HK.dk logo

Rita Bundgaard: Indflydelse og fællesskab

22. maj 2012  |  HK Stat  | 

Interview med kandidat til formandsposten i HK/Stat.

AMBITIONER
Hvorfor vil du være frontfigur i fagforeningen?
Jeg vil gerne stå i spidsen for arbejdet med at skabe løsninger og muligheder for medlemmerne i en stærk, synlig og nærværende fagforening. Jeg ved, at vi kan understøtte vores medlemmer som et fagligt fællesskab, når vi holder fokus på fagpolitisk indflydelse, kompetenceudvikling, uddannelse, arbejdsmiljø og fagets udvikling.

Hvad er den største udfordring for HK/Stat? Og hvad skal vi gøre ved den?
At HK/Stat ikke i sig selv er et must for medlemmerne. Vi skal sikre, at det giver værdi og mening at være med. Derfor skal vi styrke alle dem, der på forskellig vis fylder HK/Stat ud. Uanset om de arbejder med uddannelse eller overenskomstforhold, om de er afdelingsmedarbejdere, tillidsrepræsentanter eller med i en landsklub-bestyrelse. Det er vores fælles viden, relationer og samarbejde, der gør os stærke. Jeg tror meget på, at fagforeningen skal være helt ude på arbejdspladsen som en naturlig del af arbejdslivet for medlemmet. Som del af et fællesskab kan man udvikle sit fulde potentiale. Og netop det er målet med det faglige fælleskab.

Nævn dine tre vigtigste mærkesager?
Jeg vil styrke HK/Stat som en væsentlig aktør i fagbevægelsen og i forhandlingsfællesskaberne OAO og CFU. Jeg vil øge vores fagpolitiske indflydelse ved at samarbejde med de politiske partier, som vil bidrage til løsninger for vores medlemmer. Og jeg vil understøtte de tillidsvalgtes muligheder for at udvikle det faglige arbejde i tæt dialog med kollegerne.


Hvem af de tre kandidater foretrækker du som næstformand?
Jeg er sikker på, at de delegerede vælger den næstformand, de tror mest på!

Bliver medlemskab billigere med dig ved roret?
Vi skal kunne levere ordentlige overenskomstfornyelser og et afdelingsniveau, der kan understøtte medlemmer og tillidsrepræsentanter. Desuden skal der være plads til udvikling, så vi også kan være fagforening om 25 år. Når den regning er gjort op, kender vi prisen.

HOLDNINGER
Hvilken nuance af rød er du?
Jeg står ved, at jeg er socialdemokrat. Ville aldrig stemme borgerligt, men har tit stået i et dilemma som mange andre: Intet parti rammer 100 procent. Det væsentlige for mig er at øge vores fagpolitiske indflydelse i samarbejde med nogen, der vil os det godt.

Hvornår har du sidst argumenteret for din overbevisning?
Jeg vil gerne være i dialog og argumentere. Jeg gør det ikke for at få ret – men for at komme i den retning, jeg gerne vil. Det meste af det fagpolitiske arbejde er langsigtet. Men selvfølgelig argumenterer jeg også nogle gange for noget, der skal igennem NU.

Hvordan ser du HK’erne – hvad er de for nogen?
De statsansatte HK’ere er 30.000 forskellige personer, mindst. Men de har nogle fællestræk. Fx er de kompetente folk, som har valgt deres fag – og HK/Stats medlemmer har bevidst valgt at arbejde i den statslige sektor, tror jeg. De vil være med til at skabe værdi, der betyder noget for andre. Desuden er de fleksible – det har noget med personlighed at gøre.

FORUDSIGELSER
Hvordan genvinder fagbevægelsen fordums styrke?
Jeg går ind for metodefrihed. Lad de enkelte enheder i HK selv finde veje og metoder. Arbejdspladser og vilkår er forskellige. Det daglige faglige arbejde er det vigtige. Fællesskabet giver styrke, men husk respekten for individet. Folk skal selv vælge fællesskabet. Skal man nødvendigvis måle fagbevægelsens styrke på organisationsprocenten? Er det ikke ok, hvis nogle-og-halvfems procent har valgt at være med – og at dem, der ikke er med, bevidst har valgt at stå udenfor? Jeg vil hellere have 98 procent, der er tilfredse og to procent, der ikke er med.

PERSONLIGT
Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig?
Jeg læser meget, især i sommerperioden, hvor der ikke er så meget faglig læsning. Elsker krimier – og når nogen introducerer mig til nye forfattere i genren. Sådan lærte jeg fx amerikanske Karin Slaughter at kende. Romanen ’Berlinerpoplerne‘ af Anne B. Ragde gjorde stort indtryk på mig. Den norske familiesaga er forrygende læsning.

Hvad laver du i din fritid?
Bygger! Jeg er en ganske handy håndværker. Håndelaget er udviklet over mange år sammen med Erik. Vi kan sagtens rive et køkken ned og bygge det op igen. Lægge nyt tag eller sætte døre i. Lige nu ombygger vi en gammel staldbygning bag vores hus i Sorø.

Hvad kan gøre dig vred?
Uretfærdighed, selvfølgelig. Og så forudindtagethed. Det er mangel på respekt, når man ikke lytter, ikke er til stede. Gør mig i det mindste den tjeneste at lytte!

Hvad kan gøre dig glad?
En god dialog med gensidig respekt. Ægte nærvær og samvær – det overfladiske dur ikke for mig.

Blå bog

Født 1960

Bopæl: Sorø

Civilstand: Gift med Erik i 28 år. Sammen har de to voksne døte + Eriks tre, inklusiv børnebørn.

Uddannelse: HF fra Viborg Amtsgymnasium, faglært via OMKOF, merkonom i Organisation og Strategi 1996, ’Victoria‘ – fagbevægelsens lederuddannelse for kvinder 2003, diplomuddannelse i Offentlig Forvaltning 2006.

Arbejde: Sidste job før HK/Stat: Ansat ved Statens Planteavlsforsøg, Foulum 1992 - 2007, senest som institutsekretær. Tidligere: Ufaglært sygehjælper, kassemedarbejder, sælger af køkkener, leder af kundetjeneste, presser på systue (hun hader at stryge...)

Tillidshverv: Afdelingssektorformand i HK Viborg, senere Viborg/Skive/Nykøbing 2000-2007, medlem af bestyrelsen på Viborg Handelsskole 1999, bestyrelsesformand 2006-2007, TR på Foulum 2003-2007, HK/Stats sektorbestyrelse 2003, næstformand HK/Stat 2007 (konstitueret) og valgt fra 2008.

Stat Karriere

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Åben i dag 08-17

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Åben i dag 08-17

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk