HK.dk logo

Løn frem for alt

16. august 2012  |  HK Stat  | 

Det altoverskyggende medlemsønske er lønstigninger, der kan sikre købekraften. Større tryghed i jobbet har også meget høj prioritet. Og så skal fagforeningen forsvare feriedage og betalt frokostpause med næb og kløer.

Hele 85 procent af HK/Stats medlemmer sætter krydset ved ’Lønstigninger – bedst mulige bevarelse af reallønnen‘, når de bliver bedt om at markere tre overenskomst-favoritter blandt ni mulige.

Medlemmerne har på møder i de faglige klubber på arbejdspladserne givet deres bud på, hvilke forbedringer, forhandlerne skal gå efter ved de kommende overenskomstforhandlinger.

På andenpladsen følger forbedringer af pensionsordningen, som 60 procent har højt på deres ønskeliste. 57 procent prioriterer øget tryghed i ansættelsen som et hovedkrav. Som nummer fire følger større ret til eller krav på kompetenceudvikling. Det krav har næsten hver tredje – 32 procent – prioriteret.

I den modsatte ende af listen trækker bedre arbejdsvilkår for tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter kun fire procent af medlemmernes krydser. Det opfatter forhandlerne dog ikke som udtryk for manglende opbakning til tillidsfolkene, men som en konsekvens af at løn, pension, tryghed og kompetenceudvikling naturligt nok ligger mange medlemmer mest på sinde.

16 procent har angivet andre ønsker end dem, fagforeningen på forhånd havde stillet op som muligheder. Nogle af svarene viser, hvordan debatten om at øge arbejdstiden ved at fjerne feriedage og ikke mindst den betalte frokostpause har skræmt de statsansatte:

Fx er der adskillige, som skriver om at fastholde ferie- og fridage. Beskederne lyder fx: ’Beholde betalt frokost, ferie, flexordninger og max 37 timer arbejdsuge‘. ’Bevarelse af helligdage ferie, frokostpause og almindelige rettigheder som lukketider, weekendarbejde m.m.‘


Færre skriver ønskeliste

HK/Stat har stolte traditioner for at inddrage og lytte til medlemmerne, når kravene til en ny overenskomst skal udtages. Ofte har en meget stor del af medlemmerne givet deres besyv med. Men op til forhandlingerne næste år er det kun omkring en fjerdedel af de erhvervsaktive medlemmer, der har forholdt sig til kravene til overenskomstfornyelsen.

Helt nøjagtigt har 173 faglige klubber med i alt 6.461 medlemmer prioriteret krav og sendt konkrete forslag.

»Der kan være flere forklaringer på den beherskede interesse. Fx er det kun to år siden, vi sidst forhandlede. Dengang var der økonomisk krise, og overenskomsten blev derefter med faldende realløn. Siden har de ansatte på det private arbejdsmarked fået nye overenskomster med meget begrænsede lønstigninger. Den økonomiske krise har vi stadig, og politikernes krav om mere arbejde og mindre fritid fra de strandede trepartsforhandlinger i foråret spøger i kulissen. Mange tænker nok, at der ikke er meget at komme efter denne gang,« siger Rita Bundgaard, formand for HK/Stat.

Sådan prioriterer HK/Stats medlemmer

Stat Medbestemmelse Overenskomst Løn Pension Udvikling

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Åben i dag 08-17

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Åben i dag 08-17

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk