HK.dk logo

De kommunale arbejdsgivere spiller hårdt ud

01. oktober 2012  |  Østjylland

I sidste uge præsenterede KL sit overenskomstoplæg. Ledelsesretten skal udvides, og arbejdstidsreglerne indskrænkes.

– Fagbevægelsen må tage oplægget meget alvorligt og finde sammen i et fælles forsvar for de faglige rettigheder, mener Hans-Henrik Hansen, formand for HK Kommunal Østjylland.

Optakten til de offentlige overenskomstforhandlinger er nu for alvor i gang. Målet er en aftale 1. marts næste år, som de kommunale og regionale HK'ere kan tage stilling til ved en urafstemning. Men om det går så let er langt fra sikkert.

HK Kommunal vil især fokusere på uddannelse og kompetenceudvikling, sikring af reallønnen samt fuld honorering af den faktiske arbejdstid. Men også lokal løndannelse, beskyttelse af tillidsrepræsentanter, tryghed i ansættelsen samt fokus på det psykiske arbejdsmiljø vil blive prioriteret som vigtige forhandlingsemner.

Det er ønsker og krav, som afspejler problemer og udfordringer i de kommunalt ansatte HK'eres arbejdsliv, men som også kolliderer med arbejdsgivernes målsætning for OK 2013.

Forud for seneste overenskomstfornyelse i 2011 ville de kommunale arbejdsgivere "fjerne alle centrale bindinger omkring lokallønnen" og give "udvidet adgang til lokalt at aftale sig til en arbejdstid, der ligger ud over de 37 timer" (Danske Kommuner, No. 34, 2010). Så galt gik det trods alt ikke – bl.a. fordi udsigten til folketingsvalget senere samme år lagde en dæmper på ambitionerne.

Nu prøver man igen. I slutningen af september udsendtes oplægget "Plads til ledelse og forandring", som oplister en række af KL’s overenskomstmål. Overordnet har KL to sigtepunkter: Ledelsesrettens skal udvides, og arbejdstidsreglerne svækkes. Ifølge KL er det nemlig centralt, "at ledelserne på de kommunale arbejdspladser får plads og frihed til at gennemføre forandringer i forhold til lokale behov"; og at "opgaverne skal styre arbejdstiden".

Oplæggets hovedpunkter kan sammenfattes således: 

  • Den kommunale lønudvikling må ikke ligge over den private lønudvikling.
  • Generelle ansættelsesvilkår skal bidrage til kommunernes effektiviseringsbehov. (Fx skal der være større fleksibilitet i forhold til medarbejdernes afholdelse af 6. ferieuge.)
  • De centralt fastsatte MED-regler skal forenkles. Ifølge oplægget misbruges nogle steder de formelle MED-regler til at forhale nødvendige beslutninger eller tilpasninger og fører til "endeløse og ressourcekrævende MED-processer".
  • "Tillidsrepræsentantbeskyttelsen er gået for vidt". Kommunerne tvinges nogle gange til at afskedige de forkerte. Derfor ønskes færre beskyttede medarbejdere.
  • Færre og mere fleksible arbejdstidsregler. De detaljerede arbejdstidsregler giver ikke længere mening i fx administrationen. Der skal være fleksibilitet i placeringen og anvendelsen af arbejdstiden.
  • Folkeskolen skal frigøres for særlige arbejdstidsregler, som regulerer hvad arbejdstiden bruges til
  • Øget arbejdsudbud. KL tror ikke på "regler og tvangsordninger med ret til fuldtid". Der skal være adgang til, at den enkelte med sin leder kan aftale en højere arbejdstid end 37 timer pr. uge.
  • "Færre aftaler – overenskomstsystemet skal slankes". Antallet af overenskomster og regler skal reduceres, og indholdet harmoniseres. Reglerne skal være mere fleksible.
  • "Regler om årlige lønpolitiske drøftelser og årlige lønforhandlinger skal ophæves." De lokale processer skal sættes fri.

 


Kommunal Overenskomst

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket for i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket for i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk