HK.dk logo

LO er uden gennemslagskraft

21. januar 2013  |  Østjylland

I en kronik lørdag 19. januar i Politiken anklages LO for at have forvandlet sig fra ”en aktiv medspiller i samfundet til en bovlam organisation”. Nu skal fagbevægelsen genopbygge sin styrke, hedder det.

LO-fagbevægelsen har svært ved at forsvare medlemmernes interesser, og det gælder også de mest basale løn- og arbejdsforhold. Det mener en række formænd i HK, der i en kronik i Politiken i morgen beskylder LO for nærmest at have opgivet kampen og for ikke at have føling med, hvad man mener ude på arbejdspladserne.

I kronikken slår forfatterne fast, at LO’s styrke siver sammen med medlemmerne, og at grunden til den manglende kamplyst måske findes i de berømte ord, hvormed den afgående LO-formand Thomas Nielsen for en del år siden slog fagbevægelsens sejr fast: ”Vi har sejret ad helvede til - godt”. Hvad er der så at kæmpe for? Skal man så ikke nøjes med at administrere sejren? Problemet er, at da det folkelige engagement i fagbevægelsen herefter efterhånden blev mindre, blev der også tabt styrke, mens arbejdsgiverne omvendt vandt styrke, mener HK-formændene.

De er bange for, at velfærdsstaten bliver det første offer for denne nye tilstand: ”Ligevægten forsvandt, og dermed forsvandt også grunden under velfærdsstaten. En fornyet styrkelse af LO-fagbevægelsen kunne have vendt denne udvikling, men det gik modsat, og medlemstallet og opbakningen fortsatte med at svinde. Under VK-regeringen tog denne udvikling fart, og det har alvorligt medvirket til, at den danske model og velfærdsstaten nu er i krise”, skriver kronikørerne.

De opridser flere forslag, hvordan LO kan genopbygge sin styrke. Først og fremmest skal det være mere tydeligt, at LO-fagbevægelsens holdninger og handlinger er til gavn for medlemmerne, og LO skal i højere grad være offensiv og sætte dagsordenen.

For at vende udviklingen, skal LO have mod til at stille sig selv nogle helt fundamentale spørgsmål, og så handle derefter: Hvad er det, vi vil? Hvad kæmper vi for? Hvad foreslår vi de unge at tilslutte sig? Hvilket samfund vil vi have?

HK-formændene opfordrer LO til at tage konkrete initiativer inden for områder som offentlig velfærd, europæisk samarbejde, det forandrede arbejdsmarked og lokal forandring. Kronikkens forfattere er ikke i tvivl om, at det bliver en lang og svær proces at vende udviklingen, og de placerer det personlige ansvar for, at LO hurtigst muligt sætter en sådan proces i gang, hos formand Harald Børsting. Det skal være en proces, som kritisk endevender fagbevægelsens strategi og politik, og som inddrager medlemmer og tillidsvalgte i en bred debat, hedder det.

Kronikken er skrevet af en række HK-formænd og sektorformænd fra HK Østjylland, HK Hovedstaden og HK Sydjylland:

Fællesformand Viggo Thinggård, HK Østjylland

Sektorformand Hans Henrik Hansen, HK Kommunal Østjylland

Sektorformand Leo Jensen, HK Stat Østjylland

Sektorformand Cliff Præstegaard, HK Handel Østjylland

Sektorformand Frederik Vester, HK Privat Østjylland

Sektorformand Winnie Axelsen, HK Kommunal Hovedstaden

Fællesformand Ole Kjær, HK Sydjylland


Arbejdsmarked Politik

Send besked til forfatter


Annuller

Brug for HK?

Ring til os

FAGFORENING

7011 4545
Lukket i dag

Søndag Lukket
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00
Torsdag 8.00-17.00
Fredag 8.00-16.00

A-KASSE

7010 6789
Lukket i dag

Søndag Lukket
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00
Torsdag 8.00-17.00
Fredag 8.00-16.00

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Ring til os

FAGFORENING

7011 4545
Lukket i dag
Søndag Lukket
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00
Torsdag 8.00-17.00
Fredag 8.00-16.00

A-KASSE

7010 6789
Lukket i dag
Søndag Lukket
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00
Torsdag 8.00-17.00
Fredag 8.00-16.00

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk