HK.dk logo

Testen var med til at ændre mit liv

22. august 2012  |  HK Stat  |  Mette Engell

Marianne Callisen Jørgensen var skeptisk, da den nye chef besluttede, at alle ansatte skulle testes. Men resultatet gav hende mod til at træffe en svær beslutning.

Verdens bedste job! Sådan beskriver Marianne Callisen Jørgensen sit tidligere job på Institut for Fysik og Astronomi under Det Naturvidenskabelige Fakultet på Aarhus Universitet.

Men for et par år siden begyndte man på omfattende omstruktureringer, og stillingen mistede en stor del af sin glans. Marianne havde på det tidspunkt været ansat i 15 år. Fakultetet fik en ny HR-afdeling og instituttet en ny institutleder.

»Institutlederen ønskede, at alle teknisk-administrativt ansatte tog en personlighedstest, så man kunne se, om vi passede til de job, vi sad i. Testen var valgfri for det akademiske personale,« fortæller Marianne.

»Der var mange, der var negative. Det blev opfattet som en kontrol. Vi havde siddet i vores stillinger i årevis, og nu skulle vi pludselig tage en test for at se, om vi gjorde vores arbejde godt nok. Det gav dårlig stemning.«


Tudede til samtalen

De ansatte fik tilsendt et link til testen, som de derefter gennemførte på deres computere hjemme hos sig selv.

»Mens jeg lavede den, sad jeg og tænkte på, hvad pokker de ville kunne bruge resultatet til. Jeg syntes, de svar, jeg gav, måtte være de samme, som alle andre ville give,« siger Marianne.

Derfor var det med nogen skepsis, hun mødte op til en efterfølgende samtale med sin nærmeste leder og en HR-kvinde.

»Det var kvinden fra HR, der først begyndte at fortælle, hvad testen viste, og det var altså mærkeligt! Hun ramte fuldstændig plet. Og jeg endte med at sidde og stortude til samtalen, fordi den satte fokus på nogle ting, som jeg godt var klar over, jeg skulle gøre noget ved, men også fordi den gav mig en masse ros.

Heldigvis var min leder forberedt på, at jeg kunne risikere at reagere sådan, så hun havde nogle lommeletter med til mig,« smiler Marianne. Hun har kun godt at sige om snakken med sin leder og HR-damen.

»Jeg følte mig på ingen måde udleveret. Jeg fik et indblik i mine stærke og svage sider, og hvad jeg kunne gøre for at styrke dem. Det var en god oplevelse.«

Testen gav mod

Testen viste blandt andet, at Marianne går meget op i sit arbejde – næsten for meget. Det betyder, at hun ofte sætter sig selv for meget til side, og at hun ikke er god til at sige fra.

»Det kunne jeg jo sagtens kende, og det var faktisk en øjenåbner at få at vide, at jeg er nødt til at arbejde på at blive bedre til at sige fra.«

Omstruktureringerne begyndte at tage form, hvilket betød, at Mariannes job blev splittet op i to dele. Hun fik muligheden for at vælge, hvilket job hun helst ville have.

»Men jeg havde haft verdens bedste job, og det var de efter min mening nu i gang med at ødelægge. Jeg havde ikke lyst til at vælge noget fra,« husker Marianne.

Det stod lysende klart for hende: Det var nu, det var tid til at sige fra.

Testen havde jo vist mig, at jeg skulle lære at mærke, når grænsen er nået, og da min stilling skulle splittes, stod jeg over for den grænse.«

Marianne fandt hurtigt et nyt job på statsgymnasiet, og selvom hun følte stort vemod ved forlade en arbejdsplads, hun holdt meget af i årevis, så ved hun, at hun gjorde det rigtige.

Etiske retningslinjer

Resultatet af en personlighedstest opfattes ofte som noget meget personligt og privat. Det er derfor vigtigt, at oplysningerne bliver behandlet med omtanke og respekt.

Det samme gælder for den proces, hvor oplysningerne indsamles. Videnscenter for Professionel Personvurdering, VPP, har opstillet en række etiske retningslinjer for brug af test.

Offentlige og private virksomheder kan ved at være medlem af foreningen forpligte sig til at følge retningslinjerne. Det gør blandt andre DSB og HK.

Du finder retningslinjerne her

Stat Udvikling Arbejdsmiljø

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk