HK.dk logo

Sofie Janning Hansen: Fællesskab og fornyelse

23. april 2012  |  HK Stat  | 

Interview med kandidat til næstformandsposten i HK/Stat.

AMBITIONER
Hvorfor vil du være frontfigur i fagforeningen? 
Jeg mener, at jeg kan være med til at tegne fremtidens fagforening. Jeg er god til at få ideer, mange ideer. Jeg tror, jeg kan være paraplyen, som kan samle de politiske holdninger og skabe samhørighed og fælles front.

Selvom jeg selv kan være skarp på mine udmeldinger og holdninger, kan jeg rykkes, hvis argumentationen er overbevisende.

Jeg ser ikke formandskabet i HK/Stat som en særskilt enhed, men som en del af alle valgte i vores organisation, både de fuldtidslønnede og alle de AmR’er, TR’er og bestyrelsesmedlemmer, som lægger en kæmpe frivillig indsats hver dag.

Jeg kender vores medlemmer og deres forskellighed: De unge, som stormer frem fulde af livsmod og som ønsker mere i løn.

Børnefamilierne, som prøver at få det hele til at hænge sammen, og som altid mangler tid. Mellemgruppen, der enten ikke har børn, eller hvor børnene er flyttet hjemmefra, og som nogle gange føler sig glemt i OK-forhandlingerne. Det er i denne tid af deres liv, de ofte har overskud til bestyrelsesarbejde, TR-hverv og uddannelse.

Og seniorgruppen, som ofte gerne vil have mere i pension og gå lidt ned i tid og som er stabil arbejdskraft. Det er selvfølgelig forenklet, men vi har forskellige behov på forskellige tidspunkter i vores liv, og det skal vi huske på, når vi taler om, hvad vi HK’ere har som prioriteter til overenskomstforhandlingerne.

Hvad er den største udfordring for HK/Stat?
Og hvad skal vi gøre ved det? 
Vi skal have ændret vores image. Både HK’s image og statens som arbejdsplads. Få ro på arbejdspladserne, så vi kan kigge fremad og få videre- og efteruddannet os til de fremtidige behov.

Jeg ser en fare for, at akademikerne vil tage flere og flere af vores job, hvis vi ikke uddanner os.

Jeg ser også en udfordring vedrørende de unge, der skal kunne se meningen med at være medlem hos os. Mange unge synes, at fagforeninger er noget fra fordums tid.

Vi skal forklare dem, at medlemmer betaler til en kasse, der sikrer, at vi alle har gode arbejdsvilkår. Solidaritet er ligesom kaffekassen. Ingen vil jo mene, at man kan drikke kaffe uden at betale til kassen. Det er det, de gule og uorganiserede gør.

Nævn dine tre vigtigste mærkesager
Den første er gode vilkår for TR‘er og AmR‘er. AmR‘er er vigtige, men de bliver tit glemt. Begge grupper får en anden rolle fremover.

De bliver i højere grad sparringspartnere for ledelsen og andre medarbejdergrupper.

Måske skal tillidsvalgte have lederuddannelse for at kunne matche ledelsen.

Den anden er image. Vi skal være kendt som et professionelt sted, som man går til som sit første valg, både når man er i knibe og i det daglige.

Fx hvis man har brug for at spørge om videreuddannelse. Den tredje er fremtidssikring af arbejdspladserne og medlemmernes vilkår. Vi skal tale med medlemmerne.

Vide, hvad de synes, tænker og føler. De potentielle medlemmer skal også være i vores målgruppe.

Og så har jeg en forkærlighed for ungdomsarbejdet, hvilket mit CV jo også vidner om.

HOLDNINGER
Hvilken nuance af rød er du på en skala fra sart rosa til fanefarvet blodrød?
Jeg er rosenrød.

Hvornår har du sidst argumenteret for din overbevisning – og hvad endte det med? 
For nylig argumenterede jeg for, at en bestemt person skulle have en plads i SU. Det faldt ud til min fordel, men jeg så det som en vindersituation for hele min skole. Jeg ser ikke diskussioner som kampe, der ender med en vinder og en taber. Begge parter skal helst forlade en forhandling som vindere.

Hvordan ser du HK’erne – hvad er de for nogen? 
Vi er en meget mangfoldig skare, som har det til fælles, at vi er utroligt loyale og stabile mennesker. Jeg ser os som tandhjulene i et kæmpe urværk. Uden os går uret i stå. Vores samfund går i stå uden HK’erne i staten. Politiet, domstolene, forsvaret, institutterne og styrelserne kan ikke fungere uden os.

FORUDSIGELSER
Hvilke roller spiller HK’erne om ti år?
Vi er vidensbaserede kvinder og mænd, som er praktikere, og som får det hele til at køre. Det er os, som får enderne til at hænge sammen. Vi sparrer med AC’erne og lederne. Vi kombinerer det jordnære og praktiske med det mere teoretiske. Der vil være mindre rugbrød og mere viden. Vi skal efter- og videreuddanne os.

Hvordan genvinder fagbevægelsen fordums styrke?
Vores medlemmer må ALDRIG gå forgæves, når de opsøger HK. Når de ringer, skriver og kommer i afdelingen, skal vi VÆRE der. Vi skal være i dialog med medlemmerne, men også med dem, der er uden for flokken, de potentielle medlemmer. Ved at høre på vores kritikere kan vi lære en masse om os selv, og hvad vi skal gøre anderledes. Vi skal forklare og vise ved vores gerninger, at fællesskabet er vigtigt.

PERSONLIGT
Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig? 
Klinkevals. Jeg kan godt lide, at den skildrer både den liberale Juliane og hendes socialistiske mand nummer to, Otto. Og Pelle Erobreren. Vi må ikke glemme, hvor vi kommer fra, og hvad vi har opnået. Det er ikke kommet af sig selv.

Hvad laver du i din fritid?
Hvilken fritid? Den er sparsom, men jeg får da tid til bestyrelsesarbejde, familie, venner, sommerhus, rejser, bøger og madlavning. Jeg kan godt lide at se historiske serier som Krøniken og Matador, fordi de viser, hvor vi kommer fra. Og jeg kan lide gammel dansk melodi grand prix-musik. Jeg ELSKER sådan noget. I weekenden så jeg Grand Prix Hits On Tour i Gørlevhallen sammen med en af mine pigegrupper. Kirsten og Søren, Søren Poppe og Jakob Svejstrup sang gamle hits. Også nogle af Birthe Kjær. Det var simpelthen så sjovt!

Hvad kan gøre dig vred? 
Uretfærdighed, løgne og ligegyldighed. Jeg er som regel omgængelig, men jeg kan godt være skrap.

Hvad kan gøre dig glad?
Når jeg har været med til at gøre en forskel. Når jeg har flyttet holdninger eller lavet en aftale, som er god for begge parter. Og når jeg har været ude hos et samarbejdsudvalg, hvor det undervejs rykkede i retning af det, som rammeaftalen bygger på: Samarbejde!

Blå bog

Født 1973

Bopæl: Slagelse

Civilstand: Gift med Jacob, har to piger, Zenia på ni og Sandra på to år.

Uddannelse: Kontorassistent, uddannet i Telecom A/S. Efteruddannelse i blandt andet HR, forhandling, ledelse og voksenpædagogik.

Arbejde: Ansat som kursussekretær på Selandia-CEU, hvor hovedparten af arbejdstiden går med fagligt arbejde. Underviser desuden på Samarbejdsudvalgets SU-kurser. Har tidligere undervist på HK’s TR-uddannelse.

Tillidshverv: Er fællestillidsrepræsentant og medarbejderrepræsentant i Selandias bestyrelse og næstformand i SU. Har været faglig sekretær, ungdomsformand og medlem af hovedbestyrelsen for Telekommunikationsforbundet (nu en del af Dansk Metal), ungdomssekretær i HK og vicepræsident i Union Network International, UNI, Europa ungdom. Er medlem af HK/Stat Sjællands bestyrelse.

Stat Karriere

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk