HK.dk logo

Den enkeltes frygt og det fælles ansvar

04. februar 2013  |  Østjylland

"4.500 uden dagpenge fra i dag". De store typer fyldte hele forsiden på Ekstra Bladet torsdag den 31. januar. Inde i bladet kunne man læse om 47-årige Keld Hansen:
- Fagforeningen er droppet og nu ryger bilen. En A-kasseleder fortalte, at folk er desperate, fortvivlede og stressede.

Formand for HK Østjylland Hans-Henrik Hansen mener, at Ekstra Bladet denne gang har hold i billetterne. Op i mod 23.000 ledige er på vej til at miste dagpengene i løbet af de næste seks måneder. I det hele taget har meget ændret sig med finanskrisen:

- I dag er det realistisk, at enhver kan blive fyret og komme på dagpenge. Og da der ofte er flere hundrede ansøgere til én stilling, er det også realistisk, at man efter to år på dagpenge fortsat står uden job. Dermed bliver det igen realistisk for almindelige lønmodtagere at stå helt uden indtægt, hvis de rammes af arbejdsløshed.

Hans-Henrik Hansen mener, at frygten er anderledes end tidligere:

- Førhen var det ikke mindst tabet af det kollegiale fællesskab, som slog hårdt, når du blev fyret. Selvfølgelig var det træls, men du vidste, at du kunne leve af dine dagpenge frem til, du igen kom i job. I dag risikerer du helt at miste indtægten, når dagpengene løber ud efter bare to år, og du af den ene eller anden grund ikke har ret til kontanthjælp. Dermed kan en fyreseddel ende med at true dit eksistensgrundlag. Det giver en helt anden frygt.

Hans-Henrik Hansen ser dagpengeændringerne som et udtryk for, at den fælles tryghed er på vej til at blive erstattet af alles krig mod alle:

- Hver tredje offentlig ansat er bange for at blive afskediget, og mange holder mund af frygt for at miste deres job. Det betyder selvfølgelig, at vi finder os i mere. Stress og depression hører til dagens orden, og mobning bliver mere og mere udbredt.

Men også politikerne har et stort ansvar for utrygheden:

- Politikerne taler generelt om svenske skatter og tyske lønninger eller det, der ligner. Og Lars Løkke taler konkret om, at "vi skal have sulten tilbage", siger han med henvisning til Venstres udspil i forbindelse med den kommende reform af Kontanthjælpen (se venstre.dk, 10. august 2012).

Hans-Henrik Hansen mener, at tidligere tiders håndgribelige frygt for arbejdsløshed risikerer at udvikle sig til en mere diffus angst for tilværelsen i almindelighed i et risikofyldt samfund. Han ser primært tre årsager til denne udvikling. Ud over risikoen for tab af indtægten ved arbejdsløshed er det de stadig dybere nedskæringer i den offentlige sektor, som får det fælles sikkerhedsnet til at forsvinde. Endelig er det en afmagt, som følge af at den socialdemokratisk ledede regering fører en politik, der ikke er meget anderledes end den tidligere regerings.

- Det er ikke blot en videreførelse af VK-regeringens politik. Det risikerer også at blive et farvel til en anden politik i fremtiden. For hvem skal føre den? spørger Hans-Henrik Hansen.

Han mener derfor, at fagbevægelsen må op i gear:

- Fagbevægelsen har i dag et meget stort ansvar for at give lønmodtagerne en fornyet tro på fællesskabet. Derfor presser vi fra HK Østjylland på for, at LO og forbundene går i spidsen for et forsvar for dagpengene – ikke mindst en kortere optjeningsperiode, så vi undgår at stå uden indtægt, hvis vi bliver arbejdsløse, slutter Hans-Henrik Hansen.

 


Arbejdsløs Ledig Dagpenge

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Åben i dag 08-17

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukker snart 08-12

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk