HK.dk logo

Danmark står snart svagere over for epidemier

21. september 2012  |  HK Stat  |  HK Stat

Direktøren for Statens Serum Institut advarer om, at det nationale beredskab over for sygdomsudbrud og epidemier bliver bragt i fare, fordi regionerne overtager undersøgelser fra instituttet.

»Når regionerne hjemtager de diagnostiske analyser, betyder det, at Statens Serum Institut må reducere kraftigt blandt medarbejderne. Det vil gå ud over det centrale beredskab. Vi vil stå svagere over for sygdomsudbrud og epidemier,« siger Nils Strandberg Pedersen, direktør for Statens Serum Institut.

Hermed ligger han på linje med sine medarbejdere, som i et åbent brev til sundhedsminister Astrid Krag (SF) og Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg advarer om, at det nationale beredskab over for sygdomsudbrud og epidemier er under pres.

Årsagen er, at den ene region efter den anden for at spare penge hjemtager diagnostiske analyser af blod og væv fra Statens Serum Institut til egne afdelinger på sygehusene.

Senest har Region Hovedstaden besluttet at hjemtage analyser for cirka 100 mio. kroner fra den 1. januar 2013.


Bekymret for både job og folkesundhed

Joan Hindsgaul-Nissen, tillidsrepræsentant for laboranterne på Statens Serum Institut, er naturligvis bekymret for fremtiden for sine 236 HK-kolleger i de berørte afdelinger. Men hun er lige så bekymret for folkesundheden, understreger hun.

»Beslutningen om at hjemtage de diagnostiske analyser til regionerne er ikke gennemtænkt. For at kunne overvåge og forske i sygdomsudbrud og epidemier er det nødvendigt at have et centralt laboratorium, som modtager det fornødne antal diagnostiske prøver fra regionerne. Vi er klar over, at det handler om cool cash for regionerne. Den store bekymring går på, om regionerne kan magte de store hjemtagelser og analyser,« siger hun.

Mildt kaos

Direktør Nils Strandberg Pedersen forudser et mildt kaos i udbuddet og kvaliteten af de mange forskellige analyser af blod og væv, fordi de diagnostiske analyser fremover i høj grad vil ligge i regionerne.

»Når regionerne hver især hjemtager de diagnostiske analyser, vil det betyde forskellig kvalitet og udbud fra region til region. Man burde forvente af et lille land som Danmark, at vi kunne blive enige om kvaliteten og udbuddet af de diagnostiske analyser,« siger han.

Salmonella og kampylobakter

Flemming Scheutz, videnskabelig medarbejder i afdelingen Mikrobiologi & Infektionskontrol, Statens Serum Institut, forudser, at flere slags analyser ikke længere vil blive lavet i regionerne.

»Jeg kunne frygte, at en række diagnostiske analyser simpelthen bliver nedlagt i regionerne for at spare penge. Her tænker jeg blandt andet på de serologiske analyser for infektioner fra fødevarer, fx salmonella og kampylobakter. Der er nemlig tale om komplicerede og resursekrævende analyser, hvor en infektion først kan påvises, efter patienten er blevet rask. Denne viden om den sande forekomst af en sygdom risikerer at gå tabt,« siger Flemming Scheutz.

Ingen på Statens Serum Institut tør på nuværende tidspunkt give et bud på, hvor mange fyringer regionernes nye praksis vil medføre på instituttet.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra ministeren, formanden for Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg eller fra formanden for Sundhedsudvalget i Danske Regioner.

Stat Arbejdsmarked Politik Sygdom

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket for i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket for i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk