HK.dk logo

Statsforvaltninger: Forflyttelser og fyringer forude

26. oktober 2012  |  HK Stat  | 

Regeringen vil omstrukturere, centralisere og beskære statsforvaltningerne. Medarbejderne er vrede over, at de ikke er blevet inddraget. De fik pludselig – gennem pressen – at vide, at deres arbejdsplads skal nedlægges, eller deres opgaver flyttes. Hver syvende stilling skal skæres væk over de næste fire år.

Økonomi- og Indenrigsministeriet fremlagde 25. oktober et udspil til finanslovsforhandlingerne om statsforvaltningerne. Ifølge planen skal der skæres 95 årsværk – oveni de 84 årsværk, der allerede er skåret på området siden 2008. I dag har statsforvaltningerne 695 ansatte. Antallet skal ned på 600 over de næste fire år. Cirka hver syvende medarbejder skal altså fyres eller fratræde på anden vis.

Administrationen skal samles i Aabenraa, et callcenter skal oprettes på Bornholm, i Ringkøbing skal der være en fælles journaliseringsenhed, og statsforvaltningernes afdelinger i Ringsted og Ribe skal lukkes. Flere hundrede medarbejdere skal forflyttes. Fx skal alle HK’ere i Nykøbing Falster formentlig forflyttes.

Behandlingen af klager fra borgere, der i dag varetages af Beskæftigelsesankenævnene og De Sociale Nævn, bliver overført til Ankestyrelsen. Det vil sige, at der fremover kun bliver én klageinstans.


Bekymring for borgerne

Ministeriet mener, at planen vil forbedre retssikkerheden for borgerne og sikre en ensartet sagsbehandling og kortere sagsbehandlingstid. Men det tvivler formand for HK/Stat Rita Bundgaard på. Tværtimod vil færre medarbejdere føre til ringere service, forudser hun:

»Jeg er meget bekymret for, om den her spareøvelse får konsekvenser for i forvejen sårbare borgere. Vi skal ikke glemme, at statsforvaltningerne tager sig af vigtige sager for borgerne, fx forældremyndighed, samvær, skilsmisse, separation, adoption – og i øvrigt håndterer vigtige klager fra borgerne. Der er allerede skåret næsten 100 stillinger på området. Og nu skal der skæres yderligere 100. Det er ikke acceptabelt. Jeg har også bemærket, at handicaporganisationer og andre organisationer er meget bekymrede for retssikkerheden, når man vil fjerne statsforvaltningerne i klagerækkefølgen.«

Hvor blev tilliden af?

Flere tillidsrepræsentanter udtrykker i Politiken 26. oktober frustration over, at de ikke er blevet hørt. Selv ikke direktørerne for statsforvaltningerne har fået lejlighed til at give deres besyv med, inden planen fra regeringen blev offentliggjort.

Rita Bundgaard konstaterer, at forløbet står i skærende kontrast til regeringens egne ord om tillid til og inddragelse af de ansatte, som også HK/Stat slår til lyd for:

»Det er stærkt bekymrende, at processen ser ud til at have været meget topstyret og uden inddragelse af medarbejderne. Regeringen og Margrethe Vestager har planer om en ambitiøs moderniseringsreform med fokus på tillid, afbureaukratisering, faglighed og ledelse. Det harmonerer ikke med tilgangen til denne proces, hvor medarbejdernes synspunkter og nyttige viden ikke er inddraget. Ikke engang de lokale direktører har været involveret i processen. Det duer ikke, og det skal gøres bedre. Vi vil følge det videre arbejde med omstruktureringen, og vi forventer, at samarbejdsudvalgene og tillidsrepræsentanterne inddrages og får indflydelse på beslutningerne.«

Mandag den 29. oktober mødes en faglig sekretær fra HK/Stat med alle tillidsrepræsentanterne ved statsforvaltningerne for at vurdere nedskæringsplanerne.

Læs mere om regeringens forslag i notatet fra Økonomi- og Indenrigsministeriet

Stat Arbejdsmarked Politik

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket for i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket for i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk