HK.dk logo

HK’s ledige: Kun få job at søge

26. november 2012

To uf af tre af HK’s ledige mener, at det bliver vanskeligt eller meget vanskeligt at finde job, inden deres dagpengeperiode udløber. Især ledige over 50 år ser meget pessimistisk på jobudsigterne, viser undersøgelse blandt HK’s ledige.

Akutpakkerne og finanslovens håndsrækning til de ledige, som risikerer deres dagpenge frem til sommer, gælder kun dem. I anden række venter andre grupper af ledige på at komme i farezonen, hvis de ikke når at finde arbejde. Og de ser ikke lyst på jobudsigterne.

To ud af tre af HK’s ledige med mere end seks måneders dagpengeret tilbage mener således, at det bliver vanskeligt eller meget vanskeligt at finde arbejde igen, inden dagpengeperioden udløber. Det viser en stor medlemsundersøgelse om ledighed og aktivering, ”Stemmer fra jobkøen 3”, som HK udførte i oktober måned.

HK’s formand Kim Simonsen er ikke overrasket over undersøgelsens resultat.

- Vi har vidst hele tiden, at den korte dagpengeperiode vil give problemer i en tid med få ledige job. Nu må regeringen rubbe sig og få reformeret beskæftigelsessystemet – så det medvirker til at få folk i arbejde. Ellers kan de godt begynde at forberede akutpakke 3 og 4 til næste forår, siger han.

Tørlagt jobmarked
Ifølge HK’s ledige er jobmarkedet næsten tørlagt. 42 procent mener fx ikke, at der hver uge er relevante job de kan søge. Værst ser det ud i Nordjylland og Syddanmark, hvor hver anden ikke kan finde et relevant job at søge om ugen. Jobsituationen er lidt lettere i Hovedstadsområdet, hvor hver tredje ikke kan finde et relevant jobopslag.

Pessimismen afspejler sig også, når man beder HK’s ledige forholde sig til udviklingen i antallet af job. Ni procent mener, at antallet er stigende. Da HK sidst undersøgte det spørgsmål blandt HK’s ledige i 2011, svarede 14 procent, at antallet af job var stigende.

Især ældre ledige er pessimister
I lighed med tidligere undersøgelser viser også denne, at jo ældre de ledige er, jo mindre attraktive er de, når det gælder at komme i betragtning til et nyt job.

Frem til det 49. år er der kun marginale forskelle på antallet af jobsamtaler, som de ledige har været til. I disse aldersgrupper har mere end halvdelen været til en eller flere samtaler inden for det sidste år. Billedet for aldersgrupperne over 50 år er omvendt. Her er det mere undtagelsen end reglen, at en jobansøgning fører til samtale om jobbet. 55,7 procent af de 50 til 59-årige ledige har således ikke været til en eneste jobsamtale det seneste år. For de over 60-årige ledige er tallet oppe på 66 procent.

På den baggrund er det måske ikke så mærkeligt, at de ældste ledige samtidig er de aldersgrupper, som mest tvivler på, at de når at komme i job igen, inden retten til dagpenge udløber. 80 procent af de 50 til 59 årige og 90 procent af de over 60 årige vurderer, at opgaven er vanskelig eller megetvanskelig. Se tabellen nedenfor.

- Det er jo lammende tal. Og det understreger, at vi også må se på, om der skal særlige foranstaltninger til for at også ledige over 50 år får et jobperspektiv og noget at leve af fremover, siger Kim Simonsen.

Dagpengeperiodens længde er blevet halveret fra fire til to år. Hvordan vurderer du dine muligheder for at komme i job inden for den nye to årige dagpengeperiode? (Besvarelser fra ledige med mere end seks måneders dagpengeret tilbage).

Kilde: Stemmer fra jobkøen 3, Medlemsundersøgelse om ledighed og aktivering, HK Danmark oktober 2012.Arbejdsløs Dagpenge Langtidsledig Ledig

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk