HK.dk logo

Utryghed er kodeordet

04. februar 2013  |  Østjylland

Først steg utrygheden for de arbejdsløse. Nu skal den også stige for de offentligt ansatte. I hvert fald hvis det står til Kommunernes Landsforening. Men er kommunalpolitikerne klar over det? Lad os spørge dem - og huske deres svar, når kommunalvalget kommer.

Forud for sidste folketingsvalg argumenterede fagbevægelsen for, at tryghed på arbejdsmarkedet måtte stå øverst på en ny regerings dagsorden. Skuffelsen var derfor stor, da regeringen lagde ud med at acceptere udfasningen af efterlønnen og den korte dagpengeperiode.

Bedre blev det ikke, da fleksjobreformen kom bordet, eller da ophævelsen af varighedsbegrænsningen på sygedagpenge endnu engang blev udskudt. Forude venter en kontanthjælpsreform, som vi må forvente fører til yderligere besparelser og forøgelse af arbejdsudbuddet.

Intet tyder på, at regeringen vil skifte kurs. Den retfærdiggør sine initiativer ud fra ønsket om at skabe beskæftigelse – men efter maksimen: at ethvert udbud skaber sin egen efterspørgsel. Jo større udbud af arbejdskraft desto flere jobs bliver der skabt.

De positive resultater er dog udeblevet. Beskæftigelsen er stadig for lav, og arbejdsløsheden for høj. De seneste offentlige lønstatistikker viser, at der er forsvundet knap 26.000 fuldtidsstillinger fra august 2010 til august 2012. Ser vi på antallet af job (personer), der er forsvundet, er det over 30.000 alene i kommuner og regioner. Og der er ikke lys for enden af tunnelen. Ifølge en FTF-rundspørge fra oktober sidste år forventer syv ud af ti kommuner at afskedige medarbejdere i 2013.

Men da både lyserøde og mørkeblå politikere åbenbart lovgiver efter devisen, at det skal gøre ondt, før det gør godt, fastholdes den hidtidige kurs.

Hvorfor det, når politikken tilsyneladende ikke virker?

Den gør den faktisk. Ikke i forhold til at skabe rimeligt lønnede arbejdspladser og bringe folk i job, så samfundet kan blive rigere - og betale skat, så velfærden kan finansieres. Men den virker i forhold til at skærpe konkurrencen mellem de arbejdsløse om de eksisterende job. Og gøre tilværelsen som arbejdsløs usikker i begyndelsen - og utålelig på længere sigt, så vi vil gøre næsten hvad som helst for at få et job. Og næsten hvad som helst for at bevare jobbet.

Netop denne pointe har de regionale og kommunale arbejdsgivere forstået. Med deres offensive udspil til OK2013, forsøger de at smede, mens jernet er varmt.

Kommunernes Landsforening (KL) sigter efter at udvide ledelsesretten, svække arbejdstidsreglerne og decentralisere løndannelsen.

Omfanget af beskyttede medarbejdere skal ned. Arbejdstidsreglerne skal ændres, så der kan indgås individuelle aftaler om en højere arbejdstid end gennemsnitlig 37 timer pr uge. Og de lokale parter skal have frie rammer for de lokale lønforhandlinger.

Forud for overenskomstfornyelsen i 2011 ville de kommunale arbejdsgivere også ”fjerne alle centrale bindinger omkring lokallønnen” og give ”udvidet adgang til lokalt at aftale sig til en arbejdstid, der ligger ud over de 37 timer” (Danske Kommuner, No. 34, 2010). Så galt gik det trods alt ikke. Men nu prøver man altså igen.

I 2011 var det udsigten til folketingsvalget senere på året, som lagde en dæmper på arbejdsgivernes ambitioner. I år har vi udsigt til byråds- og regionsrådsvalg. Lad os hurtigst muligt konfrontere kommunalpolitikerne med KL’s arbejdsgiverpolitik.

Og huske deres svar, når valgdagen kommer. 

 

 

 


Kommunal Overenskomst

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk