HK.dk logo

Peter Raben: HK skal stå for handlekraft

25. april 2012  |  HK Stat  |  HK Stat

Interview med kandidat til næstformandsposten i HK/Stat.

AMBITIONER
Hvorfor vil du være frontfigur i fagforeningen?
Jeg har mange solide faglige erfaringer at bidrage med og holdninger, der vil gavne HK/Stats medlemmer. Jeg vil forbedre HK’ernes løn- og arbejdsforhold med det perspektiv, at vi som faggruppe skal være glade for at arbejde i staten – samtidig med, at vi i kraft af vores kompetencer er en påskønnet og eftertragtet arbejdskraft med gode fremtidsmuligheder. Udover ønsket om at gøre gavn for medlemmerne ser jeg posten som muligheden for en spændende personlig udvikling.

Hvad er den største udfordring for HK/Stat?  Og hvad skal vi gøre ved den?
Centraliseringen af de administrative jobs kan være med til at genindføre det samlebåndsagtige arbejde. Arbejdet bliver organiseret, så vi får noget, der minder om de gammeldags skrivestuer. Der er risiko for en polarisering, hvor nogle får mere spændende job, mens andres arbejde bliver mere kedeligt og ensformigt. En anden udfordring er de meget store besparelser, vi oplever blandt andet som følge af EU’s nye finanspagt, der herhjemme bliver udmøntet i en budgetlov. Den vil betyde en meget stram økonomi de kommende år.

Nævn dine tre vigtigste mærkesager
Mærkesagerne er samtidig svarene på de store udfordringer, som jeg netop har nævnt: Vi skal sikre tryghed under forandringer – som et kongresslogan i HK/Stat hed engang. Vi skal skabe større tryghed i jobbet gennem en tryghedsgaranti og en jobbank af en slags. Det kniber stadig med kompetenceudviklingen mange steder. Derfor skal vi indføre ret og pligt til efter- og videreuddannelse. Det skal være mere forpligtende for både medarbejdere og arbejdsgivere. Nogle har helt sikkert haft gavn af ny løn, og det giver ingen mening at gå tilbage til det gamle system. Men ny løn skal have et tiltrængt eftersyn. Mange af HK/Stats medlemmer er gået i stå i det nuværende system. For få har tillæg, og for mange har kun engangsvederlag.

HOLDNINGER
Hvilken nuance af rød er du på en skala fra sart rosa til fanefarvet blodrød?
Mere i den røde ende end i den rosa. HK skal stå for handlekraft, HK skal bide fra sig, altid tale medlemmernes sag. HK kan godt nogle gange være mere skarp i mælet, også udadtil. Vi skal markere over for medlemmer og tillidsrepræsentanter, fx når der sker omstruktureringer i staten, hvor stort set intet område går ram forbi.

Hvornår har du sidst argumenteret for din overbevisning – og hvad endte det med?
Jeg gør det tit i SU-sammenhæng. Senest var jeg med til at sikre, at der i forbindelse med en fyringsunde blev mulighed for frivillig fratræden. Fire kolleger benyttede sig af muligheden.

Hvordan ser du HK’erne – hvad er de for nogen?
HK’erne er en bredt sammensat gruppe med mange forskellige opgaver og faglige kompetencer. Det er vigtigt at huske, når vi udvikler den faglige politik og tager initiativer. HK’ernes mange kvalifikationer er nogle gange overset. Derfor er det vigtigt at få dem frem i lyset og synliggøre, at vi kan og vil mange ting.

FORUDSIGELSER
Hvilke roller spiller HK’erne om ti år?
Jeg håber og tror, vi er der endnu. Måske på andre vilkår og med andre opgaver, blandt andet fordi en del rutineopgaver forsvinder. Nogle af os arbejder formentlig med projektarbejde – som projektledere eller -sekretærer. Andre er specialister i sagsbehandling. Og andre igen løser kommunikationsopgaver. Fx på nettet, hvor vi chatter og mailer med borgerne og udvikler den slags funktioner.

Hvordan genvinder fagbevægelsen fordums styrke?
Ved at vise mod og handlekraft, når det drejer sig om medlemmernes ve og vel. Fagbevægelsen skal klart og tydeligt tale medlemmernes sag og turde være kritisk over for den siddende regering, uanset dens farve. Samtidig skal HK være synlig på arbejdspladserne og lytte til medlemmerne. Et vigtigt omdrejningspunkt er medlemsdemokratiet, der sikrer, at medlemmerne er med til at bestemme kursen. Det er det faglige engagement, der giver fagbevægelsen styrke og gør den til et fælleskab, der opnår indflydelse og resultater.

PERSONLIGT
Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig?
Inden for de seneste år er det ’Min broders vogter‘ af Leif Davidsen, der har gjort størst indtryk. Den foregår under den spanske borgerkrig. Hovedpersonen er en beslutsom dansk herre, der befinder sig i nogle brændpunkter og derigennem oplever nogle dramatiske begivenheder, som også berører ham dybt på det personlige plan. Jeg er interesseret i historien, specielt perioden omkring og under 2. Verdenskrig og besættelsen. Min far var modstandsmand.

Hvad laver du i din fritid?
Den kniber det med. Bruger en del tid på fagligt arbejde. Kobler af med krimier i tv, engelske, svenske og tyske. Cykler gerne ud i naturen, fx på Vestamager. Går på museer og kunstudstillinger med min veninde – og til koncerter. Gerne jazz, men også rock og klassisk.

Hvad kan gøre dig vred?
Uretfærdighed. Uanset om den rammer mig eller andre. Hvis nogen bliver pisset på eller en regering eller andre tager beslutninger henover hovedet på folk, så bliver jeg vred.

Hvad kan gøre dig glad?
En dejlig frokost i familie eller venners lag med en kølig pils, højt solskin og blå himmel.

Blå bog

Født 1957

Bopæl: København

Civilstand: Ugift

Uddannelse: Bibilioteksassistent, suppleret med netop afsluttet diplomuddannelse på Biblioteksskolen, efter- og videreuddannelse på Forvaltningshøjskolen og Journalisthøjskolens åbne uddannelse samt merkonomuddannelsen.

Arbejde: Digitaliseringsstyrelsens Kontaktcenter for http://www.borger.dk,, der i foråret overflyttes til Kontaktcentret i Københavns Kommune.

Tillidshverv: Faglig løbebane begyndte i HK Ungdom. TR og SU-medlem siden 2000 i Statens Information, IT- og Telestyrelsen og senest Digitaliseringsstyrelsen. Næstformand i SU og koordinator af samarbejde mellem tillidsrepræsentanter på tværs af faggrupper og arbejdspladser. Medlem af bestyrelsen for HK/Stat Hovedstaden og HK/Stat Danmarks bestyrelse. Siden 2010 ulønnet næstformand i HK/Stat Hovedstaden.

Stat Karriere

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket for i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket for i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk