HK.dk logo

Offentligt ansatte er super-effektive – større tillid kan gøre os endnu bedre

31. oktober 2012  |  HK Stat  |  HK Stat

Danmark har den næstmest effektive offentlige sektor i hele OECD-området. Så når regeringens Produktivitetskommission nu skal komme med forslag til at gøre det offentlige endnu mere produktivt, er udgangspunktet fremragende, fastslår HK/Stats formand i denne kommentar.

Hvordan vi gør den offentlige sektor mere effektiv – og hvordan man måler, hvor meget medarbejderne i stat, regioner og kommuner egentlig får fra hånden – er yderst relevante spørgsmål. For politikerne og for skatteborgerne. Og for de offentligt ansatte selv.

23. oktober pointerede Hans Nikolaisen og Peter Birch Sørensen fra regeringens Produktivitetskommission i Analysen i dagbladet Politiken, hvor vigtigt det er at udforme rammebetingelser, som tilskynder de offentlige institutioner til at øge produktivitet og kvalitet i den borgernære service.

Det har de ret i. Jeg har et bud på, hvordan vi kan forbedre disse rammebetingelser.

Men lad mig først slå fast, at vi allerede står stærkt. Faktisk er den offentlige sektor i Danmark den næstmest effektive blandt alle 33 OECD-lande. I klubben af udviklede kapitalistiske lande er kun Finlands offentlige sektor mere effektiv end den danske.

Den glædelige og sikkert for mange overraskende topplacering fremgår af regeringens ’Redegørelse om vækst og konkurrenceevne 2012‘.

Samtidig viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik, at den offentlige sektor har haft en bedre produktivitetsudvikling end den private sektor i årene 2002-2009. Og de offentligt ansattes andel af den samlede arbejdsstyrke er uændret siden 80’erne.

Tallene taler deres tydelige sprog om, at de seneste 20 års rationaliseringer, om-struktureringer og besparelser har medvirket til at toptrimme de offentlige arbejds-pladser.

Nu skal Produktivitetskommissionen så komme med bud på, hvordan det offentlige øger produktiviteten yderligere. Et godt tip er at inddrage sektorens engagerede med-arbejdere. Viljen til at gøre det endnu bedre er der.

Det viser for eksempel en TNS Gallup-undersøgelse blandt LO-lønmodtagere i den offentlige sektor: 75 procent svarer, at de i høj grad eller i nogen grad kan medvirke til at gøre deres arbejdsplads mere effektiv, hvis de bliver spurgt.

For at udnytte dette kæmpe potentiale bør regeringen lægge sig i selen for at gen-nemføre en tillidsreform i den offentlige sektor. Offentligt Ansattes Organisationer fremlagde for nylig med hjælp fra medlemsorganisationerne, herunder HK/Stat, en 10-punkts plan for en sådan tillidsreform.

Grundtanken er, at vi skal nytænke den måde, som vi styrer, leder og samarbejder på – og dermed bane vejen for større kvalitet, effektivitet og bedre trivsel.

Der skal fokus på tillid, faglighed, afbureaukratisering og innovation. En tillidsreform skal sikre et løft af medarbejdernes uddannelsesniveau og kompetencer, også i forhold til at anvende ny teknologi.

Der er brug for at fremme en bedre organisering af arbejdet og opgaverne. Her kan større indflydelse på eget arbejde være med til at skabe de produktivitetsløft, der også i fremtiden vil være behov for.


Stat Udvikling Politik

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Åben i dag 08-16

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Åben i dag 08-16

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk