HK.dk logo

Sygefravær skjules som hjemmearbejde

05. september 2012  |  HK Kommunal  |  Jens Laursen

Nogle kommunale chefer opfordrer de HK-ansatte til at tage hjemmearbejdsdage, selvom medarbejderne reelt er syge. Det pynter i statistikken, men dræber arbejdsmiljøet, lyder det fra HK/Kommunal.

Hver anden kommunale HK-fællestillidsrepræsentant kender en kollega, der har taget en hjemmearbejdsdag i en situation, hvor hun burde have meldt sig syg. I nogle tilfælde har chefen endda opfordret en syg medarbejder til at veksle en sygemelding med en hjemmearbejdsdag. Det fremgår af en rundspørge, HK/Kommunal har gennemført.

Fordrejet billede

I HK/Kommunal er næstformand, Mads Samsing, overrasket over omfanget af hjemmearbejdsdage hos kolleger, der egentlig burde melde sig syge. Og han er direkte fortørnet over, at der er chefer, der tilskynder til, hvad han betegner som snyd. 

- Lige meget hvor meget offentlige ledere bliver målt og vejet på antallet af sygedage i deres afdeling, må det aldrig motivere dem til at pynte på tallene. Det er jo en katastrofe, hvis vi pludselig får et helt fordrejet billede af arbejdspladsens sundhedstilstand, fordi sygdom får iklædning af hjemmearbejdsdage. For der er jo ikke mindre sygdom. Det er bare forkert registreret, konstaterer Mads Samsing. 

Dårligt arbejdsmiljø

Mads Samsing understreger, at både arbejdsgivere og arbejdstagere skal kende det reelle omfang af sygefraværet, og at begge parter skal arbejde for, at der bliver mindre af det. 

- Sygefravær kan nemlig være et tegn på et dårligt arbejdsmiljø og et for stort arbejdspres. Faktisk kan en tredjedel af sygefraværet på danske arbejdspladser forklares med enten et dårligt fysisk eller psykisk arbejdsmiljø, siger HK/Kommunals næstformand, der opfordrer alle kommuner til at få sat en stopper for camoufleringen af sygedage som hjemmearbejdsdage. 

Arbejdsiver og loyalitet

HK-fællestillidsrepræsentant i Herlev Kommune, Pia Revsbech, er blandt de, der har oplevet, at en chef mere end har antydet, at en medarbejder bare kunne udnytte kommunens mulighed for hjemmearbejdsdage i stedet for at melde sig syg. Hun finder det meget uheldigt, at sygdom bliver gemt på den måde. 

- Især hvis det handler om stress, for nogen kan have svært ved at administrere deres arbejdsiver og loyalitet. Men når man er syg, er man syg, fastslår Pia Revsbech. 

Hun tilføjer, at hvis den usunde praksis med at konvertere sygedage til hjemmearbejdsdage vinder yderligere indpas, bliver det umuligt at tolke på og bruge fraværsstatistikkerne til noget som helst. 

- For hvis et fald i sygefraværet i virkeligheden dækker over at ansatte har kaldt det en hjemmearbejdsdag i stedet for en sygedag, så underminerer man nye tiltag på arbejdsmiljøområdet – fordi alt jo bare er rosenrødt, siger Pia Revsbech.

Kommunal Sygdom Tillidsrepræsentant

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk