HK.dk logo

Finansministeriet standser efterbetaling af pensionsmillioner til forsvarsansatte

29. november 2012  |  HK Stat  | 

Moderniseringsstyrelsen er vendt på en tallerken og har standset forsvarets efterbetaling af pensionsbidrag til op mod 1.400 HK’ere, som gennem en årrække ikke fik pension af et tillæg. Nu går HK Stat rettens vej for at sikre de 36 millioner kroner, medlemmerne har til gode.

Det er lidt noget svineri, at nogle af os har nået at få penge tilbagebetalt, mens andre – de fleste – nu må vente på en afklaring.«Kommentaren kommer bramfrit fra Annette Rasmussen, 65, og nu pensionist. Hun har netop som en af de sidste forsvarsansatte i denne omgang fået besked om, at der tikker kroner ind på kontoen. Pengene er en efterbetaling af pensionsbidrag, som Annette Rasmussen ikke fik, mens hun stadig arbejdede. Annette Rasmussen er en ud af 39, som har fået tilbagebetalt manglende pensionsbidrag.

Men over 1.300 andre nuværende og tidligere ansatte i forsvaret må afvente udfaldet af en retssag, før de ved, om også de får penge.Det er statens arbejdsgiverkontor, Moderniseringsstyrelsen, som pludselig har fundet ud af, at de forsvarsansatte alligevel ikke skal have pension af et udligningstillæg. Tidligere har styrelsen givet klar og officiel besked om, at tillægget var pensionsgivende.


26.000 kroner i gennemsnit

De første 21, der fik penge retur, havde i gennemsnit 26.500 kroner til gode, inklusiv morarenter. Det oplyser Jan Villumsen, chefkonsulent i Aftale- og Forhandlingsafdelingen i Forsvarets Personeltjeneste, FPT. Forsvaret har opgjort det samlede tilgodehavende til omkring 36 millioner kroner.

For Annette Rasmussen er beløbet – for hendes vedkommende omkring 5.000 kroner efter skat – ikke afgørende:
»Det var ikke så meget pengene som princippet i det. Allerede i 2003 gjorde vi på min arbejdsplads opmærksom på det manglende pensionsbidrag af tillægget,« fortæller hun, som selv pressede på for at få sin efterbetaling.»Først kontaktede jeg FPT. Der fik jeg at vide, at jeg nok måtte vente til foråret 2013 med at få penge. Jeg kontaktede så HK Nordjylland, som satte mig i forbindelse med Thomas Lynge Madsen i HK Stat i København. Så skete der noget,« siger Annette Rasmussen begejstret.»Det var, som om de stod ret inde i forsvaret, når han henvendte sig. Da han havde skrevet, gik der 14 dage, før de ringede til mig og gav mig besked om, at jeg ville få pengene.«

Annette Rasmussen er som nævnt blandt de sidste, der nåede at få efterreguleret deres pensionsbidrag. De øvrige havde forsvaret givet besked om, at der ville blive regnet på deres tilgodehavende. Og så standsede udbetalingerne brat.

Vendte på en tallerken

Baggrunden er, at forsvaret fra 2003 og frem undlod at betale sine HK’ere pension af et særligt udligningstillæg. I 2009 opdagede Forsvarets Personeltjeneste selv fejlen. Myndigheden nedsatte en intern arbejdsgruppe, som skulle efterregulere pensionsindbetalingen. I august i år stod det klart, at 1.368 sager skulle gennemgåes. På det tidspunkt var der fundet fejl i 21 ud af 21 undersøgte sager.

Men i oktober meddelte Moderniseringsstyrelsen så, at HK’erne i forsvaret alligevel ikke har krav på at få pension af deres udligningstillæg. HK Stat mener derimod, at det klart er aftalt og i flere sammenhænge bekræftet, at medlemmerne i forsvaret skal have pension af tillægget. HK Stat kræver en bod af forsvaret for at ikke at have overholdt aftalen.

Uenigheden skal nu afklares ved en retssag. Det er LO’s advokat, Peter Nisbeth, der fører sagen for HK Stat. Arbejdsgiverne står med en svær sag, mener Nisbeth:

»Når jeg læser overenskomsten, har jeg meget svært ved at se, at man ikke skal betale pengene, altså pensionsbidrag af udligningstillægget. Moderniseringsstyrelsens argument er, at der ikke på arbejdsgiverside er regnet på, hvad det ville koste. Det er opad bakke for arbejdsgiverne at argumentere for, at det, der står i overenskomsten, ikke skal gælde alligevel,« siger Nisbeth.

Han mener, at »Moderniseringsstyrelsen i denne sag er vendt på en tallerken.«

Tavshed og kommunikation

Finansministeriet er tæt på tavs om sagen. Mogens Esmarch, chefkonsulent i Moderniseringsstyrelsens Center for Overenskomster, konstaterer, at LO og HK Stat vil videreføre sagen i det fagretlige system:

»Derfor ønsker vi ikke at kommentere sagen på nuværende tidspunkt. Men jeg kan bekræfte, at vi har vurderet aftalegrundlaget og fundet, at der ikke var hjemmel til at udbetale pensionsbidrag af tillægget,« siger Mogens Esmarch.

Forsvaret satte udbetalingen af pensionsbidraget i bero den 10. oktober efter et møde dagen forinden med Moderniseringsstyrelsen, fortæller Jan Villumsen, chefkonsulent i Aftale- og Forhandlingsafdelingen i Forsvarets Personeltjeneste.

Føler I jer i FPT underkendt af Moderniseringsstyrelsen?

»Jeg tror, det her er en sag, som alle parter helst havde været foruden. Men som offentlig myndighed skal vi have hjemmel til at udbetale de beløb, vi udbetaler. Den hjemmel er der efter den fornyede vurdering i Moderniseringsstyrelsen ikke. Hvis Arbejdsretten når frem til, at der er hjemmel for at betale bidraget, vil vi genoptage sagsbehandlingen,« siger Jan Villumsen.

FPT sendte i november breve ud til de 1.340 medarbejdere, hvis sager FPT nu har indstillet behandlingen af. Forsvaret forventede dengang at skulle efterbetale i alt 36 millioner kroner i pensionsbidrag og morarenter.

Både de, der har fået penge, og de, hvis sager nu ikke bliver behandlet, får personlig besked fra forsvaret. De, som har fået penge, har fået brev om, at de ikke skal betale pengene tilbage – og om, at de ikke fremover vil få pension af tillægget.

»Vi synes, det er vigtigt at orientere vores medarbejdere grundigt om pensionsbidraget og den ændrede opfattelse af grundlaget for at udbetale det,« siger Jan Villumsen.

Udover de personlige breve har forsvarets ansatte fået information om sagen på forsvarets intranet og sidst i november i forsvarets trykte medarbejdermedie, Forsvarsavisen, oplyser Jan Villumsen.

»Vi har ikke fået reaktioner på sagen i nævneværdigt omfang. Men det kan måske ændre sig, når medarbejderne modtager brev om pensionsbidraget,« siger han.

Medarbejdere, HK Statbladet har talt med, kalder det uretfærdigt, at nogen får, mens andre ikke får pensionspenge retur?

»Der er ikke tale om forskelsbehandling. Som myndighed startede vi sagsbehandlingen i den tro, at der var hjemmel til at betale pensionsbidrag af tillægget. Det viser der sig ikke at være, og derfor må vi standse udbetalingen. På samme måde går vi ud fra, at de, der har modtaget reguleringen, var i god tro. Derfor kræver vi ikke pengene tilbage,« forklarer Jan Villumsen.

I HK Stat er Thomas Lynge Madsen konsulent på sagen. Han undrer sig lige som LO’s advokat over den tilsyneladende kovending, Moderniseringsstyrelsen har foretaget.

»Det fremgår klart af vores organisationsaftale, at bestemmelsen om udligningstillæg og pension af tillægget gælder for alle. Den opfattelse havde Moderniseringsstyrelsen også selv, da forsvaret opdagede fejlen i 2009 og fik rådgivning af Personalestyrelsen, som det hed dengang. Vi har en mail, hvor en medarbejder i styrelsen direkte bekræfter, at ’det personlige udligningstillæg til HK-kontorfunktionærer er aftalt pensionsgivende‘. Derfor er det overraskende, at Moderniseringsstyrelsen nu når frem til det modsatte,« siger Thomas L. Madsen.

Han roser samtidig forsvarets fremgangsmåde i sagen:»Forsvaret har handlet helt efter bogen. Da man opdagede fejlen for nogle år siden, bad man om Personalestyrelsens vurdering. Styrelsen gav dengang et klart svar, og forsvaret iværksatte så en grundig proces for at sætte gang i efterbetalingen,« siger Thomas Lynge Madsen.

På Skive Kaserne forbereder informationsassistent Lis Arknæs sig på at gå på efterløn til april. Hun nåede ikke at få tilbagebetalt det manglende pensionsbidrag, før kassen klappede i. Og hun venter utålmodigt på en afklaring af, om det nogensinde sker:

»Pensionen påvirker efterlønnens størrelse, og en efterbetaling af pensionsbidraget vil naturligvis gøre en forskel for mig. Samtidig synes jeg, at det er uretfærdigt, at pengene er udbetalt til nogle, men ikke til andre. Vi har tjent pengene, så skal vi også have dem,« siger hun.

Stat Pension Politik

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Åben i dag 08-17

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Åben i dag 08-17

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk