HK.dk logo

Vores kommentarer til fleksjobreformen

02. maj 2012  |  Østjylland

OM IGEN
Regeringen har fremlagt sit forslag til ændring af fleksjobordningen. Udspillet bliver nu forhandlet af Folketingets partier. Vi er meget kritisk over for udspillet og mener, det bør tages af bordet.

Regeringens udspil til ændring af fleksjobordningen øger antallet af hænder på arbejdsmarkedet, samtidig med store offentlige besparelser og et privat erhvervsliv i lavvækst. Det hænger ikke sammen. Vi frygter derfor, at regeringens udspil fører til flere arbejdsløse.

Mange bukker under for stress og dårligt arbejdsmiljø. Derfor er forebyggelse vigtig. Desuden billigere, fordi det er kollektivt, mens helbredelse er dyrere, fordi er individuelt. Men selv om udspillet skal spare penge, ændrer det ikke ved de arbejdsbetingelser, som skaber behovet for fleksjob. Det hænger ikke sammen. 

Regeringens udspil har flere uheldige konsekvenser for fleksjobberne bl.a. ...

 

Periode for ledighedsydelse
Reformudspillet vil betyde, at en fleksjobber efter to års ledighed overgår til 60 pct. af dagpengesatsen– 10.300 kr. – et meget lavt beløb,som ligger under OECD’s fattigdomsgrænse. Det kan blive situationen for mange, da ledigheden blandt fleksjobbere er 20-25 pct. Vi mener: Forslaget bør tages af bordet. Ledighedsydelsen skal ikke ændres.

 

Karensperiode
I dag kan man direkte gå fra ordinært job til fleksjob i samme virksomhed. Udspillet vil sætte en stopper for denne mulighed. Der indføres en karensperiode på ét år, hvor virksomheden skal fortsætte ansættelsen, før et fleksjob kan etableres. I virkelighedens verden vil det føre til en række opsigelser, som hidtil har været undgået.Vi mener: Forslaget bør tages af bordet, og den nuværende ordning fastholdes.

 

Skift af job
Alle nye fleksjob skal oprettes på basis af den ny ordning. Hvis en nuværende fleksjobber – uforskyldt eller selvforskyldt – skifter job, overgår vedkommende til den ny ordning. Det vil betyde indtægtsnedgang ved jobskifte for de fleste nuværende fleksjobbere. Nogle har sågar afsluttede forsikringssager, hvor deres nuværende lønindtægt indgår som en del af sagens resultat. Vi mener: Forslaget bør tages af bordet. Alternativt skal den ny ordning ikke gælde for nuværende fleksjobbere.

 

Effektiv arbejdstid
Udspillet gør den effektive arbejdstid til et spørgsmål mellem arbejdsgiver og den enkelte fleksjobber. Der er derfor risiko for, at fleksjobberen må prioritere løn og helbred lavere end fx ønsket om at bevare jobbet. Vi mener: Forslaget bør tages af bordet. Alternativt skal den effektive arbejdstid fastsættes af kommunen efter aftale med fleksjobber og arbejdsgiver.

 

Tab af rettigheder
Hvis fleksjobbernes rettigheder udregnes efter deltidsansættelse, vil disse miste retten til fuld feriepengeoptjening, fuld løn under sygdom og fuld pensionsindbetaling - lige som det kan få betydning for andre overenskomstmæssige goder og for, om Funktionærloven kan anvendes. Vi mener: Pension og andre rettigheder bør beregnes ud fra fleksjobberens fulde indtægt –dvs. også af ydelsen fra kommunen. 

 

HK Østjylland


Fleksjob

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk