrettes til børn. Til gengæld efterlyser hun mere åbenhed og debat på arbejdspladserne om børn og familieliv, og hvordan det kan kombineres med arbejdet.

- Krav og kvoter er ikke godt. Men i disse tider hvor der er mange lukkedage i daginstitutionerne, vil det give god mening for en virksomhed at tænke ind, hvordan man som arbejdsplads kan hjælpe forældre. Man kan tage en debat på arbejdspladsen om, hvordan man eventuelt kan give rum til at have børn med. Men der vil være arbejdspladser, hvor det ikke kan lade sig gøre. Det skal man ikke sidde og være fornærmet over, siger hun.

Større arbejdspladser har større muligheder
Anette Borchorst, professor ved Institut for Statskundskab, Aalborg Universitet mener, større arbejdspladser måske kan tænke i fælles løsninger.

- Det kan være svært at kræve, at de enkelte arbejdspladser er indrettet til at have børn med. I det omfang at der er mange ansatte på en arbejdsplads, og der er mange, som har børn, så kan man måske tænke i nogle fælles løsninger. Men på mindre arbejdspladser vil det ikke give nogen mening. Det er positivt, hvis man i det hele taget må have børnene med, og så må man indrette sig, som man bedst kan, siger hun.


Arbejdsmiljø Ligestilling Arbejdstid

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket for i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket for i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk